כאן חרדים, שם חילונים: מדינה בתוך מדינה באשדוד
בריכה חרדית, חדר כושר נפרד - ובלי פוקימונים: 20 אלף איש מתגוררים ברובע ז' החרדי. ברקע המאבקים על פתיחת קניון בעיר בשבת, חוששים חילונים באשדוד ממעברם לאזורים אחרים, ומנגד מבקשים החרדים להמשיך לשמור על אורחות חייהם. סיור בגזרה המתוחה
במרחק נסיעה קצר, מהכניסה הדרומית של אשדוד, נמצא רובע ז'. אין צורך במפה או בחלוקה מדויקת של השכונות כדי לדעת שהגעת לרובע החרדי של עיר הנמל. החילונים בעיר חוששים מזליגה של התחרדות, ותושבי הרובע מוחים על פתיחת מרכז הקניות הסמוך בשבת.
מדינה בתוך מדינה - עוד כתבות:
ג'סר א-זרקא: "בני 12 עם אקדחים"
באר שבע: מכות בחצר, מזריקים בבניין
ארסוף: 150 מיליון שקל, 100 מטר מהים
20 אלף בני אדם מתגוררים ברובע ז'. גבול בלתי-נראה חוצץ את השכונות המטופחות ואת הבנייה המודרנית בין הרובע החילוני הקרוב לרובע החרדי. צעידה קטנה לתוך הרובע של העדה החרדית משנה בחדות את הנוף: המון אנשים ברחובות, לבוש חרדי מוקפד, ילדים משחקים בגינות ולא מחפשים פוקימונים, ושלטי הפרסום של בתי העסק ממליצים על מוצרי צריכה פחות מוכרים לציבור החילוני.
ישראל אוחיון, כתב לענייני חרדים ברדיו קול חי ובאתר אשדוד און ליין, מתגורר ברובע ז'. על הייחודיות של השכונה החרדית בלב העיר מספר אוחיון כי "זה רובע שונה לחלוטין, אזור אחר, סוג של בועה, אנשים חיים עם בתי הכנסת שלהם, מוסדות חינוך משלהם, זה עולם בתוך עולם".
במהלך נסיעה בשכונה עם אוחיון, שמגדיר עצמו חרדי, מזרחי וספרדי, הוא מספר על החלוקה לפלגים. "זה בית כנסת של ספרדים, זה בית כנסת של אשכנזים, כאן גרים אשכנזים בלבד, זה עניין של אפליה, ספרדי לא יכול לבוא ולגור שם. זאת מדינה בתוך מדינה בתוך מדינה של פלגים וחסידויות".
מנגד, לאלכס פנוב שמנהל את קבוצת הפייסבוק "אשדוד – עצירת הכפייה הדתית בעיר" יש טענות נגד החרדים ברובע ז'. לדבריו, "מאז שהגיעו חרדים לעיר הם התמקמו ברובע ז', ומשם הם התחילו לעבור גם לאזורים אחרים: לרובע ט' למשל, רבע מרובע ג' הפך לחרדי. אין חילוני או מסורתי אחד שאני מכיר שגר ברובע ז'".
-למה זה מפריע לך?
"לרכז אוכלוסייה אחת במקום אחד, זה גורם לאנטגוניזם מצד האוכלוסייה האחרת. ככה לא מכירים עולמות אחרים וככה נוצרים המון קונפליקטים בין התושבים החילונים לחרדים".
המתיחות הבולטת האחרונה בין האוכלוסייה החילונית לחרדית בעיר נקשרה למאבק על פתיחת קניון "ביג פאשן" הסמוך לרובע ז' בשבת. שני הצדדים הפגינו, הרוחות בעיר להטו, ונכון להיום הקניון עדיין פועל בשבת.
הכתב החרדי אוחיון סבור כי בעתיד הלא-רחוק עלולה להתרחש הקצנה. "בגלל שיש סוג של חציצה מול החילונים, ולחרדים לא חסר כלום: מתנ"ס, חדר כושר, בריכה חרדית ומוסדות חינוך עצמאיים – המצב רגוע. אני משער שעם הרחבת האוכלוסייה שלנו לכיוון החילונים, החרדים ירצו מבנים נוספים. במקרה כזה החציצה תהיה קשה, ואנחנו נרגיש את הקונפליקט".
חלקם הגדול של תושבי רובע ז' משתייכים לחסידות של הרב גור, והקבוצה השנייה בגודלה היא של חרדים ספרדים. בניגוד לאווירה בבני ברק הצפופה, ברובע באשדוד יש תחושה של מרחב ושלווה. עם זאת, השקט הפסטורלי התחלף בחודשים האחרונים בפרצי אלימות קשים שכללו בין היתר שריפת ניידות בעת מבצע ללכידת עריקים מהצבא, השלכת אבנים על חיילים וקטטות אלימות על רקע חילול שבת.
בשעות הערב המוקדמות מתמלאים הרחובות במהירות במאות בני אדם בתלבושת זהה. לחיילים במדים לא מומלץ להסתובב באזור, וכשאנחנו מחליטים לצאת מהרכב ולצלם במרכז הרובע, מגיחים לעברנו בתוך שניות עשרות אברכים. אחד מהם מזהיר אותנו בטון מאיים: "עומדים לתקוף אתכם".
מעיריית אשדוד נמסר:
"אשדוד היא עיר רב-גונית המכילה מגוון רחב של מגזרים החיים יחד לאורך שנים בשכנות טובה ומפרה. העירייה ורובם המוחלט של התושבים פועלים כדי לחיות בהרמוניה מלאה תוך כיבוד האמונות, הערכים והמנהגים של האחר.
"העירייה פועלת בשיתוף פעולה מלא עם המשטרה המקומית לשמירת הסדר בעיר וביטחונם האישי של כלל התושבים. בסקר שנערך לפני כחודשיים נבחרה אשדוד כאחת מחמשת הערים הטובות בכל מדינת ישראל בה ביטחון הפנים הינו המסור והמוצלח ביותר. אם, חלילה, ישנם מקרים של פגיעה מילולי, או פיזית בחיילים נפעל ביד ברזל כדי למגר את התופעה. אנחנו קוראים לכל מי שנתקל באירוע כזה לעדכן אותנו באופן מידי.
"הסובלנות, ההתנדבות וחיי קהילה משותפים למען הכלל הם ערכים עליהם מושתת העיר אשדוד וגם אם מתרחשת תקלה נקודתית נמשיך בדרך הנכונה לכלל תושבי העיר".