שתף קטע נבחר

9 ימים של טירוף: סיכום תחרויות ההתעמלות

סימון ביילס זכתה בארבע מדליות זהב וכולם משווים אותה לנדיה קומנץ'. אולג ורניאייב וקוהיי אוצ'ימורה הלהיבו בגמרים של הגברים והסינים יצאו מאוכזבים. כל הרגעים שנזכור מאולם ההתעמלות בריו

תשעה ימים של התעמלות בריו הסתיימו אמש (ג') בתום הגמרים במכשירים בודדים. 14 גמרים מרתקים נערכו  באולם "ריו אולימפיק ארנה", בהם הוכתרו אלופות ואלופים חדשים בתחרויות שנכנסו לדפי ההיסטוריה של הספורט בנתונים חדשים ומרגשים.  

 

כבר בערב המוקדמות של הגברים התחוללה הדרמה הראשונה, כאשר האוקראיני אולג ורניאייב הקדים את הפייבוריט היפני קוהיי אוצ'ימורה, אלוף העולם בשש השנים האחרונות והאלוף האולימפי מ-2012. אוצ'ימורה נפל באחד המכשירים החזקים, שלו, המתח, והזכיר לכולם שאנחנו במשחקים אולימפיים ושההפתעות מתחילות כבר ביום הראשון. יומיים לאחר מכן, בגמר הקבוצתי, אוצ'ימורה סיפק הופעה הרבה יותר טובה כשהוביל את נבחרת יפן למדליית הזהב תוך מניעה מהסינים זכייה בתואר אולימפי שני ברציפות. הסינים נאלצו להסתפק בארד, לאחר שרוסיה הגיעה למקום השני.

 

אוצ'ימורה (צילום: גטי אימג'ס) (צילום: גטי אימג'ס)
אוצ'ימורה(צילום: גטי אימג'ס)

 

לאחר תחרות מוקדמות מפתיעה, שכללה הרבה נפילות ושגיאות ביצוע לא אופייניות בקרב המתחרים, גמר הקרב-רב הגיע כאשר אוצ'ימורה הבין שהזהב לא יבוא לו הפעם בקלות. כמה שהוא צדק. כמעט זכינו לסנסציה, לאחר שורניאייב הוביל את התחרות עד המכשיר האחרון, אך לצערו לא הצליח להזיז את המלך קוהיי ממקומו וסיים במקום השני בפער קטן של 0.099 נקודות בלבד. אוצ'ימורה (27), ששולט ביד רמה בכל אליפות עולם ובמשחקים אולימפיים מ-2009, הודיע עוד לפני שעלה על המכשיר הראשון בריו שהוא מתכוון להגיע לאולימפיאדת טוקיו, כדי שבנו יזכה לראות אותו מתחרה באולם הביתי. יחד עם זאת, הוא הצהיר שריו עשויה להיות האולימפיאדה האחרונה אליה יגיע כשהוא בשיאו.

 

גם תחרויות הנשים לא איכזבו. בתשעת הימים האחרונים זכה העולם לצפות ולהתפעל בכל יום מחדש מהאלופה האולימפית הטרייה, סימון ביילס. המתעמלת הפנומנלית ידועה בקרב חובבי הענף ככוכבת הגדולה ביותר בשלוש השנים האחרונות לאור זכייתה ב-14 מדליות מאליפויות עולם. כעת, לאחר שנוספו לה גם 5 מדליות אולימפיות, ביניהן מדליית הזהב היוקרתית בתחרות הקרב-רב, היא קיבלה את הגושפנקה הסופית שהפכה אותה לאחת הספורטאיות המדוברות ביותר במשחקים הנוכחיים. חוץ מזה, היא גם היחידה שמצליחה לאיים על תואר "המתעמלת הגדולה בכל הזמנים" ששייך כבר 40 שנה לנדיה קומנץ'.

 

כבר במוקדמות היה ברור לכולם שארה"ב ברמה אחת מעל כל היתר. 10 נקודות ההפרש בין הבנות האמריקאיות למדינות האחרות גרמו לכולם להבין ש"יש את ארצות הברית ויש את כל השאר". וכך היה גם בגמר. ארה"ב נטלה את הזהב ללא בעיות מיוחדות. רוסיה וסין, בדיוק כמו נבחרות הגברים - סיימו עם הכסף והארד בהתאמה.

 

רמה מעל שאר הנבחרות. נבחרת המתעמלות של ארה"ב (צילום: גטי אימג'ס) (צילום: גטי אימג'ס)
רמה מעל שאר הנבחרות. נבחרת המתעמלות של ארה"ב(צילום: גטי אימג'ס)

 

תחרות הקרב-רב של הנשים סיפקה פחות מתח מאשר אצל הגברים, מאחר שהיה ברור לכולם למי הולך הזהב וגם באשר למדליית הכסף לא היו הרבה שאלות. ביילס לקחה את כל הקופה, לאחר שכבר בסבב השלישי (מתוך ארבעה) פתחה פער גדול על המתחרות, כאשר אלי רייזמן מצליחה להתברג מיד אחריה הודות לביצועים מצוינים ותרגיל קרקע שחתם את התחרות וסיפק לה את הציון השני בטיבו על המכשיר.

 

עד כמה רייזמן רצתה את הכסף? את זה אפשר היה לראות ברגע שפסקה המוסיקה והיא נופפה לקהל כשדמעות של אושר ממלאות את פניה. רייזמן, שהחליטה לחזור להתאמן לקראת ריו אחרי הפסקה ארוכה, עשתה זאת בעיקר בשביל הקרב-רב, וכמה שזה השתלם לה. הפעם היא לא רק עלתה על הפודיום, אלא גם זכתה במדליית הכסף. מוסטפינה שיחזרה את ההישג מלונדון וענדה שוב את הארד. בראיון שהתקיים איתה לאחר התחרות סיפרה מוסטפינה שזוהי בדיוק המדליה לה ציפתה לאחר שידעה שהסיכוי לעבור את ביילס ורייזמן קלוש.

 

 סימון ביילס ואלי רייזמן (צילום: AP) (צילום: AP)
סימון ביילס ואלי רייזמן(צילום: AP)

 

הגמרים על המכשירים הבודדים נפרסו לאורך שלושה ימים. כבר ביום הראשון, בגמר הקרקע, סיפק אוצ'ימורה שוב דרמה לאחר יציאה לא אופיינית מהמשטח. הכוכב הברזילאי דייגו היפוליטו עלה מיד אחריו ולקול תשואות ושאגות הקהל המקומי הצליח לבצע תרגיל מצוין, שהציב אותו מעל אוצ'ימורה. את הזהב קטף בסופו של יום מקס ויטלוק הבריטי, שהמשיך את התחרות המוצלחת שלו במשחקים לאחר שעשה היסטוריה עבור מדינתו בגמר הקרב-רב. הוא סיים שלישי והעלה את בריטניה על הפודיום לראשונה בגמר זה מאז 1908. הברזילאים סיכמו גמר קרקע חלומי - היפוליטו סיים עם מדליית כסף כאשר חברו לנבחרת, ארתור מריאנו, הצליח גם הוא להתברג לפודיום וסיים עם הארד.

 

גמר הקפיצות של הנשים סיפק עוד לפני תחילתו עניין רב. מלבד ביילס הפייבוריטית העפילה אליו גם הונג און ג׳ונג הצפון קוריאנית, כשבאמתחתה התואר האולימפי על המכשיר מבייג'ינג 2008. בסרטונים מהאימונים בריו נראתה און ג׳ונג מבצעת קפיצה שטרם בוצעה - יורצ׳נקו טריפל בורג. לאחר שהעפילה לגמר על המכשיר, הציפייה לראות אם תבצע כראוי את הקפיצה הקשה היתה גדולה, אך היא לא הצליחה לסיים את שלושת הברגים, מה שגרר הורדה בציון דרגת הקושי ומיקם אותה במקום השישי בלבד.

