רוסיה וקייב על סף פיצוץ, מועצת הביטחון מתכנסת
דרמה בחצי האי קרים: אחרי שנתיים של שקט יחסי הודיעה בצהריים אוקראינה על העלאת כוננות בגבול בעקבות טענות פוטין שקייב שלחה מחבלים לפיגועים בחצי האי. ישיבות חירום במוסקבה ובקייב, נשיא אוקראינה פורושנקו ביקש שיחה דחופה עם פוטין כדי למנוע הידרדרות
אחרי חודשים ארוכים של רגיעה יחסית, באזור חצי האי קרים מסתמנת היום (ה') התגברות מדאיגה של המתיחות בין רוסיה, שפלשה לחצי האי לפני כשנתיים וסיפחה אותו אליה, לבין אוקראינה, שהחזיקה בו עד אז.
נשיא אוקראינה פטרו פורושנקו הורה היום לצבאו להיות מוכן לקרב בגבול בין אוקראינה לחצי האי ובקו החזית במזרח אוקראינה, שם כבשו לפני שנתיים המורדים הפרו-רוסים שורה של ערים. הצעד של פורושנקו בא לאחר שמוסקבה טענה כי אוקראינה שלחה "מחבלים" לבצע התקפות בחצי האי קרים. מועצת הביטחון של האו"ם תתכנס הערב לישיבת חירום בנושא לבקשת אוקראינה.
רוסיה סיפחה אליה את חצי האי מאוקראינה במרס 2014 לאחר שפלשה אליו וקיימה משאל עם על סיפוחו בקרב תושביו, שרובם הם רוסים או פרו-רוסים. הצעד בא בעקבות המהפכה באוקראינה שבה הדיחו לאומנים ופעילים פרו-מערבים את שלטונו של הנשיא הפרו-רוסי ויקטור ינוקוביץ', שזנח הסכמים עם האיחוד האירופי וקירב את המדינה לשלטונו של ולדימיר פוטין.
אתמול טענה סוכנות המודיעין הרוסית FSB כי קצין שלה וחייל של הצבא הרוסי נהרגו בסוף השבוע בשתי תקריות שונות במהלך הגנה מפני התקפות של מחבלים אוקראינים, כפי שהגדירה אותם. אוקראינה טענה שמדובר ב"פנטזיות" ובפרובוקציה רוסית.
נשיא רוסיה פוטין האשים לאחר מכן את ממשלת אוקראינה בתכנון התקפות והודיע על קיום ישיבה של בכירי מערכת הביטחון הרוסי עוד היום כדי לדון בהגברת הביטחון בקרים.
נשיא אוקראינה פורושנקו אמר מצדו היום כי הצבא ייכנס לכוננות לא רק בגבול עם קרים אלא גם בחזית המזרחית, אזור שרוסיה ואוקראינה אמורות שתיהן להימנע מלהכניס אליו כלי נשק כבדים. פורושנקו, כמו פוטין, קיים ישיבה עם ראשי מערכת הביטחון שלו מוקדם יותר היום.
אחר הצהריים הודיע פורושנקו כי הוא רוצה לשוחח ישירות עם פוטין ועם כמה ממנהיגי המערב. הוא הודיע כי ביקש משר החוץ שלו לארגן לו שיחת טלפון עם פוטין ועם מנהיגי גרמניה
וצרפת, עם סגן נשיא ארה"ב ג'ו ביידן ועם נשיא מועצת אירופה דונלד טוסק. נאט"ו פרסמה הודעה שבה מסרה כי היא עוקבת בדאגה אחר ההתפתחויות בקרים.
החשש מהתגברות מחודשת של המלחמה באוקראינה בא אחרי חודשים ארוכים של רגיעה יחסית. בשנה שעברה סיכמו הצדדים על הפסקת אש. היא אמנם לא החזיקה מעמד במלואה, והלחימה נמשכת מעת לעת, כולל נפגעים והרוגים, אבל בסך הכול היא הביאה להפחתה משמעותית של הלחימה, שגרמה עד אז ליותר מ-9,000 הרוגים.