שתף קטע נבחר

 

אלפים מתאבלים בכותל המערבי: "באנו לזכור ולבקש סליחה"

קריאת "איכה", אמירת קינות ואבל של אלפיים שנה: עשרות-אלפי יהודים זורמים מאז הלילה ולאורך היום כולו לרחבת הכותל המערבי - השריד המזוהה ביותר עם בית המקדש - להתאבל על החורבן. "הגיע הזמן להניח בצד את המחלוקות בינינו. לא שווה לצום, אם זה לא בא מהלב", אמרה אחת המתפללות. בכיכר רבין - מדברים על אהבת חינם

 

 

לפני כ-2,000 שנה נחרב בית המקדש השני - והעם היהודי הוגלה מארצו. המוות, ההרס והחורבן מצוינים מדי שנה בתשעה באב, שלא פחות מהעלאת המקדש באש - מסמל את קץ ממלכת היהודים בארץ ישראל, עד לימינו.

 

<<הכל על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות. היכנסו  >> 

 

 

רבבות אנשים הגיעו מאז מוצאי השבת וממשיכים לזרום גם כעת (א') לכותל המערבי - קיר התמך שהוא השריד האחרון מבית המקדש השני. מול הכותל קוראים המתפללים את מגילת איכה, ומוסיפים קינות שנכתבו בעקבות החורבן. מאחר שלימוד תורה נחשב לעניין משמח - לא עושים זאת בתשעה באב.   

 

"הלוואי שנהיה מאוחדים"

"באנו לדבר עם הקב"ה, לבקש ממנו סליחה, ולהגיד לו שאנחנו אוהבים אותו וזוכרים אותו, והלוואי שזו תהיה הפעם האחרונה", אומרת עדן מירושלים, שהגיעה לכותל עם צאת השבת. "מי שמתאבל על ירושלים, זוכה לראות בבניינה".

 

עדן ספרה כי תפילותיה בערב זה, בכותל המערבי הן "לשלום בעם ישראל, והסוף לכל המחלוקות המטופשות בינינו. שנדע תמיד להתחבר ולהיות מאוחדים, כי זה מה שהקדוש ברוך-הוא רוצה. לא שווה לצום, אם זה לא בא מהלב", הוסיפה. "הלוואי שנהיה תמיד מאוחדים ומאושרים, ושנדע לקבל את האחר".

 

חובב מירושלים נוהג להגיע לכותל המערבי מדי תשעה באב: "זו תחושה מיוחדת תמיד בתשעה באב לראות כאן את כל בית ישראל, שבאים ומבכים את חורבן הבית. אנחנו שמחים על העובדה שזכינו ואנו יכולים להגיע לכאן באופן חופשי, ומתפללים שייבנה בית המקדש במהרה בימינו". 

 

 

על-פי המנהג, בשל האבל, יושבים המתפללים על כיסאות נמוכים או על הרצפה - וישנם אף שישנים כך. בבתי הכנסת נהוג לקרוא את המגילה באור חלש, או אפילו לאור נרות. תשעה באב נחשב לצום הקשה בשנה בשל העובדה שהוא מתחיל כבר בלילה, ותנאי מזג האוויר הקייצי. בשל העובדה שהתאריך ט' באב חל השנה ביום השבת, נדחה הצום ליום ליום ראשון (החל מאתמול, מוצאי השבת), שכן בשבת לא חלים דיני אבלות.

 

 

לא רק בכותל המערבי מתאבלים על החורבן. מיליוני יהודים בארץ ובעולם מציינים את היום בתענית אכילה ושתייה. מדובר בצום השני בחשיבותו בלוח השנה היהודי (אחרי יום כיפור), שבו - בנוסף לאיסורי האכילה והשתייה - נהוג אף להימנע מרחצה, מנעילת מנעלי עור ומקיום יחסי אישות.

 

המשורר ארז ביטון באוהל ההידברות בכיכר רבין

ברחבי הארץ נערכים בליל תשעה באב מפגשי הידברות ושיח בין מגזרים שונים, שבמרכזם – קריאה לתיקון חטא שנאת החינם שעל פי המסורת הביא לחורבן בית המקדש השני. הבולט שבהם, הוא אירועי "הלילה לא לומדים תורה" בריכוזים שונים בארץ. הלילה, אגב, חל איסור הלכתי על לימוד תורה.

 

בכיכר רבין שבתל אביב מתנהלים כבר שלושה ימים "מעגלי שיח" תחת הכותרת: "מאבק בשנאת חינם, חינוך לאהבת חינם". הערב יתקיימו שיחות באוהל ההידברות עד אור הבוקר. באירוע משתתפים, בין היתר, המשורר ארז ביטון, שרת החינוך לשעבר, יולי תמיר, ראש ישיבת ההסדר בעתניאל, הרב רא"ם כהן, נתן מאיר, מזכ"לי תנועות הנוער "בני עקיבא" ו"הנוער העובד והלומד" לצד בני נוער ומבוגרים ממגזרים שונים.

 

 (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
(צילום: מוטי קמחי)

 (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
(צילום: מוטי קמחי)

 (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
(צילום: מוטי קמחי)

 


פורסם לראשונה 13/08/2016 20:46

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
אבל שלא הסתיים עוד
צילום: AP
מומלצים