עמידר ומ' הבינוי יקדמו תמ"א 38 בפריפריה
משרד הבינוי והשיכון חתם על הסכם היסטורי עם זרוע הביצוע של המשרד בנושא התחדשות עירונית ובהיקף של כ-400 מיליון שקל. קרוב ל-300 מיליון שקל נוספים יוקצבו לשיפור הדיור הציבורי ופרויקט שיקום שכונות
הסכם היסטורי של משרד הבינוי והשיכון למען הדיור הציבורי: המשרד חתם על עקרונות חדשים עם חברת עמידר, זרוע הביצוע של המשרד, להתחדשות עירונית (קידום פרויקטים של תמ"א 38), שיקום שכונות וחיזוק מבנים. על פי הדיווח של המשרד מהיום (ד'), התוכנית החדשה תאפשר תוספת של אלפי יחידות דיור חדשות בפריפריה, לצד חיזוק מבנים גם במקומות בהם אין כדאיות כלכלית ללא היוזמה הממשלתית.
תוכנית שיקום שכונות חוזרת ל-40 ערים
תוכנית הדיור של גלנט לעולי אתיופיה
20 אלף דירות לחרדים - גם בערים חילוניות
על פי התוכנית, עד שנת 2029 יחוזקו או ייבנו מחדש כ-3,500 יחידות דיור קיימות, מתוכן כשני שליש יחידות דיור של הדיור הציבורי. כמו כן, ייבנו עוד 2,000 דירות שיימכרו בשוק החופשי, כאשר 83% מכלל יחידות הדיור (כ-3,000 דירות) יבנו בפריפריה.
ההסכם המשותף מאפשר טיפול וביצוע של פרויקט שיקום שכונות שכבר יצא באחרונה לדרך. עוד הוא כולל מיזם החדש שהמשרד מקדם בשיתוף עם עמידר - הקמת קרן פריפריה לחיזוק מבני דיור ציבורי מפני רעידות אדמה, לצד רכש של דירות נוספות לדיור ציבורי באמצעות קידום, ייזום וביצוע של התחדשות עירונית במבני דיור ציבורי בפרויקטים בעלי כדאיות כלכלית.
הסכם המסגרת הקיים, שאושר באוגוסט 2014, נגע בעיקר לתחומי הליבה של פעילות חברת עמידר (ניהול נכסי הדיור הציבורי וכן אזכור כללי ביחס לפעילות של התחדשות עירונית). הוא הסתכם בתקציב של 200 מיליון לשנה לתקופה של 7 שנים (סך הכל כ-1.4 מיליארד שקל).
לעומת זאת, היקפו הכספי של הסכם העקרונות המוצע כעת הוגדל ל-690 מיליון שקל בממוצע לשנה, וסכום כולל של כ-6.9 מיליארד שקל לתקופת התקשרות של 10 שנים. סכום זה מורכב מתשלום על תחזוקת דיור ציבורי וסיוע לנכים רתוקים וקשישים, עמלות ניהול, שיקום שכונות והיקף מכירות ותקבולים מייזום וביצוע של התחדשות עירונית בגובה של כ-2.5 מיליארד שקל; מתוכו יצברו בקרן הפריפריה כ-400 מיליון שקל, הרווחים הצפויים מתוך הפעילות שיוקדשו לחיזוק מבני דיור ציבורי בפריפריה מפני רעידות אדמה.
צפו: פרויקט שיקום שכונות יוצא לדרך
במשרד הבינוי והשיכון מציינים כי פרויקטים של תמ"א 38 בערים כמו הוד השרון, תל-אביב, חולון, רמת גן ורעננה, יאפשרו ישירות את חיזוק המבנים ביישובים כדוגמת טבריה, בית שאן, דימונה, צפת וקריית שמונה.
לדברי שר הבינוי והשיכון, יואב גלנט, "במשך שנים התרגלנו לרשימה הולכת וגדלה של אוכלוסייה חסרת דיור, להזנחה גדולה בתנאי הדיור בתוך השכונות, ולחוסר מענה עבור ציבור גדול של אנשים שאין להם קורת גג. ההסכם שגיבשנו מציג פעולות מקיפות וארוכות טווח, ההכרחיות לדיירי הדיור הציבורי".
עוד אמר השר גלנט כי "ההסכם יגדיל באופן משמעותי את מספר הדירות של הדיור הציבורי, ישפר את איכות החיים של עשרות אלפי אנשים בשנים הקרובות, ויצמצם את רשימות הממתינים בכל רחבי הארץ. הפתרון למצוקה של דיירי הדיור הציבורי הוא יעד ראשון במעלה, וערך יסוד בחברה הישראלית. אנחנו רתומים למשימה ונמשיך בה, הן באמצעות רכש דירות חדשות והן באמצעות שיקום הקיים".
יצחק לקס, יו"ר עמידר, הוסיף כי "ההסכם יאפשר לעמידר ליזום פרויקטים רבים, הן במרכז והן בפריפריה, להגדיל את היצע הדירות ולחזק מבנים בסיכון. כמו כן, ההסכם מעגן את הפניית הרווחים מהפרויקטים באזורי הביקוש להשקעה בדיירי הדיור הציבורי, נותן ביטוי לחזון של החברה ותורם לחוסנה הפיננסי".