 

עוד מתעמלת שהעלתה את רף הציפיות לקראת גמר הקפיצות היתה אוקסנה צ'וסוביטינה, המתעמלת הפעילה הוותיקה ביותר בענף כיום, שבגיל 41 ובאולימפיאדה מספר 7 שלה הצליחה להעפיל לגמר אולימפי. שם היא ניסתה לבצע את הפרודונובה, אחת הקפיצות הקשות בעולם שכוללת שתי סלטות לפנים ומכונה "קפיצת המוות" בשל רמת הסיכון הגבוהה שלה. צ׳וסוביטינה הצליחה לנחות על הרגליים, אך מיד איבדה שיווי משקל ונאלצה להתגלגל לפנים על המזרון - דבר שגרר הורדה של נקודה שלמה מהציון והוריד אותם למקום השביעי מתוך שמונה מתחרות.

 

צ'וסביטינה. ריו הייתה האולימפיאדה השביעית שלה (צילום: getty images) (צילום: getty images)
צ'וסביטינה. ריו הייתה האולימפיאדה השביעית שלה(צילום: getty images)

 

ההודית דיפה קרמקאר עשתה היסטוריה כבר בעצם העפלתה לריו. היא הפכה למתעמלת הראשונה שמגיעה לאולימפיאדה ממדינתה. בריו היא העפילה לגמר הקפיצות במטרה לבצע גם את קפיצת הפרודונובה - אך כשלה ונפלה בנחיתה. למרות הנפילה, את הגמר היא סיימה במקום הרביעי המצוין.

 

ג׳וליה שטיינגרובר, אחת המתעמלות האהובות והפופולריות בקרב חובבי הענף, העפילה לגמר לאחר שקטפה את תואר אלופת אירופה על המכשיר לפני כחודשיים ולאחר הישגים מרשימים בתחרויות בינלאומיות, אך ללא תואר עולמי או אולימפי. הפעם היא עשתה את מה שציפתה לו כל כך הרבה שנים וזכתה במדליית ארד אולימפית ראשונה. מי שסיימה לפניה היתה הרוסיה מריה פסקה, אלופת העולם המכהנת על המכשיר. ביילס סיימה בראש הפודיום, הייתה היחידה שעברה את רף 16 הנקודות בגמר והוסיפה לעצמה מדליית זהב שלישית.

 

בגמר סוס הסמוכות זכה מקס ויטלוק במדליית זהב נוספת לאחר שחברו לנבחרת, לואיס סמית, נאלץ להסתפק בכסף. סמית רצה את הזהב לאחר שארבע שנים קודם לכן, בלונדון, סיים שני. בראיון לאחר הגמר הוא סיפר שלמרות אכזבתו האישית, הוא שמח עבור חברו ויטלוק והוסיף שאם כבר להפסיד את הזהב - אז רק לו.

 

קרמקאר ההודית עשתה היסטוריה (צילום: גטי אימג'ס) (צילום: גטי אימג'ס)
קרמקאר ההודית עשתה היסטוריה(צילום: גטי אימג'ס)

 

שלישי סיים אלכסנדר נדור, שלעומת ההצלחות של נבחרת הנשים הפך למתעמל האמריקאי הראשון שעלה על הפודיום בריו ואף עשה היסטוריה כשהפך לאמריקאי הראשון שזוכה במדליה על המכשיר מאז 1984.

 

לגמר המקבילים העפילו שתי מתעמלות שזכו ביחד בתואר אלופות העולם על המכשיר, לאחר שבאליפות העולם האחרונה בגלזגו חלקו את מדליית הזהב לא פחות מארבע מתעמלות. מדיסון קושיאן האמריקאית היא אחת מהן. היא קיוותה לשחזר את ההצלחה שלה במוקדמות שם סיימה ראשונה, אך תרגיל מצוין של אליה מוסטפינה מדובר במכשיר החזק שלה) העניק לה את הזהב ומדיסון סיימה בפער קטן ממנה עם הכסף. מוסטפינה הצליחה בכך לשמור על התואר האולימפי שלה מלונדון 2012.

 

דריה ספירידונובה, שותפתה של קושיאן לזהב באליפות העולם ואחת המועמדות לתואר בגמר האולימפי, פספסה את הבד העליון באחד המעברים וירדה מתמונת הפודיום. מדליית הארד הוענקה באופן מפתיע לסופי שדר, שסיימה שישית בלבד במוקדמות, אך סיפקה הופעה מצוינת בגמר. גבי דגלאס, האלופה האולימפית בקרב-רב מ-2012, לא צלחה את תרגיל המקבילים החזק שלה בגמר היחיד אליו העפילה וסיימה במקום השביעי.

 

בגמר הטבעות זכה פטרוניאס היווני, אלוף העולם הנוכחי על המכשיר. ארתור זנטי הברזילאי הצליח לסיים מיד אחריו במקום השני, לאחר שנאלץ להמתין זמן ממושך לתורו. הוא ביצע אחרון את תרגיל הטבעות, שכאמור סיפק לו את מדליית הכסף למרות שלא היה בין המועמדים לסיים על הפודיום. שלישי סיים דניס אבליאזין מרוסיה, שהיה מועמד רציני למדליה לאחר שסיים רביעי במוקדמות.

 

ארתור זנטי. זכה במדליית הכסף מול הקהל הביתי (צילום: גטי אימג'ס) (צילום: גטי אימג'ס)
ארתור זנטי. זכה במדליית הכסף מול הקהל הביתי(צילום: גטי אימג'ס)

 

בגמר הקפיצות נחל המתעמל הרומני הוותיק מריאן דרגולסקו אכזבה, לאחר שסיים עם ציון זהה לקנזו שיראי היפני, אך נאלץ לצאת מתמונת הפודיום, גם הפעם בעקבות שובר השוויון. דרגולסקו, המתעמל המבוגר ביותר בקרב המתחרים בריו, פרש מהתעמלות תחרותית בעבר, אך חזר לזירה ואת התחרות הבינלאומית הראשונה שלו ביצע בגביע ישראל 2015. הוא הוכתר כאלוף העולם בקפיצות ארבע פעמים במהלך הקריירה הארוכה שלו ובשנת 2004 סיים שלישי בגמר האולימפי על המכשיר. הפעם, כאמור, סיים ללא מדליה.

 

לעומת האכזבה של און ג׳ונג בגמר הקפיצות של הנשים, הנציג של צפון קוריאה בתחרות הגברים, רי סה גואנג, לא רק הצליח לעלות לפודיום אלא גם סיים מעל כולם עם מדליית הזהב וממוצע של 15.691. סה גואנג הוא גם אלוף העולם המכהן על המכשיר בשנתיים האחרונות. את המקום השני תפס דניס אבליאזין מרוסיה, ששחזר את המיקום שלו מהמוקדמות. שלישי סיים היפני קנזו שיראי.

 

ביילס. חגגה 4 מדליות זהב (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
ביילס. חגגה 4 מדליות זהב(צילום: רויטרס)
 

 

גמר הקורה היווה את הפתעת היום. סאנה ווברס ההולנדית ענדה בסיומו את מדליית הזהב ועשתה היסטוריה, כשהיתה למתעמלת ההולנדית הראשונה שזוכה במדליה בענף מאז 1928. ווברס עלתה להתחרות מיד אחרי סימון ביילס, שכשלה בנחיתה מסלטה לפנים ונאלצה להניח את ידיה על הקורה - דבר שגרר הורדה של נקודה שלמה מהציון - שווה ערך לנפילה.

 

ווברס הבינה שהיא יכולה להוריד את דרגת הקושי שלה מעט כדי להתרכז בביצוע טוב יותר ועדיין לסיים על הפודיום, דבר שהסתבר כהחלטה נבונה. ווברס סיפרה לאחר הזכייה שהיא עשתה את התרגיל הטוב בחייה. אחותה התאומה, ליקה, שהתחרתה לצדה באולימפיאדה, ריגשה את הרשת כשבירכה אותה: "עמוק בפנים ידעתי שיש סיכוי שזה אפשרי, אבל הכי חשוב - את האמנת בחלום הכי גדול שלך! אני מעריצה אותך". האמריקנית הצעירה לורי הרננדס סיימה עם מדליית הכסף ואת הארד, למרות הנפילה, קיבלה ביילס.

 

ווברס. ניצלה עד תום את המעידה של ביילס (צילום: גטי אימג'ס) (צילום: גטי אימג'ס)
ווברס. ניצלה עד תום את המעידה של ביילס(צילום: גטי אימג'ס)

 

אל גמר המקבילים של הגברים הגיע ורניאייב כשהוא מקווה לקבל סוף סוף את הזהב המיוחל. הוא עשה זאת בגדול עם 16.041 פנומנלי. אל המקום השני הגיע דנאל לייבה, שנכנס לנבחרת האמריקאית ברגע האחרון לאחר שהחליף מתעמל אחר. דויד בליאבסקי הרוסי סיים עם הארד.

 

מי שעקב בדריכות אחר התחרויות ידע שגמר הקרקע של הנשים לא אמור לספק הפתעות במיקומים הראשונים והתחרות האמיתית, בדיוק כמו בקרב-רב, תהיה על המקום השלישי. זה בדיוק מה שקרה. ביילס ניצחה בקלילות עם תרגיל קרקע מושלם ומדליית זהב רביעית. אחריה הגיעה למקום השני אלי רייזמן, שחוזרת לארצות הברית עם שלוש מדליות אולימפיות חדשות לאחר השלוש בהן זכתה בלונדון. מי שסיימה שלישית על המכשיר והיתה להפתעת הערב היא אמי טינקלר, שרגע לפני שהתחרויות נחתמו החזירה למתעמלות הבריטיות מעט מהכבוד האבוד שלהן במשחקים.

 

גמר המתח חתם את תחרויות ההתעמלות בריו עם ארבעה מתעמלים חזקים שעלו להתחרות ראשונים. פביאן המבושן פתח את התחרות עם תרגיל מצוין, שהשאיר אותו בראש הטבלה עד לסיום הערב. הוא קיבל את הזהב וסגר מעגל לאחר שבלונדון זכה בכסף על המכשיר ובבייג'ינג בארד. יריבו הגדול של המבושן, אפקה זונדרלנד ההולנדי (30), קיווה לסיים שוב על הפודיום במה שעשויה להיות האולימפיאדה האחרונה שלו, אך לא הצליח לשמור על תואר האלוף האולימפי מלונדון וספג נפילה כואבת ועצובה כבר בתחילת התרגיל.

 

פביאן המבושן (צילום: גטי אימג'ס) (צילום: גטי אימג'ס)
פביאן המבושן(צילום: גטי אימג'ס)

 

נייל וילסון הבריטי הצליח להתברג ולהישאר במקום השני כמעט לכל אורך התחרות - עד שהגיע דנאל לייבה, המתעמל האחרון שעלה להתחרות בריו ודחק אותו למקום השלישי. לייבה, שכאמור לא היה חבר בנבחרת המקורית, סיים את המשחקים בצורה מרשימה עם שתי מדליות כסף.

 

נבחרת סין, למרות הצלחתה בתחרות הקבוצתית של הגברים והנשים, יוצאת מאוכזבת מהמשחקים לאחר ש-7 מתעמלים ומתעמלות העפילו לגמרים אישיים, אך אף לא אחד מהם סיים על הפודיום.

 

תחרויות התעמלות המכשירים בריו סיפקו רגעי מתח עד השנייה האחרונה, כאשר בסיום יום הגמרים האחרון סימון ביילס הוסיפה שורה נוספת לספרי ההיסטוריה כשהיא משווה את ארבע מדליות הזהב בהן זכתה באולימפיאדה אחת לשיא של מתעמלות עבר גדולות כמו לריסה לטינינה, ורה צ'סלבסקה ויקתרינה סאבו. את מדליית הזהב החמישית שצפו לה היא אמנם לא קיבלה - אבל צריך להשאיר משהו לטוקיו, לא?

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
לוח תחרויות
מדליות כחול לבן
י"א חללי מינכן
גיבורים אולימפיים
צילום: getty images
מפת הפארק
המשחקים הפראלימפיים
מומלצים