מחאה נגד קבורה ממלכתית לרודן: "לא גיבור"
נשיא הפיליפינים, רודריגו דוטרטה, מתכנן לקבור את הרודן המנוח פרדיננד מרקוס - שהשליט משטר צבאי במדינה, היה מושחת, עינה מתנגדי משטר ורצח אלפים - בחלקת גיבורי האומה. אלפים מחו במנילה: "כמו לקבור את אל קאפונה בבית הקברות הלאומי ארלינגטון רק שמרקוס היה גרוע יותר"
2,000 בני אדם לפחות הפגינו אתמול (א') במנילה, בירת הפיליפינים, במחאה על כוונת הנשיא רודריגו דוטרטה לכבד את הרודן המנוח פרדיננד מרקוס בטקס קבורה ממלכתי.
עוד חדשות מעניינות מהעולם בדף הפייסבוק של דסק החוץ
תחת גשם שוטף מחו המפגינים נגד תוכניתו של דוטרטה להעביר בחודש הבא את גופתו של מרקוס מעיר הולדתו בצפון הפיליפינים בחלקת גיבורי האומה ("בית הקברות לגיבורים") במנילה. "נהיה ללעג ולקלס של כדור הארץ כולו", אמרה הסנאטורית ריסה הונטיוורוס, אחת מארבעה חברי פרלמנט שהשתתפו בהפגנת המחאה במנילה, לסוכנות הידיעות הצרפתית. היא כינתה את הרודן מרקוס "אויב חסר חרטה של הגיבורים שלנו".
"מרקוס איננו גיבור", צעקו המפגינים. אחד הדוברים בהפגנה, הסנאטור לשעבר בובי טנאדה, אמר כי תוכניתו של דוטרטה לקבור את מרקוס היא "בושה לאומה". מחוקק לשעבר אחר שהשתתף בהפגנה, ואלדן בלו, השווה את קבורת מרקוס בבית הקברות במנילה ל"קבורת אל קאפונה בבית הקברות הלאומי ארלינגטון", אך הוסיף: "מרקוס היה גרוע יותר".
הרודן שהעשיר את חשבונות הבנק שלו ושל משפחתו
משפחתו של מרקוס הציגה לראווה את גופתו החנוטה מאז שמת בגלות ב-1989. מרקוס נבחר לנשיא הפיליפינים ב-1965 והכריז על משטר צבאי במדינה ב-1972, מצב שאפשר לו להנהיג שלטון רודני ולהעשיר את חשבונות הבנק שלו ושל בני משפחתו דרך שחיתות עצומה ודיכוי אלים של ביטויי מחאה נגדו.
דווקא הנשיא הנוכחי דוטרטה, שהציג את עצמו כלוחם נגד השחיתות, מגן כעת על מרקוס. הוא ציין שאביו שירת בקבינט של מרקוס ושהוא עצמו הצביע בעבר לנשיא המנוח. דוטרטה אמר קודם לכן שהוא ניצח בבחירות לנשיאות ב-9 במאי, בין היתר בזכות התמיכה של משפחת מרקוס שנותרה בעלת השפעה רבה במעוזה בצפון הפיליפינים.
בין המוחים במנילה: קורבנות משטרו של מרקוס
בין המשתתפים בהפגנת המחאה במנילה היו אנשים שעברו עינויים או כאלה שנכלאו על ידי משטרו של מרקוס וקרובי משפחה של נרצחים. היסטוריונים טוענים כי מדובר בכמה אלפים.
הפגנת מחאה נוספת נערכה על ידי קורבנות משטרו של מרקוס בעירו של דוטרטה דבאו סיטי, שם הדליקו נרות והניחו פרחים מחוץ לבניין העירייה.
"נכלאתי כשהייתי צעיר. קשה לחשוב על זה שהוא ייקבר בחלקת גדולי האומה", אמר אסיר לשעבר במשטרו של מרקוס, דני טאנג.
פרופ' ריקרדו חוסה מהאוניברסיטה של הפיליפינים טוען כי מרקוס זייף את פרטי שירותו הצבאי, במהלך ההתנגדות לכיבוש היפני בפיליפינים בזמן מלחמת העולם השנייה, כדי לזכות בעיטורי גבורה. "יש שם גיבורים של מלחמת העולם השנייה שהקריבו את חייהם, אבל כאן יש בחור שעיוות את הדברים לטובתו", אמר חוסה לסוכנות הידיעות הצרפתית. הוא עצמו גם השתתף בעצרת המחאה במנילה.
דוברו של דוטרטה, מרטין אנדנאר, אמר לכתבים כי הנשיא הפיליפיני אישר לערוך את הפגנת המחאה נגדו, אולם הוא נותר בעמדתו ומתכוון לבצע את טקס הקבורה הממלכתי למרקוס.