מתרגלים לחיים ללא דאעש: "דמענו כשראינו את שחרור הנשים"
גורם צבאי כורדי במנביג' שבצפון סוריה סיפר בשיחה עם ynet על המציאות בעיר ששוחררה מידי ארגון הטרור: "האנשים חוזרים לשגרה, לכפרים ולבתים שלהם". על תמונות השמחה של נשות העיר: "זה היה מבצע לשחרור האישה המנביג'ית"
"דמענו כשראינו איך הנשים השתחררו מדאעש במנביג'". כך סיפר ל-ynet גורם כורדי בכיר בכוחות המועצה הצבאית של העיר מנביג' שבצפון סוריה, ותיאר את המציאות בפרבר הצפוני של חלב, ששוחרר לאחרונה אחרי קרבות קשים שנמשכו חודשים. "כרגע המצב טוב והאנשים כאן חוזרים לשגרה, לכפרים ולבתים שלהם. דאעש גורש ובכל יום אנחנו משחררים כפרים חדשים", הוסיף.
השאלה הגדולה שנשאלה אחרי הכיבוש של העיר מידי דאעש היא האם הכוחות הסוריים הדמוקרטיים, שהם ברובם כורדים שנתמכים על ידי ארה"ב, יותירו את השליטה בידי התושבים המקוריים של העיר, או שהעיר תצורף לישות הכורדית המתהווה בצפון המדינה למורת רוחה של טורקיה. לגבי אותה סוגיה אומר הגורם שנמנה עם הכוחות המקומיים, ולא עם הכוחות הסוריים הדמוקרטיים כי "כרגע יש מועצה אזרחית שמנהלת את העניינים באופן זמני. המשימה שלנו היא להגן על העיר מפני דאעש. כל הדיבורים על סיפוח העיר לשטחים שהפלגים הכורדיים השתלטו עליהם בסוריה הם תעמולה ופברוק".
הוא המשיך לספר כי "בשבועות הקרובים אמורה לקום מועצה שלטונית מטעם כל הגורמים במנביג', שתחליט איך יתנהל השלטון בעיר. אנחנו רק רוצים להגן על העיר מפני הארגונים הקיצוניים ושמנביג' תנוהל בצורה דמוקרטית. האנשים במנביג' הם שיחליטו איך זה יתנהל ומה יעלה בגורלה. הכוחות הסורים הדמוקרטיים מסרו לנו את העיר והם מסייעים לנו בדרום מנביג'. כך הם אמורים לעשות בכל עיר שישחררו. אנחנו כמקומיים היעד שלנו הוא מנביג', אבל מוכנים לסייע בכל מאמץ לשחרור ערים אחרות כמו אל-באב, ג'ראבלוס וא-רקה".
בינתיים נראה דווקא שמוקד תשומת הלב בהקשר הכורדי עבר בימים האחרונים לעיר אל-חסכה שבצפון המזרח המדינה, ולא למנביג', אחרי שהמשטר הסורי באופן תקדימי החל להפציץ מהאוויר את העיר שנחשבת למעוז כוחות ההגנה הכורדיים. אותו גורם קושר זאת ישירות להתקרבות והתגבשות הציר בין טורקיה, רוסיה ואיראן: "המשטר רוצה לחזר אחר טורקיה באמצעות פגיעה בכורדים כדי להראות שהוא חלק מהמשוואה. המשטר הסורי מנסה לכפות את עצמו אחרי ההצלחה של הכוחות הסוריים הדמוקרטיים במנביג' ורוצה להראות לטורקיה שהוא יכול לסייע לה נגד סוריה, אבל הוא ייכשל ויובס שם כי אין לו תמיכה ציבורית".
בהקשר הנ"ל אמר הגורם הכורדי: "העניין מבחינתנו הוא לא הכורדים, אלא שנוכל לחיות בסוריה דמוקרטית ולא תחת משטר הבעת' שרוצח אזורים, ובלי ארגונים קיצוניים כמו ג'בהת א-נוסרה ודאעש. לכולם יש תכניות ביחס לסוריה - הטורקים, הרוסים, האיראנים וגם הסעודים, אבל כולם ייכשלו. אנחנו רוצים שכולם יחיו תחת דמוקרטיה, ללא קיצוניות וללא משטר עריץ. העניין הוא לא הקמת ישות כורדית, אלא שתהיה סוריה דמוקרטית שבה העם הכורדי יקבל את זכויותיו. זה לא עניין של חלוקת סוריה או היפרדות מסוריה".
בשיחה הוא גם דחה את הטענות נגד הכורדים כי הם דוחקים את בני העדות האחרות: "אצלנו אין מתיחויות עדתיות. יש מי שרוצה להצית מלחמות בין הסונים לשיעים ולהקים אמירויות איסלאמיות, אבל זה לא מייצג את העם הסורי".
לגבי העתיד של דאעש הוא אמר כי ארגון ה"מדינה האיסלאמית" קורס, אבל כדי שהוא יחוסל סופית יש צורך רק בפעילות במישור הצבאי: "כל העולם צריך להירתם וחייבים למגר את ההשפעות השליליות של דאעש בשורות העם הסורי. אנחנו חלק מהקואליציה הבינלאומית נגד דאעש והאינטרסים שלנו שלובים בהקשר הזה".
התמונות שתפסו את מירב הכותרות בעולם אחרי שחרור מנביג' מעול דאעש הן של נשות העיר כשהן שורפות את הרעלות ומעשנות בהפגנתיות אחרי השחרור. "שלוש שנים העם במנביג' סבל מהטרור של דאעש, והאישה הייתה זו שסבלה הכי הרבה מהחוקים של דאעש - ולכן התמונות האלה.
דאעש שלל מהן את הכבוד. זה לא היה רק מבצע לשחרור מנביג' מדאעש, אלא זה היה מבצע לשחרור האישה המנביג'ית. אני כמו אחרים דמעתי כשראיתי את אותם מראות".
לפני שלוש שנים, אחרי ההשתלטות של דאעש על מנביג', נאלץ אותו מפקד צבאי לעזוב את העיר עם אשתו וילדיו לעיר קובאני שבגבול טורקיה, שהפכה לאחד מסמלי עצירת התנופה של דאעש. את הבית שאותו עזב לפני שלוש שנים הוא עדיין לא הספיק לראות: "עד עכשיו לא ראיתי את הבית שלי כי אני עסוק בפעילות הצבאית ובעוד חובות. לנו, המפקדים הצבאיים, אין ממש זמן לעניינים אישיים כרגע. יש חובות כלפיי העם שלנו".
את שמו המלא הוא ביקש שלא לחשוף מחשש שיותקף מצד גורמים מסוימים, אבל הוא קיווה כי יבוא יום לא רחוק שבו הוא יוכל לדבר עם התקשורת הישראלית מבלי מחסומים. בעיר עצמה, לדבריו, מתגוררים כיום כ-100 אלף בני אדם, ועדיין פועלים כוחות לייצוב קווי הגנה נגד דאעש.