שתף קטע נבחר

היסטוריה בריו: אישה איראנית זכתה במדליה

לוחמת טאקוונדו עם כיסוי ראש לקחה ארד בריו והייתה לאישה הראשונה מאיראן שעולה לפודיום אולימפי. סערה בהיאבקות: "הרקולס האיראני" נפסל והאשים את השופט מעיראק, המשטרה הוזעקה, אוהדיו שרקו בוז למנצח

 

קימיה עליזאדה עם המדליה והדגל האיראני (צילום: gettyimages) (צילום: gettyimages)
קימיה עליזאדה עם המדליה והדגל האיראני(צילום: gettyimages)

העימות באולם ההיאבקות (צילום: gettyimages) (צילום: gettyimages)
העימות באולם ההיאבקות(צילום: gettyimages)

קודם סערה, אחר כך היסטוריה: קימיה עליזאדה עשתה היסטוריה וזכתה במדליה האולימפית הראשונה של אישה איראנית, לאחר שלקחה את הארד בתחרות הטאקוונדו בריו 2016. האיראנית בת ה-18, שמתחרה עם כיסוי ראש מתחת למגן הראש שלה ניצחה אתמול (יום ה') את ניקיטה גלסנוביץ' משבדיה 1:5 בקטגוריית המשקל עד 57 ק"ג, והחלה בחגיגות. אבל יממה לפני כן האיראנים ממש לא חגגו. מרים משקולות שהיה מועמד לזהב טען שהמשקיפים גזלו ממנו את המדליה, והמשטרה בברזיל פרצה לאולם.

 

"אני כל כך שמחה עבור הבנות האיראניות כי זו המדליה הראשונה. אני מקווה שבאולימפיאדה הבאה נזכה בזהב", אמרה עליזאדה המאושרת לאחר שעלתה על הפודיום. "אני מאוד נרגשת ורוצה להודות להוריי ולמאמן שלי. הם באמת עומדים מאחוריי. אני כל כך שמחה".

 


 (צילום: gettyimages) (צילום: gettyimages)
(צילום: gettyimages)

 (צילום: gettyimages) (צילום: gettyimages)
(צילום: gettyimages)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

 

 

האיראנית שקראה לתת לנשים לצפות במשחקים (צילום: AP) (צילום: AP)
האיראנית שקראה לתת לנשים לצפות במשחקים(צילום: AP)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

המדליה של עליזאדה לא הייתה הפתעה מוחלטת. הצעירה האיראנית זכתה באולימפיאדת הנוער לפני שנתיים ובשנה שעברה גרפה את הארד באליפות העולם, כשהיא מנצחת בדרך למדליה את האלופה האולימפית מ-2012, הבריטית ג'ייד ג'ונס. הישגה האדיר נקבע באותו יום שבו מדינה מזרח-תיכונית אחרת עשתה היסטוריה בטאקוונדו - אחמד אבו גוש מירדן זכה במדליית זהב, המדליה הראשונה של ספורטאי ממדינתו.   

 

האיראנית הראשונה שהורשתה להתחרות באולימפיאדות אחרי המהפכה האיסלאמית ב-1979 הייתה לידה פארימן, שהתחרתה בחץ ורשת במשחקים האולימפיים בברצלונה ב-1992. על נשים נאסר גם לצפות באירועי ספורט באיראן, בזמן שגברים נוכחים. מוקדם יותר בריו נדרשה אישה לעזוב את אולם הכדורעף לאחר שנשאה שלט שעליו נכתב: "תנו לנשים להיכנס לאצטדיונים". אותו אישה, דריה ספאי, נולדה באיראן אבל גרה בבלגיה. היא הורשתה להישאר לאחר שסירבה לעזוב את האולם במהלך המשחק בין איראן למצרים.

 

כל זה קרה יממה לאחר סערה באולם ההיאבקות בריו, כשאיראני הוא הכוכב הראשי. המשטרה נקראה לאולם לאחר שנפסלה הנפה שביצע איראני שהיה מועמד למדליה. האלוף ממשחקי לונדון 2012, בחדאד סלימיקורדסיאבי, שמכונה "סלימי" או "הרקולס האיראני", התעמת עם המשקיפים לאחר שאלו טענו כי ידו השמאלית לא הייתה ישרה - ולכן פסלו את ההרמה.

"הרקולס האיראני". לא הגן על התואר (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
"הרקולס האיראני". לא הגן על התואר(צילום: רויטרס)

 (צילום: gettyimages) (צילום: gettyimages)
(צילום: gettyimages)

 (צילום: gettyimages) (צילום: gettyimages)
(צילום: gettyimages)

 (צילום: gettyimages) (צילום: gettyimages)
(צילום: gettyimages)


 (צילום: gettyimages) (צילום: gettyimages)
(צילום: gettyimages)

 (צילום: gettyimages) (צילום: gettyimages)
(צילום: gettyimages)

"זו קונספירציה, האויבים שלנו נמצאים בשולחן השיפוט", אמר מאמנו כשהוא מתכוון למשקיף העיראקי. לדבריו, "ברור שהם לקחו את המדליה מסלימי. המשקיפים נבחרו כדי שזה יקרה. הוא מדליסט הזהב מלונדון, הוא שבר את שיא העולם כאן. הם פשוט יכולים לזרוק את הכל לזבל".

 

סלימיקורדסיאבי היה המועמד לזהב במשקל סופר-כבד וסבר שהצליח להניף בהצלחה 245 ק"ג בניסיונו השני. השופטים קבעו שההנפה הייתה מוצלחת, אבל המשקיפים פסלו אותה - ואז החל הבלגן. השניים יצאו בסערה מהאולם, שבו במהרה בזמן שהתחרות נמשכת, והתעמתו עם המשקיפים במשך דקות ארוכות. מרים המשקולות צעק לעברם, ומאמנו נראה מתווכח עם נשיא ההתאחדות העולמית. אז נכנסו לאולם כתריסר שוטרים חמושים, כדי למנוע הסלמה נוספת. הקהל האיראני ביציע שרק בוז בזמן שהגאורגי זכה בזהב.

 

לאחר הסערה, נפרץ אתר התאחדות הרמת המשקולות העולמית על ידי אדם ששם בדף הבית את שמו ותמונתו של הספורטאי האיראני. עמוד האינסטגרם של ההתאחדות העולמית הוצף ב-285 אלף תגובות לאחר התקרית. "בחדאד הוא המנצח בלבבות שלנו. לעזאזל עם האולימפיאדה", נכתב באחד מהם. עד כה בריו 2016 זכו האיראנים בחמש מדליות - שתי מדליות זהב בהרמת משקולות, שתי מדליות ארד בהיאבקות, והמדליה ההיסטורית של עליזאדה בטאקוונדו.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: gettyimages
זוכת הארד האיראנית
צילום: gettyimages
מומלצים