שתף קטע נבחר

מאבק ייבוא הדגים: הסכם בין האוצר למגדלים

מגדלי הדגים שנאבקו בהורדת המכסים הגיעו להסכם עם האוצר והחקלאות: המכס על ייבוא יירד ב-50% לשנה וחצי, והמגדלים יקבלו תמיכה ישירה לשנה בסך 30 מיליון שקל וכן רשת ביטחון של 12 מיליון שקל. יו"ר ארגון המגדלים: התועלת לצרכן תהיה שולית, חלק מהקמעונאים הם גם יבואנים

משרד האוצר, משרד החקלאות והתאחדות חקלאי ישראל הגיעו היום (ד') להסכמות על ענף המדגה, על רקע מאבק מגדלי הדגים בהקלות הייבוא. על פי ההסכמות, המכס על ייבוא הדגים יירד ב-50% לשנה וחצי; המגדלים יקבלו תמיכה ישירה לשנה בסך 30 מיליון שקל וכן רשת ביטחון של 12 מיליון שקל במטרה להגן עליהם מפני ייבוא.

 

היבואנים גרפו לכיסיהם את רוב ההוזלה מביטול המכס על דגים

1,000 חקלאים הפגינו: ענף הדגה בסכנה

 

כמו כן סוכם, כי בתום שנה וחצי תיבחן הורדה הדרגתית נוספת של המכס, בהתאם לפגיעה שנגרמה להכנסות מגדלי הדגים. במידה והענף ייפגע, יערכו התאמות עד כדי עצירת ההפחתה. בנוסף, יבוצע שיקום של 100 בריכות ונחלים, במימון משותף - המדינה תיתן 70 מיליון שקל והמגדלים יתנו 50 מיליון שקל.

הפגנת מגדלי הדגים (צילום: גיל נחושתן) (צילום: גיל נחושתן)
הפגנת מגדלי הדגים(צילום: גיל נחושתן)

הרקע למאבק היה החלטת משרד האוצר לפתוח את ייבוא הדגים הקפואים לפני פסח. מבדיקת ynet עלה שמחירי האמנון הקפוא המיובא מסין דווקא עלו, כבר במהלך החג - כלומר הצרכנים זכו למחירים נמוכים לזמן קצר בלבד. ההסכמות הושגו לאחר מו"מ אינטנסיבי בין הצדדים, והן יעלו בשבוע הבא לאישור אסיפת המגדלים.

 

"האוצר הלך לכיוון היבואנים ולא לטובת המגדלים"

יו"ר ארגון מגדלי הדגים, יוסי יעיש, אמר ל-ynet: "נערוך אסיפה ביום שלישי הבא ובמידה והמגדלים יאשרו - המתווה הזה ייצא לדרך".

 

לדבריו, "הגענו להסכמות, אבל זה לא היה דיאלוג אלא מונולוג. ניהלנו מו"מ של דוד מול גוליית. האוצר שעומד לצד היבואנים רצה להוריד את המכס לאפס על אמנונים קרפיונים, בורי קפואים וטריים. ההישג שלנו - אם אפשר לקרוא לו הישג, הוא שהפעימה הראשונה תהיה של 50%. הפעימה הבאה - שנה וחצי יותר מאוחר, תיעצר במידה והפידיון שלנו יירד מעבר ל-10%, כלומר לא תרד הפעימה הבאה של המכס שהיא כ-13% מדי שנה.


 (צילום: גיל נחושתן) (צילום: גיל נחושתן)
(צילום: גיל נחושתן)

 (צילום: גיל נחושתן) (צילום: גיל נחושתן)
(צילום: גיל נחושתן)
 

"עוד הישג שהשגנו - במקום שהמכס יירד לאפס, בסוף הפעימות בעוד 3 שנים המכס יירד ל-12%. הוא לא יירד לאפס. אפשר לומר שזה הישג".

 

יעיש הוסיף: "התועלת לצרכן תהיה שולית, אבל האוצר הלך לכיוון היבואנים ולא לטובת המגדלים, כשהצרכן ייהנה בשוליים. מחירי האמנונים עלו מ-28.7 ל-32 שקל. המחירים שלנו 'בשער החווה' (המחירים שמקבלים המגדלים. מ.ק) ירדו בחצי שקל, היו סביב 10.5 שקלים. אין לזה שום קשר למחיר לצרכן. מה שהכי כואב לנו זה שחלק מהקמעונאים הם גם יבואנים - הם יכולים להעלות ולהוריד את המחיר כמה שהם רוצים. לנו אין יכולת להשפיע על המחירים לצרכן, וזו חלק מהחולשה שלנו".

 

צפו: גבי אשכנזי בהפגנת מגדלי הדגים 

קרדיט: ארגון מגדלי הדגים בישראל

קרדיט: ארגון מגדלי הדגים בישראל

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

"ימים יגידו אם בישראל ימשיכו לגדל דגים טריים"

מזכ"ל התאחדות חקלאי ישראל, אבשלום (אבו) וילן, אמר: "טוב שהשכל הישר גבר על הצעות חסרות אחריות של הורדת כל המכסים מיידית ללא כל פיצוי לענף, שהיו גורמות לייבוש מלא של עמק המעיינות ואזור בית שאן. אנחנו נמצאים במאבק על גורלו של הענף. ימים יגידו אם בישראל ימשיכו לגדל דגים טריים או שיבוא הכורת על הענף כולו. אני מקווה שהיום עשינו צעד קטן לכיוון של שמירת והבטחת עתיד הענף".

 

מזכ"ל תנועת המושבים ויו"ר התאחדות חקלאי ישראל, מאיר צור, מסר: "באמצעות הידברות בין הצדדים הגענו להבנות שגם ישמרו על המגדלים בארץ, גם ישמרו על האזור המיוחד של עמק המעיינות וגם יתחשבו בצרכנים".

 

ראש המועצה האזורית עמק המעיינות, יורם קרין, הוסיף: "אחרי מאבק גדול אליו התגייסו הדייגים, החקלאים, התושבים, והאזור כולו יחד עם התאחדות חקלאי ישראל ומשרד החקלאות, הגענו להסכמות על מתווה לטווח הארוך הכולל השקעות בפיתוח והרחבת ענף המדגה, אשר יאפשרו לקדם לפתח ולחזק את הענף, את החקלאות, הסביבה וההתיישבות בעמק המעיינות והפריפריה כולה. אני מברך על המתווה שמבטיח את המשך קיומו של ענף המדגה שהוא ענף חקלאות מרכזי בעמק".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המקצוענים
צילום: גיל נחושתן
הפגנת מגדלי הדגים
צילום: גיל נחושתן
צילום: גיל נחושתן
צילום: גיל נחושתן
מומלצים