שתף קטע נבחר

 

כך תלמדו את ילדיכם להתנהל נכון עם כסף

כדי לחנך את ילדיכם להתנהלות כלכלית נכונה ונבונה יש להנחיל להם ערכים של חסכון ואחריות כספית כבר מגיל צעיר. אחד הכלים שיכולים לסייע בשיח המשפחתי על כסף הוא הענקת דמי כיס. בעזרת ארגון "פעמונים" ריכזנו עבורכם את הכללים שחשוב לדעת לפני שנותנים לילד את דמי הכיס

האם אתם מדברים עם ילדיכם על כסף? אם אתם מרגישים שאינכם עושים זאת נכון - אתם ממש לא לבד. כל משפחה חוסכת בדרך שלה. ואכן כסף, חיסכון ודיון בנושא טעון זה שונה ממשפחה למשפחה.

 

שיח מושלם על כסף הנוגע בקבלת החלטות כספיות והשלכותיהן, בחירות וסדרי עדיפויות, תכנון, חיסכון ועוד, מאפשר למשפחה להתנהל על פי יכולותיה הכספיות ובעיקר - יחסוך מתח רב וויכוחים, ויאפשר לתרגל מיומנויות של תכנון ואחריות כלכלית.

 

דיון פתוח בפני הילדים על המצב הכלכלי המשפחתי מהווה בדרך כלל מקור לבושה, לרגשות אשם, לתחושת כישלון, ללחץ ולמצוקה. הכסף הופך למדד של אהבה לילדים, כשהשאיפה היא לתת להם “כמה שיותר”, לעתים הרבה יותר ממה שיש.

 

המסרים מועברים באמצעות התנהלות כלכלית

לכל משפחה מציאות כלכלית ייחודית, סט ערכים משלה, ותפיסות עולם הקשורות בכסף. תפיסות הנשענות על ההיסטוריה הכלכלית של כל אחד מבני הזוג. מ"לי לא היה, אז אתן לילדים הכול", עד ל "כשאני הייתי בגיל 10 כבר עזרתי לאבא שלי בחנות".

 

גם כשהמשפטים לא נאמרים בקול, המסרים מועברים אל הילדים באמצעות ההתנהלות הכלכלית - מי קובע את הטון בבית, מה התגובה כשמגיע חשבון לתשלום, מה קונים או לא קונים בסופרמרקט, והם לומדים מהם.

 

 (צילום: Gettyimages) (צילום: Gettyimages)
(צילום: Gettyimages)

אין דרך נכונה אחת לדבר עם ילדים על כסף, אבל חייבת להיות לכם כהורים עמדה מגובשת, כי אם אין עמדה הורית ופשוט "זורמים", גם הכסף "זורם" וגדלים הקונפליקטים והמריבות סביב נושא הכסף.

 

במשפחות בהם מקפידים לשים את הדברים על השולחן ולנהל שיח פתוח על כסף ועל המציאות הכלכלית בה נתונה המשפחה, ישנם הרבה פחות עימותים בנושא. ניתן ללמוד מיומנויות בסיסיות אותן רצוי לתרגל עם הילדים, עד שיהפכו לטבע שני, מאיך מתכננים ומתעדפים (בהתאם ליכולת הכלכלית של כל משפחה ) דרך גבולות תקציב (חוג, ממתק, בילוי) ועד לשיתוף בשיקולים (כן/לא מתאים לגילך/לתקציב/לאמונה שלנו).

 

ככל שכסף יהיה תחום בו הילדים מבינים ומדברים, קל יהיה לחנך אותם להתנהלות כלכלית נכונה ונבונה. אחד הכלים שיכולים לסייע בשיח המשפחתי על כסף, הוא הענקת דמי כיס – זו הזדמנות להעניק לילדים אימון פיננסי להתנהלות כלכלית אחראית שיידרשו לה בעתיד.

 

בעזרת הכסף הילדים יכולים להתאמן בניהול תקציב, בדחיית סיפוקים, בתכנון עתידי, בבניית סדרי עדיפויות וצורך בוויתור. דמי הכיס מהווים בסיס להגדרת גבולות ויחסים לסיוע כספי של ההורים, היום ובעתיד. לא חייבים להעניק סכום שווה לכולם. צרכיו של ילד בן 13 שונים מאלו של ילד בן 6 למשל.

 

כללי השימוש בדמי הכיס

לכל בית יש חוקים וכללי התנהגות משלו. בעת מתן דמי כיס יש להגדיר למה משמשים דמי הכיס, מה ניתן לקנות בהם ומה לא. הגדרה ברורה של הכללים תסייע בהתמודדות על טענות שכיחות של ילדים, כמו "זה הכסף שלי ואני אקנה בו מה שאני רוצה".

 

צריך ורוצה – דמי הכיס הם דרך מצוינת ללמד סדרי עדיפויות. יש דברים שאנו צריכים לקנות ויש דברים שאנו רוצים לקנות. הגדרת צריך ורוצה בגיל צעיר תסייע לילד בבגרותו להבחין ולתעדף את הוצאותיו.

 

צרכנות נבונה – דמי הכיס הם הזדמנות להקניית כלים: השוואת מחירים, החלטות צרכניות, שיח על מותגים ושווים האמיתי, ניתוח מבצעי מכירה והבנת המשמעות הצרכנית שמאחורי הפרסומות.

 

ניהול תקציב – דמי הכיס הם תקציב שיש לדעת לנהלו: יש לתכנן את דמי הכיס, לדעת כמה יש, על מה הוצא הכסף וכמה נשאר. כל ילד בהתאם לגילו.

 

עצמאות לילד – דמי הכיס הם כלי לילדים לחוות חופש החלטה ועצמאות, והזדמנות להורה לתרגל "שחרור" משליטה (במסגרת הגבולות שהוגדרו לשימוש בכסף).

 

עידוד לחיסכון והשקעה – הענקת דמי הכיס היא הזדמנות מצוינת ללמד את הילד פרק בערכו ובחשיבותו של החיסכון ובדרך שניהול נכון של כסף יכול להביא כסף נוסף.

 

הכלים רוכזו בעזרת ארגון "פעמונים"

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים