דו"ח: 18,000 נהרגו במתקני המעצר של אסד
הצלפות על כפות הרגליים, מכות חשמל, אונס, תלישת ציפורניים וגרימת כוויות ממים רותחים וסיגריות בוערות. מתנגדת משטר סורית סיפרה לארגון "אמנסטי אינטרנשיונל" על מזלה הגדול לצאת בחיים ממתקני הכליאה של כוחות הביטחון, לעומת אלפים אחרים שמצאו בהם את מותם מעינויים ומחלות
הפעילה הסורית הצעירה הוכתה, לא נתנו לה ללכת לשירותים, והיא ראתה כיצד לוקחים את חברותיה לתא לסיבוב מלקות בעת שהוחזקה במשך יותר מחודש בכמה מתקני כליאה של ממשלת סוריה. ובכל זאת, לאמה נחשבת בת מזל. היא יצאה בחיים ואילו יותר מ-17 אלף עצירים מתו במתקני הכליאה של המשטר הסורי בחמש השנים האחרונות כתוצאה מעינויים, מחלות וגורמים אחרים. כך עולה בדו"ח שפרסם היום (יום ה') ארגון זכויות האדם "אמנסטי אינטרנשיונל".
עוד חדשות מעניינות מהעולם בדף הפייסבוק של דסק החוץ
הדו"ח שכותרתו "זה שובר את האדם" כולל ראיונות עם 65 עצירים סורים שעברו עינויים ותיארו התעללות קשה ותנאים לא אנושיים במתקני הביטחון שהופעלו על ידי סוכנויות הביון הסוריות ובכלא הצבאי סיידנייה, הסמוך לדמשק.
העינויים במתקני הכליאה הסוריים היו שיטתיים וכללו הצלפות על כפות הרגליים, מכות חשמל, אונס, אלימות מינית, תלישת ציפורניים וגרימת כוויות ממים רותחים וסיגריות בוערות.
הסורית שיצאה בחיים מהמעצר: "מחשיבה את עצמי בת מזל"
"הרשימה של סיפורי זוועה שמוצגים בדו"ח מתארת בפירוט מחריד את ההתעללות הנוראה שחווים עצירים לעתים תכופות מרגע המעצר שלהם, דרך חקירתם ועד לכליאתם מאחורי דלתות סגורות", אמר פיליפ לותר, מנהל תוכנית "אמנסטי אינטרנשיונל" במזרח התיכון ובצפון אפריקה.
"המסע הזה הוא בדרך כלל קטלני, עם עצירים שנמצאים בסכנת מוות בכל שלב של המעצר שלהם", הוא אמר. הוא קרא לקהילה הבינלאומית להציב את ההתעללויות הללו בראש סדר היום של השיחות שמתנהלות בין נציגי הממשלה הסורית לבין נציגי המורדים.
ההתעללויות בעצירים החלו עם פרוץ ההתקוממות העממית בסוריה במרס 2011 נגד הנשיא בשאר אסד. המשטר בדמשק דיכא ביד קשה את המוחים, והסכסוך במדינה הידרדר בשלב מסוים למלחמת אזרחים עקובה מדם שגבתה את חייהם של יותר מ-250 אלף בני אדם וגרמה לעקירתם של מיליוני סורים מבתיהם.
לאמה מתגוררת כיום באירופה. בראיון לסוכנות הידיעות AP היא ביקשה שלא להזדהות בשמה המלא מחשש לחייה ופעולת תגמול נגד בני משפחתה שנותרו בסוריה. היא סיפרה שהוכתה חמש פעמים בכתפה במקל עבה במהלך תקופת המעצר שלה, שנמשכה 41 ימים והסתיימה ב-7 בינואר 2015. היא סיפרה שעצירה אחת ספגה מלקות שהותירו צלקות על גבה ושעצירה נוספת נאנסה על ידי החוקר שלה. "אני מחשיבה את עצמי בת מזל", היא אמרה, וסיפרה גם שעצירה אחת חלקה עמה תא במעצר ביחד עם בתה בת 18 החודשים. לאמה הועברה בין ארבעה מתקני מעצר, בהם כלא סיידנייה, בטרם שוחררה. הפשע היחיד שלה היה שהשתתפה בהפגנה נגד המשטר בדמשק.
איור שיטות העינויים כפי שתוארו על ידי העצירים הסוריים:
לאמה סיפר שהיו ימים שבהם קיבלה לחם, תפוח אדמה מבושל ועגבניה, והיו ימים שבהם קיבלה אורז עם גזר מבושל וכרובית. לדבריה, ילדים קטנים שהיו במעצר אכלו אוכל דומה לזה של המבוגרים, ואם מישהו מהם חלה לא היה רופא שיטפל בהם.
דיווח: מטוסיים סוריים מפגיזים את הכורדים בצפון
לפי ארגון "אמנסטי אינטרנשיונל", 17,723 בני אדם מתו במעצר ברחבי סוריה בין מרס 2011 לסוף 2015.
מהארגון נמסר כי מספר ההרוגים האמיתי גבוה ודאי בהרבה "עם עשרות אלפי אנשים שהועלמו במתקני מעצר ברחבי המדינה".
ובינתיים בסוריה, הלחימה לא פוסקת לרגע אחד. גורמים כורדיים טוענים כי מטוסים של חיל האוויר הסורי תקפו היום את העיר אל-חסכה בצפון-מזרח המדינה. לא ידוע על נפגעים. מדובר במעוז של כוחות ההגנה הכורדיים. התקיפה האווירית הסורית בצפון המדינה מתרחשת על רקע ההתקרבות בין רוסיה, בעלת בריתו של המשטר הסורי, לבין טורקיה, שמעוניינת בראש ובראשונה לחבל במאמצים הכורדיים להקים ישות פדרלית בסמוך לגבולה. בעבר דווח דווקא על שיתוף פעולה בין המשטר הסורי לבין כוחות ההגנה הכורדיים, אך נראה ששיתוף פעולה זה כבר לא קיים עוד בגלל ההתפתחויות באזור.
ארגון האופוזיציה הסורי שמושבו בלונדון, "מרכז המעקב הסורי לזכויות אדם", מסר כי מדובר בפעם הראשונה שבה חיל האוויר של המשטר הסורי תוקף עמדות של פלגים כורדיים בעיר אל-חסכה.