למה ליותר ישראלים יש מחלת הנשיקה ולאירופאים עגבת?
מערכת החיסון שלנו שונה מזו של האירופאים. זו המסקנה אליה הגיעו חוקרים שניתחו מחלות של 17 אלף איש בארץ ובחו"ל. יותר ישראלים חולים במחלת הנשיקה ובקרוהן ואלרגים לחלב, בעוד שהאירופאים סובלים יותר מעגבת, אדמת, חזרת וסובלים מאלרגיה לבוטנים
מחקר גדול שנערך בבית החולים בילינסון בשיתוף מרכז רפואי גדול בהולנד מצא שלישראלים יש מערכת חיסון אחרת מזו שיש לאירופאים.
במחקר, שנערך על קבוצה של כ-17 אלף נבדקים בישראל, הולנד, בלגיה, גרמניה, לוקסמבורג, אוסטריה והונגריה, ביקשו החוקרים לבדוק את מערכת החיסון של מועמדים להשתלה - ביניהם לא רק אנשים חולים, אלא גם כאלה שבוחרים לתרום איברים.
קראו עוד בנושא:
מה לאכול כדי לשמור על מערכת החיסון: 10 עצות
11 דרכים טבעיות לחיזוק מערכת החיסון לחזק מערכת החיסון: 10 מזונות חיוניים לגיל מבוגר"המחקר בוצע ברמת האוכלוסייה", מסביר ד"ר משה ישראלי, מנהל המעבדה לסיווג רקמות בבילינסון. "כלומר, לא בחנו אדם ספציפי בישראל מול אדם ספציפי באירופה ברמת המיקרו, אלא עשינו השוואה ברמת המאקרו. התברר לנו היא שיש מחלות בהן חולים יותר ישראלים מאירופאים ולהפך".
הגורם: הבדלים תרבותיים
בין היתר, המחקר מצא שלהרגלים הסביבתיים ואורחות החיים שלנו יש השפעה רבה על התפתחות מערכת החיסון: בתחילה סברו הרופאים כי ההסבר להבדלים טמון באקלים השונה, אבל הסתבר שבגלל האקלים החם, הישראלים נוהגים להתקלח יותר ומקפידים יותר על היגיינה מאשר האירופאים, שחלקם נוהגים להתקלח פעמיים בשבוע בלבד.
גם בגורמים תרבותיים, מסתבר, ניתן לתלות את ההבדלים במערכות החיסון: "כששני ישראלים נפגשים, הם מתחבקים ומתנשקים, בניגוד לאירופאים, בהם הגרמנים למשל, שמסתפקים לרוב בלחיצת יד קרירה", אומר ד"ר ישראלי.
מהמחקר עלה שבנוסף להרגלים הסביבתיים, גם לגנטיקה יש השפעה. "אנחנו לא יודעים בדיוק עד כמה, אבל צריך לזכור שהישראלים מתחתנים עם ישראלים אחרים והגנטיקה שלנו נשמרת ושונה מזו של התושבים במרכז אירופה", מסביר ד"ר ישראלי.
מחקרים מאשרים שבעקבות ההבדלים במערכות החיסון יש מחלות וזיהומים שמאפיינים יותר את האוכלוסייה בישראל בהשוואה לתושבי אירופה, בהן מחלת הנשיקה, גידולים סרטניים מסוג לימפומה, מחלת קרוהן, קוליטיס, מחלות מעיים ואלרגיה לחלב. מנגד, האירופאים סובלים יותר מעגבת, אדמת, חזרת ואלרגיה לבוטנים.
חשוב לציין שהמחקר עוסק בישראלים ולא עושה הבחנה בין יהודים ללא יהודים או בין עדות שונות. "יש היום הרבה יותר נישואי תערובת והמושגים של אשכנזים ומזרחים הוא לא חד משמעי", מסביר ד"ר ישראלי, "לכן ההשוואה שלנו היא בין ישראלים לאירופאים, מבלי לתת את הדעת על תת קבוצות בחברה הישראלית".
העובדה שיש הבדלים במערכות חיסון בין עמים שונים ידועה בספרות הרפואית, אולם זה המחקר הראשון שנעשה על ההבדלים בין ישראלים לבין בני אומה אחרת. "אנחנו יודעים שיש הבדלים במערכות החיסון בין תושבים בצפון ובמרכז אמריקה לתושבים בדרום אמריקה" אומר ד"ר ישראלי, "ברור שאורח החיים, ההיגיינה והרגלי התזונה באפריקה שונים מאלו שבאירופה ולכן סביר להניח שמערכת החיסונים של כל אחד מהם מגיבה באופן שונה".
צפו: מה תפקידה של מערכת החיסון, כיצד היא עובדת ואיך שומרים עליה?