מאבטחי מוסדות החינוך בירושלים מאיימים: לא נפתח את שנת הלימודים
"המטה למען עובדי קבלן" מאיים כי המאבטחים ישבתו החל מ-1 בספטמבר, אלא אם תנאי העסקתם ישוו לאלה הנהוגים בערים אחרות, והם יקבלו תשלום עבור חודשי הקיץ. תנאי העבודה הירודים מקשים על גיוס המאבטחים, ופחות משלושה שבועות לפתיחת השנה, כ-200 תקנים טרם אוישו
איום נוסף לקראת החזרה ללימודים: מאבטחים במוסדות החינוך בירושלים, שמועסקים על ידי העירייה באמצעות חברות קבלן, מוחים על כך שהם משתכרים פחות מאשר בערים אחרות, ולא מקבלים תשלום עבור החודשים יולי-אוגוסט, שבהם אין לימודים והם נאלצים לשבת בבית.
לידיעות נוספות בערוץ קריירה
"המטה למען עובדי קבלן" מאיים כי אם המצב יימשך, המאבטחים לא יגיעו לעבודה עם פתיחת שנת הלימודים ב-1 בספטמבר, בעוד כשבועיים וחצי. מחרתיים (ג') הם מתכוונים לקיים הפגנה בכיכר ספרא, מול בניין העירייה. בתוך כך, בשל תנאי העבודה הירודים, חברות הקבלן מתקשות לגייס לשורותיהן מאבטחים למוסדות החינוך בירושלים, וכ-200 תקנים הדרושים לפתיחת שנת הלימודים בעיר טרם מולאו.
יו"ר המטה, אלכס טנצר, מסביר: "המצב של מאבטחי מוסדות החינוך בלתי אפשרי והולך ומתדרדר מיום ליום. ראשית, הובטח למאבטחים שהם יקבלו מענק בחודש ינואר, כמו שאר עובדי הקבלן, אבל רק בחודש יולי הם קיבלו אותו.
"אבל יש דברים הרבה יותר חשובים. ב-2014 שכר המאבטחים היה 25 שקלים לשעה, מעט יותר משכר המינימום שעמד על 23.20 שקלים לשעה. בחישוב חודשי, הם קיבלו 423 שקלים יותר משכר המינימום. מאז שכר המינימום עלה ושכר המאבטחים לא, זו בושה. באותו הזמן מאבטחי משרד החינוך עצמו מקבלים 34-31 שקלים לשעה. ביטחון הפקידים חשוב מביטחון הילדים".
בחודשים יולי ואוגוסט הילדים בחופש, והמאבטחים, בניגוד לשאר עובדי מערכת החינוך, נותרים ללא שכר. "שנים רבות המאבטחים היו מקבלים תשלום גם בחופשה", אומר טנצר, "כיום מעסיקים מאבטחים בקייטנות, אבל מעט מאוד שעות בפועל. מאבטחים מתקשרים אליי ומספרים שבחודש יולי הם הרוויחו 2,000 שקל, ובחודש אוגוסט הם לא הועסקו. הם לא מקבלים דמי אבטלה או תשלום כלשהו, ויש מהם שאומרים לי: 'אין לנו איך להאכיל את הילדים'".
לדבריו, בירושלים המצב חמור עוד יותר. "בעקבות החלטת הממשלה, בירושלים מאבטחים אמורים לקבל תוספת", מוסיף טנצר. "בפועל מדובר על 18 אגורות לשעה, וחלק גדול מהחברות לא משלמות אפילו את זה. אבל רשויות אחרות החליטו באופן עצמאי שהן משלמות יותר, בגלל מחסור במאבטחים. בתל אביב אנחנו רואים מודעות שמגייסים מאבטחים ב-29-28 שקלים לשעה".
בניגוד לעובדים אחרים במשק, שמאוגדים בהסתדרות ומקבלים ממנה תמיכה בצעדי מחאה ארגוניים, המאבטחים בירושלים נשארים לבד במערכה. "יושב ראש ההסתדרות בירושלים, דני בונפיל, אמר לי שהם לא מייצגים אותנו", טוען טנצר. "עניתי לו שאמנם כל המאבטחים ורוב עובדי הקבלן לא שייכים להסתדרות הכללית, אבל הם אולצו לשלם לה דמי טיפול של 0.8%. היא מרוויחה מהם 25 מיליון שקל. תעזרו לנו". עם זאת, טנצר טוען שנתקל בכתף קרה. "הוא אמר לי - את מי אתם מייצגים? מי אתם בכלל?".
"מאבטחי מוסדות החינוך בירושלים יעשו הפגנה או שביתה עם ההסתדרות או בלי ההסתדרות", הוא מבטיח. "הגיע הזמן שיהיה מטה למען עובדי קבלן, שלא תלוי בממשלה או בהסתדרות. בפעם הראשונה במדינת ישראל עובדי קבלן עושים שביתה. כל הגורמים הקיצוניים דפקו את עובדי הקבלן. הגיע הזמן שהם יילחמו לבד בזכות עצמם".
בתגובה אמר בונפיל ל-ynet: "הם לא קשורים להסתדרות. מי שרוצה שאטפל בו, יש את הדרך להגיע אליי". לדבריו, למרות שמדובר ביוזמה של אדם פרטי ולא של גוף נבחר, "אטפל בו מכל הלב. אם הם רוצים עזרה, אשמח לעזור להם".
תגובת עיריית ירושלים: "העירייה מעריכה את עבודת מאבטחי מוסדות החינוך ותרומתם לביטחונם של תלמידי ירושלים. אנו סבורים שחלק מהטענות מוצדק ונפעל ככל יכולתנו לשפר את תנאי העבודה של המאבטחים. שכר המאבטחים נקבע על ידי המשרד לביטחון פנים ומשטרת ישראל, במסגרת אחריותם הכוללת לביטחון מוסדות החינוך, והעירייה פועלת בהתאם להנחייתם.
"חשוב להדגיש כי בהתאם להסכם בין משרד האוצר, ההסתדרות והשלטון המקומי בעניין העסקה רציפה של מאבטחי מוסדות החינוך, כל העובדים שהועסקו במהלך החודשים יולי-אוגוסט יקבלו שכר עבור עבודתם. פערי האבטחה קיימים בכל הארץ ואנו פועלים בתיאום עם המשטרה וחברות השמירה על מנת לפתוח את שנת הלימודים ללא מחסור במאבטחים".
תגובת המשרד לביטחון פנים טרם התקבלה.