שתף קטע נבחר

 

אימונים - וסמים: כך הופכים לאדם המהיר בעולם

תוכנית אימונים מתישה, גמישות מקסימלית של השרירים - ולעתים גם חומרים אסורים: לקראת הקרב הגדול בין בולט לגטלין מסבירים אלוף ישראל אמרי פרסיאדו והמומחה לפיזיותרפיה סאם חמיס איך רצים 100 מטר כמו הטובים בעולם

 

ריצה זה לא רק שרירים ברגליים    (צילום: אלי סגל)

ריצה זה לא רק שרירים ברגליים    (צילום: אלי סגל)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

הלילה (א') יגיע אחד השיאים באולימפיאדת ריו - ריצת הגמר ל-100 מטר. חוקר תנועה ומומחה לפיזיותרפיה סאם חמיס, ואלוף ישראל בריצת 100 מטר אמרי פרסיאדו, מנסים להסביר את הקושי בריצה הקצרה שאצל האצנים הטובים בעולם נמשכת פחות מעשר שניות, אבל דורשת שילוב מלא בין כמה מערכות שרירים בגוף.

 

"ריצת ספרינט מתחילה בתאוצה מהירה, כוח מתפרץ, והמטרה היא להגיע לשלב התאוצה", אומר הפיזיותרפיסט חמיס. "בשלב התאוצה מחפשים להגיע למהירות מקסימלית שנשמרת בערך 30 מטר ולאחר מכן יש שלב האטה לקראת 40-20 המטרים האחרונים. יש כשל של מערכות עצב-שריר בגוף שלא יכול לשמור על הקצב המהיר הזה לאורך כל ה-100 מטר. המטרה שלנו היא להגדיל את אורך הצעד ומספר הצעדים בדקה החל מבערך כ-30 מטר, כדי להגיע למהירות המקסימלית והאופטימלית. ניקח לדוגמה את אוסיין בולט, הרץ הזה יכול להגיע למהירות מקסימלית לאחר כ-35 מטר, לשמור על המהירות המקסימלית הזו עד 60 מטר מהסוף. לאחר מכן יש לנו האטה בשלב הריצה, אך הוא שומר על אורך צעד עצום עם קצב צעדים מהיר ביותר, לכן הוא יכול להגיע למהירויות שהוא מגיע אליהן. מה שנדרש בגוף זה טווחים מקסימליים. גמישות מקסימלית, גם שרירית וגם מפרקית, להגיע למקסימום כוח ויכולת אנרגטית טובה של השרירים כדי לעבוד בטווחים שונים ובמצבים שונים".

 

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

בולט (מימין) בריצת המוקדמות ל-100 מטר בריו (צילום: gettyimages) (צילום: gettyimages)
בולט (מימין) בריצת המוקדמות ל-100 מטר בריו(צילום: gettyimages)

לדברי חמיס, לא מדובר רק בשרירי הרגליים. "הכוח שאנחנו צריכים הוא לא רק של הגפיים התחתונות, אלא גם שרירי ליבה שמתחילים מגב-בטן, עובר לשרירי הירך האחוריים, השריר הארבע ראשי ושריר התאומים. כולם צריכים לעבוד בסנכרון מקסימלי כדי לתת לנו כוח אופטימלי. כל כשל במערכת הקינטית, במערכת הכוחות האלה של גפה תחתונה, תביא לפציעה או לביצוע לקוי של הריצה שלנו". 

 

ג'סטין גטלין. ינסה למנוע מבולט עוד תואר (צילום: getty images) (צילום: getty images)
ג'סטין גטלין. ינסה למנוע מבולט עוד תואר(צילום: getty images)
 

האצן ושיאן ישראל ב-100 מטר, אמרי פרסיאדו, אומר שהריצה הקצרה הזו, שנמשכת כיום פחות מעשר שניות, תובעת הקרבה רבה מהאצנים. "המנצח בגמר האולימפיאדה בריצה ל-100 מטר שיזכה הלילה בתואר 'האיש המהיר בעולם', יקטוף את אחד התארים הקשים ביותר מכל הענפים האולימפיים. לרוץ כל אחד יכול, לכן התחרות והעומס בריצה זו הם עצומים. נהוג לחשוב שכישרון זה מספיק ומה שנותר לאתלט לעשות זה רק לרוץ, אבל מאחורי כל אתלט שאתם רואים על מסך הטלוויזיה עומדת תוכנית אימונים קשה ומייסרת שמתישה את רוב האתלטים.

 

"משמעות הדבר היא שאין

מקום לחלשים, רק החזקים בפן המנטלי והפיזי הם אלה ששורדים, בדיוק כמו בטבע. על מנת להגיע לרמות האלו צריך האתלט להקדיש את כל כולו למען המטרה, ולדרג אותה במקום הראשון בסדר העדיפויות שלו. גם אז, אף אחד לא מבטיח לו שיגיע לשם".

 

פרסיאדו תיאר גם את הקרב הצפוי הלילה: "בגמר בריו מצפה לנו קרב מרתק בין אוסיין בולט, שיאן העולם הג'מייקני, לבין ג'סטין גטלין האמריקני, האלוף האולימפי מלפני 12 שנים. דובר הרבה על הקרבות שלהם שהצטיירו בין הטוב לרע, מאחר שגטלין נתפס על שימוש בחומרים אסורים ב-2006 והושעה לארבע שנים. הוא חזר ושיפר את כל שיאיו, מה שעורר חשד רב לעומת בולט, שיאן העולם והשליט הבלתי מעורער של הספרינט משנת 2008 שמעולם לא נתפס או נחשד.

 

"הולך להיות קרב לוהט וצמוד בין השניים, וכל מה שנשאר לנו זה להישען אחורה על הכורסה, להתרווח ולצפות בשני האתלטים המהירים בעולם נלחמים במלוא כוחם לזכות בתואר 'האיש המהיר בתבל'".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: gettyimages
אוסיין בולט באולימפיאדה בריו
צילום: gettyimages
מומלצים