האישה עם הטסטוסטרון. סמניה רצה לזהב
אין לה רחם ושחלות, יש לה אשכים פנימיים - והיא מועמדת לנצח ב-800 מטר. "זה הוגן שקסטר סמניה תתחרה מול נשים?", תוהים המבקרים - והדרום אפריקנית עונה: "ככה נולדתי". קרב מגדרי, בריו 2016
"אני לא זיוף, אני טבעית. אני לא רוצה להיות מישהי שאני לא. נולדתי ככה. אני רק רוצה להיות אני".
כל חברי משלחת האתלטיקה הרוסית פרט לאחת הושעו מריו 2016, אבל שאלת השתתפותה של אתלטית אחרת במשחקים האולימפיים עדיין מעוררת מחלוקת - והיא כלל לא נוגעת לנושא הסמים. קסטר סמניה הדרום-אפריקנית, סגנית האלופה האולימפית מלונדון, ניצחה אתמול (ד') במוקדמות הריצה ל-800 מטרים, לאחר שלא פעם עלו תהיות על האישור שניתן לה ליטול חלק בתחרויות הנשים.
סמניה בת ה-25 היא המועמדת המובילה לזכות במדליית הזהב, ודרום אפריקה כולה נמצאת מאחוריה. אבל בעולם יש מי שסבור שיש לה יתרון לא הוגן על מתחרותיה. בבדיקות מגדר מיוחדות שנערכו לה לאחר שזכתה באליפות העולם כבר בגיל 18 והובילו להשעייתה הזמנית נמצא כי יש לה רמות טסטוסטרון גבוהות בהרבה מהממוצע לנשים - אין לה רחם ושחלות, ועקב חריגוּת כרומוזומלית יש לה מעין אשכים פנימיים.
כבר לא שותקת: "רק רוצה להיות אני"
סמניה, שגדלה באזור כפרי עני בצפון מדינתה, הסתתרה שנים מהתקשורת לאחר הדלפת בדיקות המין שלה - כשהיא בכלל חשבה שהן בדיקות סמים רגילות. אבל בתקופה האחרונה היא כבר לא שותקת. ב"דיילי מייל" נכתב כי בסוף השנה שעברה היא התחתנה עם בת זוגה, ולפני התחרויות בברזיל אמרה: "אני לא מזויפת, אני טבעית. אני פשוט קסטר. אני לא רוצה להיות מישהי שאני לא. אני לא רוצה להיות האישה שאנשים רוצים שאהיה. נולדתי ככה. אני לא רוצה שום שינוי. אני רק רוצה להיות אני".
ב-2012 זכתה סמניה במדליית הכסף לאחר שנדרשה לקחת חומרים מדכאים כדי להפחית את רמת הטסטוסטרון - הורמון המין הזכרי - שבגופה. אבל בשנה שעברה אתלטית הודית ערערה על הדרישה, ניצחה במאבק המשפטי - ולכן ריו 2016 היא האולימפיאדה הראשונה שבה סמניה תתמודד ללא לקיחת חומרים שכאלו. בתחרויות האחרונות, כשבגופה רמת טסטוסטרון הגבוהה פי 3 מהממוצע אצל נשים, סמניה קבעה תוצאות מעולות, הטובות ביותר בעולם. גם במוקדמות היא ניצחה בקלילות.
התומכים בסמניה: "זו גזענות"
שרון צוק, מומחית לפיזיולוגיה מהמכללה האקדמית וינגייט, פירטה באולפן ynet על רמות הטסטוסטרון: "המחשבה היא שזה כנראה אחד המאפיינים העיקריים שמבדילים גברים ונשים בהקשר של שיפור יכולות ספורטיביות, ואם כך אז אולי בעצם זה לא הוגן שאישה שיש לה רמות הרבה מעבר לנורמל תתמודד מול נשים רגילות. כנראה רמות גבוהות של טסטוסטרון מקנות יכולת ספורטיבית הרבה יותר משמעותית מאשר רגליים ארוכות או גובה".
לצד זאת הוסיפה צוק כי "הציבור צריך לדעת שיש מצב שהוא לא רק גבר ואישה כמו שמכירים, יש גם מצבי ביניים ויש לא מעט אנשים שנופלים על הקטגוריה של בין לבין. אנחנו יודעים שהיא לא השתמשה כנראה בסמים אסורים, זה משהו שהיא נולדה איתו. אולי לא נורמלי בהיבט הרגיל, אבל כך היא נולדה. וכן, יש תהיות, קודם כול מהמראה שנראה קצת שונה, רמות הטסטוסטרון הגבוהות, ולכן בהחלט יהיו הרמות גבה".
בדרום אפריקה כבר מתכוננים לזהב בתחרות שתיערך ביום הנעילה של האולימפיאדה, והתמיכה שם בסמניה גדולה. כחלק מהקמפיין העלתה שחקנית אופרת סבון דרום-אפריקנית תמונה של שיאנית העולם ב-800 מטר, הצ'כית ירמילה קרטוכווילובה, וכתבה לצדה: "חשבתי שזה יו גרנט". קרטוכווילובה, שמחזיקה בשיא מאז 1983, הואשמה לאחר מכן בשימוש בחומרים אסורים. תומכיה של סמניה אמרו גם כי הטענות נגדה גזעניות, והצביעו על היתרונות הפיזיים של השחיין האמריקני מייקל פלפס, שזכה ב-23 מדליות זהב אולימפיות - כף הרגל העצומה והברכיים הגמישות כל-כך.
אבל יש מי שגם כעת יוצא נגד הכללתה בתחרויות לנשים. "האם זה הוגן שקסטר סמניה תתחרה מול נשים בריו 2016", שאל מגזין הספורט המוביל ספורטס אילוסטרייטד - וזכה לביקורת רבה. שיאנית העולם במרתון, הבריטית פולה רדקליף, אמרה כי "זה כבר לא ספורט. זה נושא מורכב מאוד. קסטר לא עשתה שום דבר רע, ובתחילה התייחסו אליה באופן לא הוגן. אבל ראינו עד לאן מדינות כמו רוסיה מגיעות כדי לזכות בהצלחה על הבמה העולמית והאולימפית. אנחנו יודעים שיש קהילות שבהן היפר-אנדרוגניות זה דבר נפוץ יותר. אנחנו לא רוצים שאנשים יגיעו לקהילות הללו, יחפשו שם נשים, ייקחו אותן ויאמנו אותן".