שתף קטע נבחר
 

מה עושים עם שזיפים: 3 מתכונים צבעוניים

חגיגה צבעונית וטעימה: הם אדומים, צהובים, סגולים, מלאים במיץ, חמצמצים או מתוקים - מיכל וקסמן קוטפת שזיפים ומשדכת אותם לטבולה, לסלט עדשים וגם צולה אותם בתנור עם גבינת צאן

 

צילום: איתי בן אסולין

צילום: איתי בן אסולין

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

בחצר של סבא וסבתא שלי צמחו עצי שזיפים מחמישה זנים שונים בצורתם ובטעמם, כולם כאלה שלא יצא לי לפגוש מאז בשווקים או במטעים: שזיפי סנטה רוזה באדום יין, שאיבדו מחמיצותם רק כשהגיעו לבשלות שיא. שזיפי אוגדן צהובים ומלאי מיץ. שזיפי קלסי ירוקים כהים, מוצקים ומתוקים. שזיפים קטנים בירוק ואדום (שמם נשכח ממני, אבל טעמם נטול החמיצות זכור לי היטב) שכיסו את העץ בהמוניהם והבשילו בבת אחת, והכי הכי אלה בעלי החוטם בצהוב ואדום שגדלו על העץ מאחורי המחסן, בין האנונה לפקאן הענק.

סלט שזיפים ועדשים (צילום: מיכל וקסמן)
סלט שזיפים ועדשים(צילום: מיכל וקסמן)
 

עץ קטן שהניב פירות מעטים, יפים, עדינים וטעימים, בלי שאיש ידע לאיזה זן הוא שייך. סבא שלי סיפר שהוא בכלל הכלאה בין משמש לשזיף. כה קצרה היתה עונתם של השזיפים האלה וכה נחשקים היו. בשקט-בשקט הייתי מתגנבת אל העץ, ממששת את פירותיו ומייחלת לפגוש אותם בבשלותם וליהנות מהם לפני שיקדימו אותי יתר בני המשפחה.

 

עונת השזיפים בשיאה עכשיו. הם יפים ומפתים בשלל צורות וצבעים, אבל טעמם המאכזב נע בדרך כלל בין מתוק חסר אופי לחמוץ חסר חן. אני אוספת מהם בשוק, קצת מכל סוג, מניחה בקערה במטבח ומשלבת אותם בסלטי קיץ עם עדשים והמון ירוקים או מסדרת בתבנית ושולחת לצלייה בחום התנור, ממנו ייצאו מזוגגים במיציהם, טעמם מודגש וכמוהו גם צבעם והם מפיצים ריח פירותי נפלא. יחד עם גבינת צאן ופרוסת לחם טרי הם יהיו יופי של ארוחה.

מכל הזנים ומכל הצבעים - שזיפים (צילום: מיכל וקסמן)
מכל הזנים ומכל הצבעים - שזיפים(צילום: מיכל וקסמן)

 

טבולה סוף הקיץ

ערימת ירוקים טריים ורעננים, קונפטי של בורגול (רק בשביל קצת גוף) וקוביות שזיפים מתוקות-חמוצות. פלפל חריף אם רוצים להלהיט עניינים. הרבה ליים (כי עכשיו שיא העונה והעץ מלא בהם) ושמן זית. זה הכל.

 

המרכיבים:

1/4 כוס בורגול דק

1 צרור פטרוזיליה

1 צרור כוסברה

עלים מ 5-6 גבעולי נענע

4 בצלים ירוקים

3 שזיפים

6 תרמילי לוביה תאילנדית לא מבושלים

 

או -

12 תרמילי שעועית ירוקה לא מבושלים

פלפל ירוק חריף (אם אוהבים)

מיץ סחוט טרי מ-3 ליים

שמן זית בנדיבות

מלח ים

 (צילום: מיכל וקסמן)
(צילום: מיכל וקסמן)

אופן ההכנה:

  1. משרים את הבורגול בהרבה מים למשך 15-20 דקות.
  2. מסננים את הבורגול מהמים וסוחטים היטב בידיים.
  3. קוצצים פטרוזיליה, כוסברה, נענע ובצל ירוק.
  4. חותכים את בשרם של השזיפים לקוביות קטנות.
  5. פורסים את הלוביה או השעועית לפרוסות דקות.
  6. קוצצים את הפלפל החריף אם משתמשים.
  7. מערבבים את כל מרכיבי הסלט שנקצצו.
  8. מוסיפים ליים, שמן זית ומלח ומערבבים היטב.
  9. סוחטים בעדינות את הסלט המתובל בידיים (שלא יטבע בנוזלים) ומעבירים לצלחת הגשה.
  10. אוכלים מיד, שלא יקמול.

 (צילום: מיכל וקסמן)
(צילום: מיכל וקסמן)
 

סלט עדשים שחורות ושזיפים

המרכיבים:

לעדשים -

2 כוסות עדשים שחורות

1 בצל חצוי בקליפתו

 

לסלט - 

4 שזיפים חתוכים לקוביות

1 צרור כוסברה קצוצה

1/2 צרור פטרוזיליה קצוצה

3 בצלים ירוקים קצוצים

1 פלפל ירוק חריף (אם אוהבים)

 

לרוטב - 

1 כפית רכז רימונים

1/2 כפית דבש

מיץ סחוט טרי מ-2 ליים

1/2 כוס שמן זית

מלח ים

 

אופן ההכנה:

  1. שמים את העדשים והבצל החצוי בסיר עם הרבה מים.
  2. מביאים לרתיחה ומבשלים מכוסה כ-15 דקות או עד שהעדשים רכות אבל עדיין נגיסות ולא מתפרקות.
  3. מסננים את העדשים מהמים. זורקים את הבצל.
  4. שוטפים את העדשים עד לקירור ופורסים אותם להתייבש על נייר סופג.
     (צילום: מיכל וקסמן)
    (צילום: מיכל וקסמן)
  5. מערבבים את העדשים היבשות עם יתר מרכיבי הסלט.
     (צילום: מיכל וקסמן)
    (צילום: מיכל וקסמן)
  6. מערבבים את חומרי הרוטב בצנצנת עד לקבלת נוזל אחיד וסמיך.
     (צילום: מיכל וקסמן)
    (צילום: מיכל וקסמן)
  7. יוצקים את הרוטב על הסלט, מערבבים ואוכלים.
     (צילום: מיכל וקסמן)
    (צילום: מיכל וקסמן)

 

שזיפים צלויים עם גבינת צאן

כששזיפים פוגשים תנור הם בשיאם – בצבע, בטעם, בריח ובמרקם. חמים או קרים, על לחם או בלי, כמו שהם או כתוספת לאורז, בשר, דגים או מה שאוהבים.

 

המרכיבים:

25-30 שזיפים בשלים אך מוצקים מסוגים שונים או מסוג אחד, חצויים ומגולענים

גבינת צאן קשה מפוררת לפירורים גסים (ג'יבנה ערבית, פטה, חלומי או דומה) – כמה שמתחשק

10-15 עלי מרווה ו/או 4-5 גבעולי תימין או ציטרה

2 כפיות דבש לזילוף

מלח ים

שמן זית לזילוף

 

אופן ההכנה:

  1. מחממים תנור ל-250 מעלות.
  2. מפזרים את חצאי השזיפים בתבנית.
  3. מפזרים ביניהם גבינה מפוררת ועלי תיבול.
  4. ממליחים בעדינות את השזיפים (גם הגבינה מלוחה).
  5. מזלפים דבש על השזיפים.
  6. מזלפים שמן זית בנדיבות על הכל.
     (צילום: מיכל וקסמן)
    (צילום: מיכל וקסמן)
  7. צולים במרכז התנור 10-15 דקות, תלוי בסוג השזיפים שבחרתם. בכל מקרה כדאי להציץ מדי פעם ולהוציא מהתנור כשהשזיפים מתרככים ומגירים ממיציהם אבל עוד לא מתפרקים.
  8. אוכלים חם, פושר או קר, עם או בלי לחם טרי או קלוי.

 

לבלוג האוכל של מיכל וקסמן, מחברת רבי המכר "ארוחת ילדים" ו"טעמים ראשונים"

לכל הטורים של מיכל וקסמן

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מיכל וקסמן
טבולה סוף הקיץ עם שזיפים
צילום: מיכל וקסמן
מומלצים