שתף קטע נבחר
 

כאבי ברכיים: למה זה קורה - ומה הטיפול הכי יעיל

סובלים מכאבים בברכיים? ייתכן מאוד שעם הטיפול המתאים, אתם יכולים להפסיק לסבול. אבל לפני שאתם קופצים למסקנות, רצים לבדיקות מיותרות וקובעים תור לניתוח שעלול לגרום לכם נזק, כדאי להכיר את העובדות

כאבי ברכיים הם תופעה נפוצה, ועל אף השוני הגדול בתוך אוכלוסיית הסובלים ממנה, יש מספר אבחנות שחוזרות על עצמן בקרב חלק ניכר מהמטופלים.  

 

שלב ראשון: אבחון ובדיקה

בחלק גדול מהמקרים ניתן להעריך את המקור לכאב בעזרת שילוב של מספר משתנים כמו גיל המטופל, המועד בו התחיל הכאב, מה מקל ומה מחמיר את הכאב, מיקום הכאב וכיו"ב. לאחר שהרופא שומע את סיפור המחלה, הוא בודק את המטופל. תכליתה של בדיקה זו היא לאשר או לשלול את האבחנה המשוערת מסיפור המחלה.

 

קראו עוד על כאבי ברכיים:

כאבי ברכיים: מה הדרך הטובה ביותר לטיפול?

חווים כאבי ברכיים בהליכה? 4 שיטות להעלמת הכאב

סובלים מכאבי ברכיים? 5 תרגילים מחזקים

לרוב, הבדיקה מאשרת את האבחנה המשוערת, אך לעתים היא דווקא שוללת אותה ומכוונת לבעיה אפשרית אחרת. בשלב הבא הרופא עשוי לבקש בדיקות הדמיה, במטרה להכריע בין מספר אבחנות אפשריות, כשכל אבחנה תוביל לדרך טיפול אחרת. לעתים נדירות יותר נוצר צורך לבצע הדמיה כדי לשלול מצבים מסוכנים.

 

כדאי לזכור שרוב כאבי הברכיים יחלפו מעצמם תוך מספר שבועות, ולכן יש לשקול היטב לפני שממהרים לבצע בדיקות שעולות למטופל בזמן ולעתים גם בחשיפה מיותרת לקרינה. בדיקות הדמיה שנעשות ללא תהליך מקדים של שמיעת סיפור המחלה ובדיקה גופנית עשויות להעלות ממצאים לא תקינים שאין להם משמעות קלינית טיפולית, לעורר דאגה מיותרת אצל המטופל ואף לגרום להתערבות טיפולית שמזיקה ומדרדרת את מצבו במקום להועיל.

 

5 סיפורים, 5 אבחנות ו-5 טיפולים

1. נער בגיל ההתבגרות, פעיל ספורטיבית, שסובל במשך מספר שבועות מכאב הממוקם בקדמת הברך. הכאב מחמיר לאחר פעילות ספורט (משחק כדורגל) ומופחת במנוחה. בבדיקה תמצא רגישות מתחת לברך בחלקה הקדמי של השוק המקורבת.

 

האבחנה הנפוצה: גירוי של אזור החיבור של גיד הפיקה לעצם השוק, מצב המכונה "אוסגוד שלטר".

 

הטיפול: בדרך כלל - הפחתת עומס למשך מספר שבועות. לעתים רצועה תומכת לגיד עשויה להקל את הכאב.

 

2. בחור בן 25, לאחר חבלה סיבובית לברך (למשל בירידה במדרגות  או במהלך משחק כדורסל). לאחר החבלה חש כאב חד אבל המשיך לתפקד. יממה לאחר החבלה הברך התנפחה והיה קושי משמעותי לדרוך. שבועיים לאחר החבלה הכאב השתפר בהדרגה, אולם הכאב לא לגמרי נעלם.

 

האבחנה הנפוצה: קרע במניסקוס, ומקובל לנסות ולשקם את התפקוד של הברך בעזרת פיזיותרפיה. במצבים בהם הברך לא מתיישרת, או כאשר הברך לעתים מתיישרת ולעתים נתקעת, סביר שמדובר בחתיכה גדולה של מניסקוס שנקרעה ומהווה גוף זר המגביל מכאנית את תנועת הברך.

 

הטיפול: במצב זה סביר להציע ניתוח ארתרוסקופי להטריה או תיקון של הקרע כבר בשלב מוקדם, בדרך כלל לאחר ביצוע MRI שמדגים את התופעה ושולל נזקים נוספים.

 

3. בחורה בת 28, לאחר חבלה סיבובית משמעותית לברך (למשל בנפילה בסקי או תיקול חריף במשחק כדור). בחבלה עצמה שמעה המטופלת משהו נקרע, הכאב היה משמעותי מאוד. לאחר החבלה לא יכלה לדרוך על הרגל בכלל, והברך התנפחה כבר בשעה הראשונה. לאחר מספר שבועות הכאב הלך והתפוגג והברך חזרה לתפקד, אבל עדיין לא מאפשרת תפקוד בספורט כמו שהיה לפני החבלה. לעתים הברך לא יציבה והמטופלת מרגישה שהיא לעיתים "בורחת" לה.

 

האבחנה הנפוצה: קרע של רצועה צולבת בברך (ACL).

 

הטיפול: במקרים בהם חוסר היציבות מתמיד למרות טיפול פיזיותרפי משמעותי ולמטופל חשוב מאוד לחזור לאותה פעילות ספורט אותה ביצע לפני החבלה (ריצה, משחקי כדור) ולא להמירה בפעילות אחרת (רכיבה על אופניים או שחייה, למשל) או שחוסר היציבות מפריע אפילו בפעילות מינימלית כגון הליכה, אפשר לשקול ניתוח לשחזור הרצועה.

 

רוב כאבי הברכיים יחלפו מעצמם תוך מספר שבועות  (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
רוב כאבי הברכיים יחלפו מעצמם תוך מספר שבועות (צילום: shutterstock)

 

4. מטופל שסובל מכאב משמעותי בעלייה וירידה במדרגות. הכאב מפריע גם כשקם מישיבה לעמידה. הכאב מחמיר בעת כיפוף עמוק של הברכיים (ירידה ל"ישיבת צפרדע"), ופחות משמעותי בהליכה במישור. לא כואב במנוחה.

 

האבחנה הנפוצה: כאב פטלו-פמורלי, הנובע משפשוף של הפטלה (הפיקה) בירך (פמור) בכל פעם שהברך מתכופפת. ככל שהכיפוף עמוק יותר (קימה מכיסא נמוך) העומס על הפיקה גדול יותר ובדרך כלל הכאב חזק יותר. לעיתים יש שפשוף ואף שחיקה של הסחוס בעיקר בחלק התחתון של הפיקה ולעיתים גם בתעלה בירך בה הפיקה אמורה לעבור.

 

הטיפול: עיקר הטיפול יהיה ניסיון להסיט את הפיקה לכיוון מרכז הגוף, בכדי שהיא תעבור במרכז השקע בירך מבלי לשפשף אותו ומבלי "לברוח" לכיוון צדי הגוף. הטיפול העיקרי הוא טיפול פיזיותרפי.

 

5. אדם מבוגר הסובל שנים מכאבי ברכיים, עם החמרה משמעותית בכאב בשבועות או בחודשים האחרונים. הכאב הוא בעיקר בהליכה, וכאשר המטופל יושב הכאב בדרך כלל פוחת. הברכיים בעמדה לא תקינה, בדרך כלל רגלי 0, כלומר המרחק בין הברכיים בעמידה גדול מהמרחק בין כפות הרגליים.

 

האבחנה הנפוצה: מצב זה נגרם משחיקה של הסחוס בברך ומכונה אוסתאוראטריטיס. ההדמיה החשובה ביותר במקרים אלה היא צילום של הברך בעמידה, אם אפשר על רגל אחת. האורתופד המטפל מעוניין לדעת אם נותר סחוס בברך, המפריד בין העצמות. הצילום בעמידה מאפשר לראות את מצב הברך כאשר כל משקל הגוף עובר דרכה ובכך חשיבותו הרבה.

 

הטיפול: כאשר צילום בעמידה מדגים מרווח פרקי שעדיין קיים, יש לשקול ביחד עם המטופל טיפולים שונים שאינם ניתוחיים (פיזיותרפיה, משככי כאב, תוספי מזון או זריקות). צריך לזכור שלעתים, כאב באזור הברך נובע משחיקה של פרק הירך (אז אופייני כאב גם במפשעה, וכאב בסיבוב פנימי של הירך) או כאב שמקורו בלחץ על עצבים בגב (התיאור האופייני הוא כאב שיורד לאורך החלק האחורי של הירך ומגיע עד לשוק ואף לכף הרגל).

 

ניתוח: אחוזי הצלחה גבוהים, אבל לא בכל מקרה

בכל המקרים, אבחנה לא נכונה, או חלילה התערבות ניתוחית, תשאיר את המטופל עם כאב משמעותי גם לאחר ההתערבות. 

 

מצד שני, שום טיפול לא ישקם סחוס שחוק לחלוטין שייראה בצילום בעמידה כשעצם הירך נוגעת בעצם השוק, ולכן במקרים כאלו חבל על ההשקעה בטיפולים משקמי סחוס (תוספי מזון או זריקות).

 

כאשר המטופל סובל מאוד מכאב בברך שנובע משחיקה של הסחוס, ואיכות החיים שלו יורדת באופן משמעותי כתוצאה מכך, כדאי לשקול, יחד עם האורתופד, ניתוח להחלפה חלקית או מלאה של הברך.

 

לפני ההחלטה יש לקחת בחשבון שמדובר בניתוח מורכב שמלווה בתקופת החלמה ארוכה, ושלמרות אחוזי ההצלחה הגבוהים של הניתוח, 15% מהחולים שעברו אותו אינם מרוצים מהתוצאה הניתוחית. הפחתה במשקל, איזון סכרת (HGA1C<6.7), טיפול בנשאות של חיידקים באף או במערכת השתן, מצמצמים את הסיכון לזיהום סביב ניתוח כזה.

 

מכיוון שניתוח טוב משפר דרמטית את איכות החיים של הסובלים, אנחנו עדים לעלייה מתמדת בכמות הניתוחים האלו בארץ ובעולם.

 

מה אפשר לעשות מלבד ניתוח?

כאמור, לא כל כאבי הברכיים נובעים משחיקת סחוס, אבל מה ניתן לעשות כשהסיבה לכאב היא כן שחיקת סחוס בברך?

 

מכיוון שמדובר במחלה כרונית שמשתנה עם הזמן, הטיפול יותאם לשלב בו נמצאת המחלה, אך ניתן להקל את התסמינים ולשפר את התפקוד היומי שכולל הליכה, ירידה במדרגות, והיכולת ליישר את הברך.

 

הטיפול יתבסס על שינוי באורח חיים, בין השאר הפחתת פעילות שמעוררת כאב, שמירה על משקל תקין (הפחתה של 5% ממשקל הגוף מפחיתה כאבים באופן משמעותי), פיזיותרפיה לחיזוק השרירים, שיפור היציבות, שחזור תבניות הליכה תקינות וטיפולים נלווים הכוללים תרופות, חלקן גם ללא מרשם, להקלת תסמיני שחיקת סחוס ולשיפור התפקוד היומי, וכמו כן תוספי תזונה והזרקות.

 

הכותב הוא סגן מנהל מחלקת אורתופדיה בבי"ח ברזילי

 

צפו: ההמצאה הטכנולוגית שעשויה לצמצם את הצורך בניתוח ברכיים

 






 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
אבחנה לא נכונה תשאיר את המטופל עם כאב משמעותי
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים