שתף קטע נבחר

 

ניצולי שואה: "די לסחבת במשפט מנהל החשבונות של אושוויץ"

אוסקר גרונינג, בן 95, נידון אשתקד לארבע שנות מאסר בגין סיוע לרצח של 300 אלף יהודים. הוא ערער, אך בית המשפט העליון בגרמניה עוד לא החל לדון בעניינו. אם ימות לפני ההחלטה, הרשעתו לא תהיה תקפה, ומכך הניצולים חוששים יותר מכול

 

 

אוסקר גרונינג בבית המשפט

אוסקר גרונינג בבית המשפט

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

עשרות ניצולים ממחנה ההשמדה אושוויץ, כולם בשנות ה-90 לחייהם, פנו לבית המשפט העליון בגרמניה בבקשה להגיע להכרעה מהירה בערעור במשפטו של אוסקר גרונינג, המכונה "מנהל החשבונות של אושוויץ". גרונינג, כיום בן 95, נידון ביולי 2015 לארבע שנות מאסר בגין סיוע לרצח של מאות אלפי בני אדם. גרונינג עבד כשומר באושוויץ בחודשים מאי-יוני 1944, אז הובאו למחנה 425 אלף יהודים מהונגריה, ולפחות 300 אלף מהם הוצאו להורג בתאי גזים. תפקידו של גרונינג היה לנהל את הכסף המזומן וחפצי הערך שהוחרמו מאסירים יהודים במחנה.

 

על פסק הדין של בית המשפט בעיר לינבורג שבצפון גרמניה ערערו גם סנגוריו של גרונינג וגם כמה עשרות מ-60 ניצולי השואה ובני משפחותיהם שהצטרפו כשותפים לתביעה, כפי שהמשפט הגרמני מאפשר. בשל עניינים טכניים, עוכבה הגעתם של הערעורים לבית המשפט הפדרלי בגרמניה, הערכאה הגבוהה ביותר במדינה, והוא התקבל באופן רשמי רק ב-22 במרס 2016. לפי שעה לא נקבע כל מועד לדיון בתיק. על פי החוק בגרמניה, אם גרונינג ימות בטרם יוכרע הערעור, פסק הדין שהתקבל ביולי 2015 לא יהיה תקף. וזה הדבר שממנו חוששים ניצולי השואה יותר מכול.

גרונינג במהלך משפטו (צילום: AFP) (צילום: AFP)
גרונינג במהלך משפטו(צילום: AFP)
 

ריינהולד הנינג. נידון ל-5 שנות מאסר (צילום: AP) (צילום: AP)
ריינהולד הנינג. נידון ל-5 שנות מאסר(צילום: AP)

"הרשויות בגרמניה אימצו גישה אגרסיבית יותר מפעם בכל הקשור להעמדה לדין של נאצים לשעבר, אבל לניצולים מאושוויץ אין זמן כמו למערכת המשפט הגרמנית", אמר רומן קנט (90), נשיא "ועדת אושוויץ הבינלאומית", ארגון אסירי המחנה לשעבר. קנט אמר כי הניצולים הקשישים שאבו נחמה מסוימת מהצדק המאוחר שנעשה במקרה של גרונינג ושל ריינהולד הנינג, שגם הוא היה שומר במחנה, ובית משפט בגרמניה גזר עליו חמש שנות מאסר לפני כחודשיים. גרונינג וריינהולד הם שניים מתוך מעט האנשים, עשרות בלבד, שמשרד התביעה המיוחד בגרמניה שחוקר את פשעי הנאצים מצא שמסוגלים לעמוד לדין למרות גילם המתקדם.

 

משפטו של גרונינג זכור כיוצא דופן. במהלך אחד הדיונים גרונינג הודה כי הציות העיוור שלו למשטר הנאצי גרם לו שלא להתקומם בשום שלב נגד מעשי הרצח שהתרחשו במחנה. "אני יכול רק לבקש מאלוהים שיסלח לי", אמר גרונינג בהודעה שהקריא בשמו עורך דינו, אף שטען שהוא היה רק "בורג במערכת". הוא הוסיף כי אין לו שום זכות לבקש מחילה מבני האדם.

 

ריינולד האנינג מובא לבית המשפט    (צילום: רויטרס)

ריינולד האנינג מובא לבית המשפט    (צילום: רויטרס)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

"בכוונה תחילה לא ביקשתי סליחה על מעשיי", אמר. "בכל הקשור לממדי האירועים שהתרחשו באושוויץ והפשעים שבוצעו במקומות אחרים - אין לי זכות לבקשה שכזו. אני יכול רק לבקש סליחה מאלוהים". בדבריו הוא התייחס להשפעה שלעדויות הניצולים וקרוביהם במהלך המשפט הייתה עליו: "האירועים באושוויץ, הרצח ההמוני, היו ידועים לי. אבל פרטים רבים שסופרו כאן - לא ידעתי".

 

כריסטוף הובנר, סגנו של קנט, אמר בראיון ל"ניו יורק טיימס" שפסקי הדין במשפטיהם של גרונינג והנינג הפיחו תקווה מחודשת בלבותיהם של הניצולים בכל הנוגע ליחסה של מערכת המשפט הגרמנית לפושעים הנאצים, אך הסחבת הנוכחית גורמת להם לאבד אותה שוב.

 "הם ביקרו בחריפות את מערכת המשפט הגרמנית, שכמעט ולא עשתה דבר כדי לשפוט את אותם אנשי SS שאחריהם הם עקבו במשך עשרות השנים האחרונות", הסביר הובנר. "אלו מהם שהצטרפו לתביעה נגד גרונינג התרשמו מאוד מגרמניה החדשה, ועכשיו הם מרגישים כאילו הם צללו לתוך אמבט של מים קרים. פתאום, שוב, שום דבר לא קורה".

 

 

 

 

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים