שתף קטע נבחר
 

"בראיון עבודה אצלי אסור לדבר נגד ישראל"

אדוארד קוקירמן, הבעלים והמנכ"ל של קוקירמן בית השקעות וקרן קטליסט, עלה לארץ מצרפת ב-1983 והוא ציוני נלהב. עובדים רבים שלו ברחבי העולם הם עולים חדשים או זרים והוא דורש מהם להיות פטריוטים. מי המודל שלו לחיקוי, במה הוא נכשל ובאיזה ענף ספורט הוא היה אלוף? ראיון מיוחד

שם: אדוארד (אדי) קוקירמן,

סטטוס: נשוי + שלושה בנים: הבכור, 21, טניסאי מצטיין, האמצעי, 17, מצטיין במחשבים, הצעיר, 14, עושה לכולנו בי"ס בבית.

מגורים: תל אביב

השכלה: תואר ראשון בהנדסת תעשייה וניהול מהטכניון, תואר שני מ-INSEAD (המכון האירופי ללימודי מינהל עסקים).

תפקיד: הבעלים והמנכ"ל של קוקירמן בית השקעות וקרן קטליסט

 

סדר יום בנקודות 

מתעורר מוקדם ופותח כל בוקר בשחייה בים, מחוף הילטון למציצים. חוזר הביתה, מתארגן ונוסע למשרד. לאורך היום מקיים פגישות במשרד. הערב מוקדש לבית ולמשפחה או לאירועים של העבודה.

 

מתי הבנת שאתה במסלול להצלחה?  

"כשנכנסתי לרשימת הצעירים הכי משפיעים בישראל של ידיעות אחרונות. הייתי אז בן 27, שנה לאחר שהקמתי את קוקירמן בית השקעות ולאחר שהנפקתי את קרן Astra , שהייתה החברה הישראלית הראשונה שהונפקה בבורסות באירופה".

 

מה ההישג הכי גדול שלך?  

"שלושת הבנים שלי".  

אדי קוקירמן אשתו והילדים (צילום: דרור סיתהכל) (צילום: דרור סיתהכל)
אדי קוקירמן אשתו והילדים(צילום: דרור סיתהכל)

 (צילום: יח"צ) (צילום: יח
(צילום: יח"צ)

 

ספר על כישלון שלך בדרך, משהו שאתה מתחרט עליו 

"כשהקמתי את הקרן הראשונה של קטליסט, השקענו בהרבה חברות רפואיות. לא היו לנו אז מספיק משאבים וזמן לממש את הפוטנציאל שלהן, ולכן הן לא הצליחו. הכישלון הזה השפיע עליי מאוד בקרן ההמשך. כחלק מהלקחים החלטנו להשקיע בחברות רפואיות בשלות, בנות 10 שנים לערך, והצלחנו. מאז השקעה בחברות בשלות היא האסטרטגיה שלנו עד היום".

 

מי המודל שלך לחיקוי? מנטור?  

"אבא שלי, רוז'ה קוקירמן. הוא היה מנכ"ל בנק רוטשילד, ועבד בתפקידים בכירים בבנק במשך 37 שנים. תמיד ראיתי איך לצד ההצלחה המקצועית שלו, הוא עוסק ללא ליאות בפעילות ציבורית, נתן לי דוגמא אישית לחשיבות הפעילות הציבורית. אבא גם לימד אותי ערכים, שמלווים אותי לאורך חיי: ציונות, חינוך, משפחה, והומור, אלו הערכים, שהובילו אותי לעלות לישראל מצרפת ב-1983.

 

לפני כשבועיים הוא סיים קדנציה שלישית כנשיא CRIF (ארגון הגג של הקהילות היהודיות בצרפת), ובשל החשיפה הגדולה שהייתה לו, שירותי הביטחון הצרפתים דרשו, שיהיו לו שומרים 24/7. לא פשוט לחיות במציאות כזאת. עכשיו, לאחר שהוא סיים את התפקיד, אפשר סוף סוף לאכול איתו במסעדה בלי להיות מוטרדים. החודש אבא שלי יהיה בן 80, והוא עדיין מכהן כסגן נשיא הקונגרס היהודי העולמי. כמתנת יומולדת ביקשנו מ-80 האנשים הקרובים לו ביותר לכתוב אנקדוטה אישית משותפת להם ולו, ונגיש לו את זה כספר. גם שרים וראשי ממשלה של צרפת, בעבר ובהווה, כתבו ולקחו חלק במתנה הזאת".

אדי ורוז'ה קוקירמן ()
אדי ורוז'ה קוקירמן

 

עלית לארץ כחייל בודד. מה אתה זוכר מהתקופה הראשונה בישראל?

"העלייה שלי הייתה נוחה יחסית, כי אמי ישראלית ויש לי משפחה בישראל. אח"כ הצטרפה אלי אורלי, אחותי, שבהמשך עשתה קריירה כזמרת בצרפת ועכשיו חזרה לישראל. את אשתי, גליה, הכרתי בטכניון, וכך גם שיפרתי את העברית שלי".

 

מה אתה מחפש בעובד שמגיע אליך לראיון?

"שיהיו לו ערכים משותפים עם ערכי הארגון, כמו למשל ציונות כלכלית. אני מכוון בזה לדרך הכי טובה, לדעתי, שאפשר לעזור למדינת ישראל כאנשים פרטיים: לייצג אותה בדברים החיוביים כמו: היי-טק. אני מחפש בעובדים יוזמה, מוסר עבודה ומנהיגות. כשמועמד ישראלי מגיע אלי, אני מקדיש תשומת לב רבה למסלול שהוא עבר בצבא, ואם הוא עולה חדש, ויש רבים כאלה אצלנו, אני שואל אותו על המניע שלו לעלייה ועל הרקע שלו בחו"ל.

 

בפן הציבורי אני פעיל בעמותת "גבהים", שמקדמת עלייה ועוזרת לעולים חדשים צעירים להקים סטארט-אפ. לפני כן הייתי פעיל בעמותת "שראל", שמביאה כ-4000 מתנדבים בשנה מחו"ל לשרת בבסיסי צה"ל, רבים מהם עולים לאחר מכן לארץ. חשוב שהמועמד ידע להכיר גם בכישלון ולהפיק מסקנות. בניתי מבחן מיוחד למועמדים, שבודק את זה".

 

בקוקירמן בית השקעות יש 30 עובדים: מהם 20 בארץ ועוד 10 באירופה ובסין. בקרן קטליסט יש 18 איש, מהם 10 בארץ ו-8 בסין מבין העובדים בארץ (בית השקעות וקרן יחד) יש כ-60% לפחות שהם עולים, כולל עולים ותיקים וחדשים. 

 

מה אסור ומה צריך, לדעתך, להגיד לך בראיון עבודה?

"אסור להגיד לי: "יש לי מידע שיכול לעניין אותך ממקום העבודה הקודם שלי", וכמובן שאסור להגיד דברים רעים על ישראל. ואם רוצים לדעת מה כן צריך להגיד, זו תשובה מספקת לשאלה, שאני תמיד שואל: "מה הדבר הכי יזמי שעשית אי פעם בחייך". יזמות היא חלק מהתרבות הארגונית שלנו".

צוות קרן קטליסט  ()
צוות קרן קטליסט

 

מה יכולה להיות עילה לפיטורים של עובד?

"חוסר מוסריות וחוסר יושרה".

 

מה תדאג שהעובדים שלך ידעו עליך?

"בארגון שלנו השקיפות מאוד חשובה וערך מרכזי, וכל ההחלטות מתקבלות פה אחד וביחד".

 

מה לעולם לא תרצה שהעובדים ידעו עליך?

"שהייתי אלוף בג'ודו (גם בטכניון וגם בפריס), ולא כדאי להרגיז אותי".

 

איך אתה מתייחס לחופשת לידה / מילואים של עובד?

מילואים זה ערך מאוד חשוב עבורי. היום, כבן 51, אני עדיין משרת במילואים 30 יום בשנה, בצוות מו"מ המטכ"לי וביחידת דובר צה"ל. אגב, כשיאיר שמיר (שותף מנהל בקרן קטליסט) הלך לפוליטיקה, החשבנו לו את זה כמילואים. הוא חזר בדיוק לאותו תפקיד, לאותו כסא ולאותו חדר. יש לנו לא מעט נשים בארגון, חלקן כבר ילדו במהלך השנים את ילדן השלישי, אנחנו רואים זאת בברכה".

יאיר שמיר, יוסי ורדי, אדי קוקירמן (צילום: דרור סיתהכל) (צילום: דרור סיתהכל)
יאיר שמיר, יוסי ורדי, אדי קוקירמן(צילום: דרור סיתהכל)

 

איך אתה מעלה מוטיבציה של עובדים בכלל ובימים קשים בפרט?

"יש הרבה עולים חדשים בארגון. אנחנו משתדלים להיות עבורם לא רק מקום עבודה אלא גם כמו משפחה. אנחנו דואגים להיות מעודכנים בבעיות של העובדים ולסייע להם בכל בעיה".

 

מה אתה חושב על תחום ההשקעות בישראל?

"הדבר הכי חשוב מבחינתי הוא תחום ההשקעות בהיי טק, כאן השמיים הם הגבול ואין משמעות לגיאוגרפיה. הרבה מהטכנולוגיות שהשקענו בהן תורמות לאנושות ולסביבה ויכולות לשנות חיים. כמו ההשקעה שלנו במערכת מובילאיי, שמונעת תאונות דרכים".

 

למה דווקא סין?

"השוק הישראלי מאוד תחרותי, לכן תמיד חיפשנו נישות בהן הסביבה התחרותית פחות קשה. כשהיו המון שחקנים שפעלו בהנפקות בנאסדק ובת"א, פיתחנו את השוק האירופי, שהיה מוכר לי. ב-3 השנים האחרונות עברנו לסין, והיינו בין הראשונים לעשות זאת. במשך שנים רבות ערכנו את כנס ההשקעות השנתי שלנו, Go4Europe, בארץ, והוא תמיד כלל פאנל מיוחד: "תדמית ישראל באירופה". באחד הכנסים דיבר רוני צ'אן (אחד מהטייקונים הכי עשירים בסין) שאמר: "חשבתי שאתם היהודים אנשים חכמים. אז למה אתם מבזבזים אנרגיות לשכנע את אירופה, כשבסין לאף אחד לא אכפת מהתדמית והפוליטיקה, ומעניינת אותם רק הטכנולוגיה הישראלית"? שמענו, הפנמנו, ומאז הבאנו מעל 100 מיליארדרים סינים לישראל, ושינינו את שם הכנס ל- GoforIsrael (בלי המילה אירופה). כנס 2016 ייערך בספטמבר לראשונה בשנגחאי ובהואן שבסין. ישתתפו בו כ-1.600 משקיעים סינים, הזדמנות מדהימה עבור חברות ישראליות לגייס כסף ממשקיעים סינים, שמעוניינים בטכנולוגיות ישראליות בתחומים שונים".

אדי קוקירמן, שמעון פרס ורוני צ'אן (צילום: דרור סיתהכל) (צילום: דרור סיתהכל)
אדי קוקירמן, שמעון פרס ורוני צ'אן(צילום: דרור סיתהכל)

 

כתבת ספר. למה ולמי הוא מיועד?

"הספר, Israel Valley , נועד לשווק את ישראל בזווית שאינה מדינית או ביטחונית, אלא מציג את החדשנות והיזמות הישראלית. הספר נכתב בצרפתית עם פרופ' דניאל רואש, ועד היום תורגם לאנגלית, איטלקית וסינית, בה הוא נמכר כבר ב-40,000 עותקים, הוכחה להתעניינות הסינית בישראל".

 

מה המשמעות של כסף עבורך?  

"אמצעי, לא יעד. הכסף הוא אמצעי לפתח את הטכנולוגיה של חברות ישראליות, לצמוח, להעסיק עובדים, ולהפוך את כלכלת ישראל לעצמאית וחזקה. הכסף גם מסייע למימון אנשים, שזקוקים לעזרה".

 

מה אתה חושב על הכלכלה הישראלית?

"אני אוהב להסתכל על חצי הכוס המלאה. כשלמדתי כלכלת ישראל לפני 30 שנה, התל"ג היה שווה לתקציב. נכון לעכשיו, אנחנו המדינה היחידה ב –OECD ב-20 שנים האחרונות, שהציגה צמיחה עצומה כזאת, בלי משאבים טבעיים, רק בזכות ההון האנושי היזמי, ובזכות העובדה, שהממשלה אפשרה לסקטור הפרטי, בעיקר להייטק, לפרוח. יש פה גם תגליות גז שיכולות לתת "פוש" נוסף לכלכלת ישראל".

 

תפתיע אותנו במשהו אישי שלא יודעים עליך

"אני מכור לקולנוע. אם לא הייתי עוסק בהיי-טק הייתי ודאי עוסק בבימוי. אני מוצא מכנה משותף בין תוכנית עסקית לתסריט, כמו להאמין בצוות, להשקיע באנשים שכתבו את הסיפור. לכן השקעתי בדורי מדיה. אני ישן מעט, מה שמאפשר לי לראות בממוצע סרט אחד בלילה, מקולנוע רוסי ועד סרטים של במאים צרפתים צעירים".  

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים