שתף קטע נבחר
 

מחקר: סוג הפילטר שבחרת באינסטגרם מנבא אם אתה בדיכאון

מחקר יוצא דופן של אוניברסיטת הארווארד קובע: אפשר להעריך אם תסבלו מדיכאון — לפי סוג הפילטר שאתם בוחרים באינסטגרם. פסיכיאטר ישראלי לא פוסל כניסה של האפליקציה לחדר הטיפולים: "ייתכן שנוכל להשתמש בה ככלי עזר לאבחונים"

צילום: ידיעות אחרונות (צילום: ידיעות אחרונות)
צילום: ידיעות אחרונות

 

מרגישים במשבר נפשי? תוהים אם אתם זקוקים לפסיכולוג? מאוד יכול להיות שהתשובה לכך נמצאת בחשבון האינסטגרם שלכם. מחקר חדש של אוניברסיטת הארוורד ושל אוניברסיטת ורמונט גילה כי סוגי הפילטרים שמשתמשי הרשת החברתית בוחרים עבור התמונות שלהם עשויים להעיד כי הם סובלים מדיכאון.

 

במסגרת המחקר צללו החוקרים לעומקן של כ־44 אלף תמונות שפירסמו 166 משתמשי אינסטגרם מארצות־הברית — חלקם אובחנו מראש על ידי אנשי מקצוע כסובלים מדיכאון, והאחרים לא סבלו מהפרעות במצב רוחם. החוקרים הזינו את התמונות לתוך תוכנת מחשב, והיא למדה את מאפייניהן וגילתה כי כל קבוצה בחרה בסוגי פילטרים שונים.

 

לפי ממצאי המחקר, קבוצת המשתמשים שסבלה מדיכאון נטתה לפרסם יותר תמונות בפילטרים חשוכים — כאלו שהעניקו לצילומים גוונים כחולים, אפורים וכהים. הפילטר הפופולרי ביותר אצל הדיכאוניים היה Inkwell, שהוא למעשה פילטר בצבעי שחור־לבן, ואחריו Crema, Willow, Reyes ו־Stinson.

 

הנבדקים שלא סבלו מדיכאון, לעומת זאת, נטו לפרסם תמונות שהפכו אותן למוארות יותר ולבעלות גוונים בהירים יותר. הפילטר הפופולרי ביותר אצל משתמשים אלו היו Valencia הזרחני, ויחד איתו התברגו בחמישייה הפותחת X-pro II Hefe, Amaro, Rise ו־Lo-fi.

 

החוקרים לא הסתפקו בדגימת הפילטרים ובדקו גם אם קיים קשר בין המצב הנפשי לתוכן התמונה. והתשובה? מורכבת. "זה שאתה מחייך או לא מחייך בתמונה לא מעיד אם אתה בדיכאון או לא בדיכאון", אמרו. "אבל גילינו כי אנשים עם דיכאון נוטים לשים יותר תמונות של עצמם ופחות של אנשים אחרים. אנחנו משערים שהסיבה לכך נובעת מהעובדה שאנשים בדיכאון יוצרים פחות אינטראקציה ומעדיפים להיות לבד".

 

איך הממצאים האלו יועילו לאנושות?

החוקרים ציינו כי התוכנה שפיתחו תוכל לבדוק אוטומטית חשבונות אינסטגרם, וכך לקבוע אם משתמשים מסוימים נמצאים בקבוצת סיכון ללקות בדיכאון — עוד לפני שעברו אבחון מקצועי. יחד עם זאת, הם הדגישו כי אבחון באמצעות פילטרים של אינסטגרם יכול לשמש רק ככלי נוסף, אבל לא להחליף את המאבחן האנושי — פסיכולוג או פסיכיאטר. “הרשת החברתית מהווה כלי עזר נוסף שיכול להדליק נורות אדומות כדי לאתר אנשים שסובלים מדיכאון”, אמרו החוקרים. “ייתכן שבעתיד מטפלים יוכלו להשתמש בשיטה הזו, שאינה יקרה מבחינה כלכלית, כדי לאבחן ולהעניק טיפול טוב יותר”.
 

ד"ר אילן בוש, פסיכיאטר ילדים בכיר בבית־חולים קפלן מקבוצת הכללית, אמר אתמול כי מבחינתו עדיין מוקדם לאבחן דיכאון רק על סמך תמונות באינסטגרם – אך לא פסל שימוש כזה: "אולי בעתיד נוכל להשתמש באינסטגרם ככלי עזר לאבחונים".

 

ד"ר בוש הוסיף כי פעמים רבות גולשים משתמשים ברשתות החברתיות בניסיון לשפר את מצבם הנפשי. "אם אני מקבל לייק, זה מעלה את הערך העצמי שלי", הסביר. "ככל שמעגל החברים במעגל החברתי הולך ומצטמצם, אנו מחפשים את מקורות החיזוק שלנו במקומות אחרים — במקומות שהם לא אמיתיים". אבל פרט מעניין נוסף שפורסם במחקר מגלה כי לדיכאוניים יש פחות סיכוי לקבל חיזוק כזה: החוקרים גילו כי אנשים שמשתמשים בפילטרים שמאירים את התמונות בצבעים כהים — זוכים לצערם לפחות לייקים.

 

הפילטרים שמעידים על בריאות נפשית

valencia צילום: ידיעות אחרונות (צילום: ידיעות אחרונות)
valencia צילום: ידיעות אחרונות

 

amaro צילום: ידיעות אחרונות (צילום: ידיעות אחרונות)
amaro צילום: ידיעות אחרונות

 

hefe צילום: ידיעות אחרונות (צילום: ידיעות אחרונות)
hefe צילום: ידיעות אחרונות

rise צילום: ידיעות אחרונות (צילום: ידיעות אחרונות)
rise צילום: ידיעות אחרונות
 

xpro צילום: ידיעות אחרונות (צילום: ידיעות אחרונות)
xpro צילום: ידיעות אחרונות
 

 

הפילטרים שעשויים לנבא דיכאון:

 

crema צילום: ידיעות אחרונות (צילום: ידיעות אחרונות)
crema צילום: ידיעות אחרונות

צילום: ידיעות אחרונות (צילום: ידיעות אחרונות)
צילום: ידיעות אחרונות

reyes צילום: ידיעות אחרונות (צילום: ידיעות אחרונות)
reyes צילום: ידיעות אחרונות

 

צילום: ידיעות אחרונות (צילום: ידיעות אחרונות)
צילום: ידיעות אחרונות

willow צילום: ידיעות אחרונות (צילום: ידיעות אחרונות)
willow צילום: ידיעות אחרונות

 

צפו: פסיכיאטר מסביר מהם התסמינים לדיכאון

 

 





 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ידיעות אחרונות
אינסטגרם. כוחו של הפילטר
צילום: ידיעות אחרונות
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים