שתף קטע נבחר
 

אחרי הברקזיט: יהודי בריטניה מנצלים את החוק שייתן להם אזרחות גרמנית

יהודים בריטים רבים משתמשים בסעיף מיוחד בחוק גרמני המאפשר לצאצאי אלו שברחו מגרמניה הנאצית לקבל אזרחות. למרות משקעי העבר, רבים מהם רואים דווקא בגרמניה הזדמנות כלכלית וחברתית

עד שפרשה גרמניה מהאיחוד האירופי, פיליפ לוין, בריטי שסבו ברח מגרמניה בתחילת מלחמת העולם השנייה, לא התייחס ברצינות לשורשיו היהודים. אך כעת הוא מעוניין להמשיך לגור ולעבוד באיחוד האירופי. למטרה זו הוא מפעיל סעיף בחוק הגרמני שמאפשר ליהודים, צאצאי אלו שאזרחותם נשללה במהלך מלחמת העולם השנייה, לקבל אותה בחזרה. "לא הבנתי עד כמה פשוט התהליך", אמר לוין לגבי הבקשה לאזרחות גרמנית, "מדובר ממש בדלת אחורית".

 

לוין הוא ממש לא היחיד. מאז החליטה בריטניה לצאת מהאיחוד האירופי במשאל העם, השגרירות הגרמנית אמרה שקיבלה לפחות 400 בקשות מבריטים בנוגע למידע על הסעיף המדובר בחוק. 100 מתוכן הן בקשות רשמיות לאזרחות, כאשר השגרירות מקבלת בשנה רגילה בערך 20. כ-70 אלף יהודים ברחו לגרמניה ב-1939, וב-1941 הכריז הרייך השלישי כי אזרחותם של כל היהודים החיים מחוץ למדינה תישלל. כעת עומדת בפני צאצאיהם האפשרות להשיג אזרחות מחדש.

עוזבים? דרכון בריטי (צילום: רויטס) (צילום: רויטס)
עוזבים? דרכון בריטי(צילום: רויטס)
  

מייקל ניומן, מנהל "איגוד הפליטים היהודים", המתעסק בקורבנות הנאצים בבריטניה וצאצאיהם, אומר שהעניין בהגירה אצל יהודים בריטים גדול מאי פעם. הוא גם שוקל להגיש בקשה לאזרחות גרמנית. "אני לא זוכר התעניינות באזרחות גרמנית בעבר", הוא אומר. "הפרישה מהאיחוד האירופי שינתה את המשחק".

 

בריטים רבים בבריטניה וברחבי אירופה מחפשים דרכים שונות לעקוף את השפעות הפרישה מהאיחוד, בהם על ידי נישואים עם בעלי אזרחות זרה, בדיקה של זכאות לאזרחות זרה דרך תורשה וכדומה. בבריטניה מותר להחזיק בשתי אזרחויות והיהודים הבריטים מתכוונים לשמור על אזרחותם הבריטית ואין בכוונתם להגר במיידית מבריטניה. לעומת זאת בכוונתם לשמור על היתרונות הגלומים באזרחות אירופית.

 

עורך העיתון "Jewish News", היוצא לאור בבריטניה, ריצ'רד פרר, אמר כי הוא לא מתכוון להגיש בקשה לאזרחות גרמנית, אך ורק בגלל שהוא נולד וגדל בבריטניה. "גרמניה עשתה כל שביכולתה על מנת להתמודד עם עברה", הוא טוען, "אני מאוד פרו-גרמני ואני מאוד מרוצה מגרמניה".

 

תומאס הרדינג הוא יהודי נוסף שהגיש בקשה לאזרחות גרמנית. סבו היה רופא ידוע בברלין, שטיפל בין היתר באלברט איינשטיין. "אני מרגיש יותר בנוח עם גרמנים וגרמניה", הוא אומר. "כשבריטניה החליטה לצאת מהאיחוד, הרגשתי שאני מאבד משהו".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים