שיווק הטחינה נעצר, משרד הבריאות וסלטי שמיר: "נתבע את הספק"
משרד הבריאות הורה על הפסקת השיווק של טחינת "הנסיך" והוציא צו השמדה למוצרים החשודים כנגועים. בחברת הטחינה טענו מנגד: "לא ניתנה הוראה לעצור את הייצור לצרכן". משרד הבריאות הודיע שיתבע את החברה: "חלק מהמוצרים הגיעו לבית הצרכנים". גם בסלטי שמיר ערכו מסיבת עיתונאים: סמכנו על ספק הטחינה, נתבע אותו
סערת הסלמונלה נמשכת: משרד הבריאות ערך אחר הצהריים (ה') מסיבת עיתונאים בעקבות החשד לסלמונלה אצל ספק הטחינה הגולמית "הנסיך". חברת סלטי שמיר, שמשתמשת במוצר, הודיעה כי היא מורידה מהמדפים מותגי חומוס, טחינה וסלטים נוספים. בין היתר מדובר במוצרים של המותג הפרטי של שופרסל. מפעל טחינה "הנסיך" בעילבון סגר היום את שעריו. ynet העביר בשידור חי את מסיבת העיתונאים של משרד הבריאות וגם את מסיבת העיתונאים של חברת סלטי שמיר.
ראש שירות בריאות הציבור במשרד הבריאות, פרופ' איתמר גרוטו, אמר כי המשרד יתבע את חברת הטחינה והורה על עצירת שיווק המוצר ושלילת רישיון הייצו. בהתייחסו לפרשות הזיהום האחרונות ציין כי "אנחנו לא רואים עלייה בתחלואה בסלמונלה בישראל. לא ראינו חולים שחלו בזן שהיה במוצרים".
בנוגע לפרשת הזיהום בטחינת "הנסיך" אמר פרופ' גרוטו כי "ביום ראשון, שבעה באוגוסט, התקבל דיווח שנמצא חיידק סלמונלה בטחינה גולמית שמגיעה ממפעל טחינה 'הנסיך'. ברגע שקיבלנו את זה הבנו שיש בעיה בחומר הגלם. שטראוס וצבר לא השתמשו באותו מוצר והחזירו את חומר הגלם ליצרן. ביום שני יצאנו לביקורת מקיפה במפעל, וראינו שהמפעל עשה בדיקות. שם לא מצאו סלמונלה".
פרופ' גרוטו הוסיף כי "בזמן הבדיקה המפעל לא מדווח לנו שהורא משווק גם את חומר הגלם התעשייתי לסלטי שמיר. אנחנו עושים הצלבות, ואז מגלים ששיווקו גם לסלטי שמיר. אצלם לא עלו על זה, הבנו שסלטי שמיר מקבלים סחורה נגועה. הנחינו את סלטי שמיר לעשות 'ריקול' מסודר. אחרי שבדקנו שוב לעומק, אנחנו יודעים שהמפעל ידע על האפשרות של הזיהום החל מ-24.7. מבחינתנו, מפעל טחינה 'הנסיך' ידע על הזיהום וסיפק תוך שהוא יודע את זה לחברת סלטי שמיר".
על הפיקוח של משרדו אמר פרופ' גרוטו כי "משרד הבריאות מבצע 'ריקולים', מבצע תהליכים של בקרת איכות, וככה מצליח למנוע אירועים לפני שהם מגיעים לצרכן. זה מעיד על כך שהמערכת עובדת ומזהה. אם לא היו מקרים כאלו הייתי חושב שיש בעיה. לכן אני רוצה להעביר מסר: אנחנו פועלים מול המפעלים בצורה כזו שמאפשרת להם לייצר ולבצע בקרת איכות, אבל במקרים של בין אם זה רשלנות כמו יוניליוור או במקרים של רשלנות ואולי כוונה כמו פה, אז אנחנו נוקטים צעדים. יש לנו כלים כמו תביעה משפטית ועד עצירת קו ייצור".
בעלי חברת סלטי שמיר, יעקב גינצבורג ועמי גיא, אמרו במסיבת עיתונאים שערכו כי הם מתנצלים על התקלה שאירעה לדבריהם בגלל ספק חומר הגלם. "למרות שהבדיקות אמרו שאין סלמונלה, למען בריאות הלקוחות החלטנו לבצע 'ריקול' גורף. המוצרים שנמצאים כרגע על המדף תקינים לחלוטין, ניתן לקנות אותם ללא חשש. במהלך הימים הקרובים נחדש את אספקת המוצרים האלה. בחודשים האחרונים השקענו מיליוני שקלים במפעל, אם זה בציוד או שינויים מבניים או הגברת או הגדלת צוות הבטחת האיכות, הכול כדי שהמוצרים שלנו יהיו מוצרים בטוחים וכמובן איכותיים כמו שאנחנו רגילים לעשות".
בהתייחסם לספקית, חברת טחינת "הנסיך", אמרו אנשי סלטי שמיר כי "הם שלחו לנו מייל, לצערנו הם לא היו כנים איתנו, ולמרות שידעו שיש להם בעיה ב-25.7 הם לא הודיעו לנו על הבעיה הזאת, המשיכו לספק לנו מוצרים ורק אתמול בערב – אחרי 17 יום – הם הודיעו לנו על התקלה. אני מעריך שגם את זאת הם הודיעו לנו רק בעקבות הביקורת שמשרד הבריאות ערך אצלם. אנחנו נצטרך לתבוע את טחינה 'הנסיך'. למדנו את השיעור, ומהיום גם אנחנו נעשה בדיקות משלנו. סמכנו על הספק ששלח לנו בדיקה של של מעבדה חיצונית. לא קיבלנו תלונות מצרכנים על כאבי בטן".
בינתיים, משרד הבריאות הורה לעצור את השיווק במפעל טחינת "הנסיך" עד להודעה חדשה ולהתלות את רישיון היצרן. במשרד הוציאו צו השמדה למוצרים החשודים כנגועים בסלמונלה שמצויים במפעל. בטחינה "הנסיך" טוענים בתגובה שהמשרד יעצור רק את הייצור התעשייתי של החברה. כלומר לא את הייצור לצרכן אלא הייצור של חומר הגלם לסלטי שמיר, שטראוס וצבר.
עם זאת, גורם במשרד הבריאות הבהיר: "עצרנו להם את הכול. שטראוס ואסם גילו חשד לסלמונלה בדגימות. הן החזירו לטחינה 'הנסיך' את הסחורה. טחינה 'הנסיך' לא דיווחה למשרד הבריאות ולא לסלטי שמיר. לכן עצרנו להם את כל השיווק".
ביום ראשון הגיע למשרד הבריאות דיווח שיש בעיה בטחינת "הנסיך". לחברה יש שני מסלולים: טחינה שמיועדת לשיווק לצרכנים וטחינה בצורת חומר גלם שמועברת לחברות אחרות. ביום שני הגיעו נציגי משרד הבריאות למפעל לבצע בדיקות ולקחת דגימות, וגילו שיש סלמונלה בקו המילוי של חומר הגלם. במפעל טוענים שהחומר שווק לסלטי שטראוס וצבר. כל אותו זמן לא הוזכרו "סלטי שמיר", אף שהם מקבלים גם כן חומר גלם מטחינת הנסיך.
באותה עת הודיעו לחברות שטראוס וצבר על התקלה, ואלו דיוחו שאף לא אחד מהמוצרים יצא מהמפעל ולא שווק לצרכנים. ביום שלישי התקיימו דיונים קדחתניים במשרד הבריאות כדי להבין מה בדיוק קרה. באותו שלב הגיעה אינדיקציה שייתכן שטחינת הנסיך מספקת חומר גלם גם לסלטי שמיר.
ביום רביעי הגיעו שוב נציגי החברה, בדקו את הפרטים וגילו שבטחינת הנסיך לא דיווחו שחומר הגלם המזוהם הועבר גם לסלטי שמיר. רק בשעות הערב הודיע מפעל "הנסיך" לסלטי שמיר על התקלה. במפעל לא ידעו בדיוק באילו מוצרים הם השתמשו בחומר הגלם הזה. הבוקר נבדקו מוצרים חשודים כמזוהמים ויצאה הודעה למשרד הבריאות ולציבור בדרישה לבצע ריקול למוצרים של סלטי שמיר ששווקו וכבר נמצאים על המדפים.
"אפשר להניח שאנשים אכלו מהמוצרים"
הבוקר אמר מנכ"ל סלטי שמיר, עמי גיא, בראיון לאולפן ynet כי "אפשר להניח שאנשים אכלו מהמוצרים האלה, הם נמצאים כבר עשרה ימים על המדף". הוא סיפר כי "אתמול בלילה הודיע לנו ספק הטחינה
שלנו, 'הנסיך', שמה שהוא סיפק לנו נגוע בסלמונלה, עשינו בדיקה של אילו מוצרים יוצרו מהטחינה הזאת. לדעתי הוא הודיע לנו את זה מאוחר מדי, וכבר ייצרנו מזה עשרה ימים. לכל המוצרים האלה אנחנו עושים ריקול. בבדיקות שעשינו הן נמצאו תקינות וללא סלמונלה, אבל ליתר ביטחון עשינו ריקול, בתיאום עם משרד הבריאות כדי להיות בטוחים. התחלנו את תהליך הסרת המוצרים היום בשעה 7 וחצי בבוקר. זאת מכה משמעותית, זה לא באשמתנו, כי ספק הטחינה היה צריך להודיע לנו מהיום הראשון ולא לחכות עם זה".
טחינה "הנסיך" שלחו אתמול מכתב לסלטי שמיר שבו הודיעו על הזיהום, אף שהוא התגלה כבר בין 25 ל-28 ביולי. במכתב נאמר: "ייתכן שצינור מילוי אריזות גרם לסלמונלה". מטחינה "הנסיך" נמסר בתגובה: "הנושא מתוחקר בתוך החברה. הבעלים והמנכ"ל עפיף טנוס לוקח אחריות אישית על כל המשבר".
בתוך כך, חברת "מילוטל ירקות מוקפאים" הודיעה כי בבדיקות שנערכו למוצרי צ'יפס קפוא מתוצרת החברה נמצאו חיידקי ליסטריה מונוציטוגנס. עוד נאמר בהודעה כי חלק מהמוצרים יצאו משערי המפעל ושווקו. החברה מסרה כי היא מתנצלת על התקלה.
החברה ביקשה מהציבור לא לצרוך את המוצרים הבאים - ולהחזיר אותם:
1. טוגנים מהדרין צ'יפס משפחתי 2 ק"ג – לשימוש עד 25/07/2017.
2. צ'יפסים טוגני תפוחי אדמה מוקפאים משפחתי 2.5 ק"ג – לשימוש עד 27/07/2017.
3. צ'יפסים אמריקאי 2.5 ק"ג לשימוש עד 26/07/2017
4. צ'יפסים משפחתי טוגני תפוחי אדמה מוקפאים 800 גרם לשימוש עד 28/07/2017