דירוג האוניברסיטאות המובילות: הטכניון - המובילה בישראל, העברית צנחה ב-20 מקומות
על פי דירוג שנגחאי הכולל את 500 האוניברסיטאות המובילות בעולם ארה"ב היא בעלת הנציגות הבולטת ברשימה, עם 8 מתוך 10 אוניברסיטאות במקומות הראשונים. הרווארד שומרת על המקום הראשון, ואחריה - סטנפורד וברקלי
הטכניון היא האוניברסיטה המובילה בישראל, כך עולה מדירוג שנגחאי של 500 האוניברסיטאות המובילות בעולם. הטכניון דורג במקום ה-69 - עלייה של 8 מקומות לעומת השנה שעברה, ובכך הדיח את האוניברסיטה העברית שהחזיקה בתואר האוניברסיטה הישראלית המובילה בשנים האחרונות. העברית דורגה השנה במקום ה-87 - ירידה של 20 מקומות מהשנה שעברה.
בשנה שעברה: העברית - ראשונה בישראל
דירוג שנגחאי, המתפרסם מאז 2003, מתבסס על מספר קריטריונים ביניהם מספר חתני פרסי נובל בקרב צוות ההוראה והבוגרים ומאמרים שפורסמו בכתבי עת בולטים.
אוניברסיטת הרווארד האמריקנית שמרה על מקומה כאוניברסיטה הטובה בעולם, תואר בו היא מחזיקה כבר 14 שנים רצופות. באופן כללי, לארה"ב נציגות בולטת ברשימה: 8 מבין 10 האוניברסיטאות הראשונות הן אמריקניות. בריטניה אחראית לשתי האוניברסיטאות הנוספות בעשירייה: קיימברידג' במקום הרביעי ואוקספורד במקום השביעי.
אחרי הרווארד מדורגות אוניברסיטאות סטנפורד וברקלי בקליפורניה במקומות השני והשלישי, בהתאמה. MIT בבוסטון סוגרת את החמישייה הראשונה.
פרינסטון מדורגת שישית, והמכון הטכנולוגי של קליפורניה, אוניברסיטת קולומביה בניו יורק ואוניברסיטת שיקגו במקומות 8-10.
מלבד הטכניון והאוניברסיטה העברית, שלוש אוניברסיטאות ישראליות נוספות נכנסו לרשימה: מכון ויצמן נמצא במקומות 101-150 (ללא שינוי לעומת 2014 - מקומות אלה מפורסמים כמקבץ, ואין דירוג פרטני), אוניברסיטת תל אביב במקומות 151-200 (ללא שינוי) ואוניברסיטאות בר אילן ובן גוריון - במקומות 401-500 (ללא שינוי). הטכניון, האוניברסיטה העברית ומכון וייצמן אף דורגו בין המקומות 51-75 בדירוג הפקולטה למדעים.
השנה לראשונה הצליחו שתי אוניברסיטאות סיניות להיכנס לרשימת 100 הגדולות. אוניברסיטת טסינגואה בבייג'ינג היא האוניברסיטה הסינית המובילה ומדורגת במקום ה-58, בעוד שאוניברסיטת פקינג הסתפקה במקום ה-71.
העברית: תוצאה של המשבר הפיננסי באוניברסיטה
תגובת האוניברסיטה העברית: "ברכותינו לעמיתינו בטכניון-מוסד אקדמי מכובד ומוביל בתחומו - על ההישג הנאה. אנחנו גאים שגם השנה זוכה האוניברסיטה העברית להכרה בתור אחת ממאה האוניברסיטאות המובילות בעולם מתוך למעלה מ-2,000 אוניברסיטאות שנסקרות בדירוג שנחאי.
"מאז החל להתפרסם הדירוג בשנת 2003, נכנסה האוניברסיטה העברית בכל שנה לרשימה המכובדת של 100 האוניברסיטאות המובילות ומוקמה במקום הראשון בישראל תוך דגש על היקף תחומי הלימוד הנלמדים בה.
"בהתייחס לדירוג לשנת 2016, חשוב לציין כי בסעיף של מספר הפרסומים המחקריים – האוניברסיטה עלתה בדירוג השנתי. הסעיף שהוביל לירידה בדירוג של העברית הינו 'מספר ציטוטי חוקרים מובילים' - תוצאה של ירידה עקבית ומתמשכת של מספר חברי הסגל האקדמי עקב המשבר הפיננסי של האוניברסיטה העברית (ירידה של 22.5% במספר חברי הסגל מ-1,192 ל-924, ב-17 השנים האחרונות).בימים אלה אנו נמצאים במגעים אינטינסיביים מול משרד האוצר על מנת לפתור את המשבר.
"האוניברסיטה העברית היא עדיין האוניברסיטה המובילה בישראל ואחת המובילות בעולם. אנו נלמד את פרסום הדירוג לשנת 2016 ואת השינוי המתודולוגי שנערך לראשונה השנה, ונמשיך לחתור למצוינות במחקר האקדמי החשוב שבו אנו עוסקים".