שתף קטע נבחר

 

בוז בריו למצרי שלא לחץ יד לששון. זעם במצרים: "הובסנו"

תגובות קשות במצרים לתבוסה של איסלאם א-שהאבי בריו לאורי ששון, בקרב שאותו קראו לג'ודוקא המצרי להחרים: "תבוסה שמשקפת את מצבנו, בושה לספורט המצרי". א-שהאבי סירב לקוד בפני הישראלי וללחוץ את ידו, זכה לשבחים בארצו - וספג בוז בריו ובעולם: "כך לא מתנהגים בג'ודו"

אחרי ימים של קריאות חרם ושנאה נגד ישראל ברשתות החברתיות במצרים, הג'ודוקא המצרי הוותיק איסלאם א-שהאבי, מתנגד חריף לנורמליזציה עם ישראל, התייצב אחר הצהריים (יום ו') לקרב מול הג'ודוקא הישראלי אורי ששון באולימפיאדה בריו דה ז'ניירו - וספג הפסד צורב מול מי שהוצג במצרים כ"אויב הציוני" וכ"נציגם של רוצחי עמנו". ששון ניצח את המצרי באיפון מוחץ, הדיח אותו מהתחרות - ועלה בעצמו לשמינית הגמר. אחר כך המשיך עד חצי הגמר. בתקרית מכוערת אך צפויה סירב בסיום הקרב הג'ודוקא המצרי ללחוץ את ידו של ששון או לקוד קידה בפניו כמקובל בג'ודו - והתחמק ממנו שוב ושוב. הקהל באולם בריו הגיב בקריאות בוז רמות לא-שהאבי.

ששון מנסה ללחוץ את ידו של א-שהאבי, שמסרב ומתרחק ממנו לקול קריאות הבוז (צילום: אורן אהרוני) (צילום: אורן אהרוני)
ששון מנסה ללחוץ את ידו של א-שהאבי, שמסרב ומתרחק ממנו לקול קריאות הבוז(צילום: אורן אהרוני)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

 

הישראלים ביציע בריו (צילום: אורן אהרוני) (צילום: אורן אהרוני)
הישראלים ביציע בריו(צילום: אורן אהרוני)

"איסלאם א-שהאבי הובס מול יריבו הישראלי". הכותרת ב"אל-יום א-סאבע" ()
"איסלאם א-שהאבי הובס מול יריבו הישראלי". הכותרת ב"אל-יום א-סאבע"
 

"א-שהאבי סירב ללחוץ את יד יריבו הישראלי ששון לאחר שהובס מולו". הכותרת ב"אל-אהראם" המצרי ()
"א-שהאבי סירב ללחוץ את יד יריבו הישראלי ששון לאחר שהובס מולו". הכותרת ב"אל-אהראם" המצרי

מם שפרסמו גולשים מצרים ברשתות החברתיות - צוחקים על חשבון א-שהאבי בעזרת סרטי קולנוע: "נכנסתי לישראלי בשעה 03:35 וככה זה נראה ב-03:39" ()
מם שפרסמו גולשים מצרים ברשתות החברתיות - צוחקים על חשבון א-שהאבי בעזרת סרטי קולנוע: "נכנסתי לישראלי בשעה 03:35 וככה זה נראה ב-03:39"

במצרים קיבלו את ההפסד בצורה קשה. אתר העיתון הנפוץ "אל-יום א-סאבע" כינה את ההפסד של א-שהאבי לששון "תבוסה", וכדי לשפר מעט את מצב הרוח הבליט בכותרת את העובדה שא-שהאבי סירב ללחוץ את ידו של ששון. בהיעדר הישג ספורטיבי, גם כלי תקשורת אחרים בחרו להבליט את הסירוב ללחוץ יד יותר מאשר את עצם הקרב שהתנהל בין השניים על המזרן.

 

"כמו התבוסה ב-67'"

בדקות שאחרי התבוסה של המצרי געשו הרשתות החברתיות במצרים. בקרב הגולשים המונים שיבחו את א-שהאבי על סירובו ללחוץ את ידו של ששון, אם כי היו גם לא מעטים שכתבו שמוטב היה לדבוק ברוח הספורט וכן לכבד את הישראלי בלחיצת יד. "לא רק שהוא הפסיד, הוא גם לא לחץ יד", כתב אחד מהם. פרופסור למדעי המדינה באוניברסיטת קהיר, ד"ר אחמד עבד רבו, מתח ביקורת על א-שהאבי ואמר: "הוא חיפש רגע זול כדי לזכות באהדה מקומית".

סקר גולשים באתר חדשות מצרי: "מה דעתך על הסירוב של אלוף מצרים ללחוץ יד ליריבו הישראלי אחרי שהפסיד לו באולימפיאדת ריו?" ()
סקר גולשים באתר חדשות מצרי: "מה דעתך על הסירוב של אלוף מצרים ללחוץ יד ליריבו הישראלי אחרי שהפסיד לו באולימפיאדת ריו?"

גולשים רבים מיהרו לפרסם "ממים" שהשוו את התקרית לסצינות מסרטים, והשוו בין סירובו של א-שהאבי ללחוץ את ידו של ששון לבחירתו של שר החוץ המצרי סאמח שוכרי דווקא ללחוץ את ידו של ראש ממשלת ישראל בנימין נתניהו בזמן ביקורו בארץ.

 

על ההפסד הצורב על המזרן כתב אחד הגולשים: "א-שהאבי משקף את מצרים כיום - מדינה עם אפס הישגים". גולש אחר התלוצץ וכתב שא-שהאבי הפסיד לששון משום שמיהר לתפילת אחר הצהריים. א-שהאבי, נזכיר, ידוע כמוסלמי אדוק. "איסלאם א-שהאבי הוא בושה לספורט המצרי", כתב גולש אחר. "חי כפחדן והובס כבוגד. לא לנורמליזציה הספורטיבית". גולש אחר כתב "איסלאם א-שהאבי הוביל לאבדון את הכבוד של המצרים והערבים אחרי שהיינו אדוני כדור הארץ", ומצרי נוסף הגדיל לעשות כשהשווה את ההפסד לששון לתבוסה לישראל במלחמת ששת הימים: "יש לנו את התבוסה של 1967 וגם את ההפסד של איסלאם א-שהאבי".

 

הכירו את אורי ששון

הכירו את אורי ששון

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

ששון מול א-שהאבי, הערב בריו (צילום: אורן אהרוני) (צילום: אורן אהרוני)
ששון מול א-שהאבי, הערב בריו(צילום: אורן אהרוני)

 (צילום: אורן אהרוני) (צילום: אורן אהרוני)
(צילום: אורן אהרוני)

בערוץ המצרי "ניל ספורט" שידרו את הקרב בין א-שהאבי לששון באיחור, ונמנעו מללוות את הקרב בפרשנות. לאחר שהתברר כי א-שהאבי הפסיד – חזר הערוץ במהרה לשדר התמודדות של שחקנית טניס שולחן מצרית, שבה התמקד הערוץ קודם לקרב.

 

ראשי הג'ודו העולמי בהודעה תמוהה: "עצם הקרב הוא שיפור"

את הקרב עצמו פתח הג'ודוקא המצרי בהתלהבות, אבל ככל שהתקדם הקרב הוא נחלש, וששון צבר ניקוד ולבסוף הכניע אותו באיפון – כלומר ניצח אותו ניצחון מוחץ. בסיום הקרב ניגש אל המצרי כדי ללחוץ את ידו כמקובל, אך המצרי צעד לאחור וסירב להושיט את ידו – אף שששון ניסה ללחוץ את ידו שוב ושוב. הקהל באולם בריו הגיב בקריאות בוז למצרי.

 

בתוך דקות כבשה התקרית כותרות גם בתקשורת העולמית. סוכנות הידיעות AP, מסוכנויות הידיעות הגדולות בעולם, המספקת דיווחים לעשרות אלפי כלי תקשורת בכל רחבי תבל, דיווחה על התקרית בידיעה מהירה בזו הלשון: "הג'ודוקא המצרי איסלאם א-שהאבי ספג קריאות בוז רמות באוליפיאדה בריו דה ז'ניירו אחרי ההפסד שלו בסיבוב הראשון למדורג חמישי מישראל, אורי ששון, משום שסירב לקוד קידה בפניו וללחוץ את ידו – הפרה בוטה של כללי האתיקה בענף הג'ודו".

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

אחרי התקרית קרא השופט לא-שהאבי לחזור למזרן וחייב אותו לקוד קידה כשששון כבר לא היה שם – וא-שהאבי הסתפק בתנודה זריזה של ראשו בחוסר רצון. אחר כך סירב א-שהאבי להגיב על הדברים. התאחדות הג'ודו הבינלאומית מצדה מסרה לאחר התקרית כי עצם העובדה שהקרב התקיים היא התקדמות: "העובדה שמדינות ערביות מוכנות להתמודד מול ישראל היא כבר שיפור גדול", אמר דובר התאחדות הג'ודו הבינלאומית ניקולס מסנר, שהדגיש כי אין זו חובה ללחוץ יד בסיום הקרב, אך לקוד קידה – זה כן צעד שהג'ודוקאים מחויבים לו.

 

טענת התאחדות הג'ודו העולמית שמדובר בשיפור תמוהה, משום שאין זו הפעם הראשונה שיריבים מצרים וישראלים מתחרים זה נגד זה בג'ודו בתחרויות בינלאומיות, כך שבקרב היום לא היה כל חידוש ממשי.

על כל פנים מסנר מסר כי אף שא-שהאבי קד קידה בסופו של דבר "הגישה שלו תיבחן אחרי המשחקים כדי להחליט אם יש לנקוט נגדו פעולה נוספת". באתרי חדשות במצרים הופיעו הערב דיווחים לא מאומתים שלפיהם הג'ודוקא המצרי - שגם כך נמצא כבר בגיל מתקדם - שוקל לפרוש כעת.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אורן אהרוני
הסירוב ללחוץ יד, הערב על המזרן
צילום: אורן אהרוני
מומלצים