"הקפיצות הגדולות בקריירה היו אחרי שהפכתי לאמא”
מור שלזינגר, מנהלת הנדסה בגוגל, עובדת בהייטק כבר למעלה מ-25 שנה, וחשה על בשרה את הקשיים שנשים חוות בתחום. "זה אפשרי וזה שווה את זה", היא מכריזה, ומסבירה איך הצליחה לשלב בין משפחה לתפקידים בכירים בראיון במסגרת פרויקט "חותם כחול-לבן"
בשיתוף פרי-טק
"רציתי להיות חלק מהשינוי שנשים עוברות". כך, במשפט פשוט אחד, מסבירה מור שלזינגר את ההחלטה להפוך למנטורית עבור נשים אחרות שמעוניינות להשתלב בעולם ההייטק שהיא מכירה היטב מבפנים, אחרי למעלה מ-25 שנים שבהן היא מכהנת כמהנדסת תוכנה, כיזמית ובתפקידים בכירים בעולמות המובייל, אינטרנט ותעשיית הביטחון.
שלזינגר, שמתנדבת בארגוני העצמה נשיים, מעבירה בין היתר הרצאות בנושא הייטק ונשים, ועובדת באופן צמוד עם she codes; - ארגון קהילת מפתחות התוכנה בהייטק הישראלי שהקימה רות פולצ'ק. בהרצאה שנשאה מול חברות הארגון, דיברה שלזינגר על ההשתלבות ב"משחק של גברים" – שאת צעדיה הראשונים בו החלה כבר בגיל 17.
שלזינגר, בעלת תואר ראשון במתמטיקה ומדעי המחשב ותואר שני במדעי המחשב וחישוב עצבי, מתחילה לעבוד בימים אלה כמנהלת הנדסה בגוגל ישראל, אחרי שלאחרונה סיימה את תפקידה כסמנכ"לית פיתוח בחברת המובייל קוויקסי (Quixey). בתפקיד זה הקימה את המשרדים בישראל והובילה את צוות הפיתוח. לפני כן שימשה כמייסדת וסמנכ"לית פיתוח של SharedBook, ועבדה בתפקידים ב-Vigil ,Technomatix/Siemens, IBM ו-8200.
את מרכז הפיתוח של קוויקסי הקימה תוך דגש על גיוס מגוון של עובדים. "הרבה פעמים מנהלים נופלים למלכודת של גיוס אנשים דומים להם, אני חיפשתי אנשים שישלימו אותי. Diversity היא לא מילה גסה, זה עיקרון שכשמיישמים אותו כפי שצריך, מקבלים צוות חזק שמסוגל לחולל את הבלתי אפשרי", מסבירה שלזינגר. בין היתר הקפידה על צוותים מעורבים של גברים ונשים: "מחקרים מראים שבצוותים כאלו יש הרבה יותר יצירתיות, העובדים הרבה יותר מעורבים ומחוברים, ורמת שביעות הרצון שלהם גבוהה יותר. שני הצדדים משלימים אחד את השני ויוצרים צוות שעובד טוב ביחד, השלם גדול יותר מסך חלקיו, וזה בדיוק מה שאני מחפשת".
אחת ההרצאות הפופולריות שלך היא "משחק של גברים". אז מה הוא בעצם המשחק?
"זה לא סוד שנשים וגברים לפעמים ניגשים לאותן משימות בצורה אחרת לגמרי. בתחומים כמו הייטק ויזמות, שנחשבים גבריים באופן מסורתי, נשים יכולות לפעמים לחבל בסיכויי ההצלחה שלהן בלי לדעת אפילו, פשוט בגלל שהן לא מכירות את חוקי המשחק. גייל אוונס, סגנית נשיא למבצעים ב-CNN, הייתה הראשונה שהתייחסה לעולם הזה כמשחק בספרה 'להתחרות כמו גבר, לנצח כמו אישה'. הספר מציע תבנית חשיבה חדשה, שלפיה אישה שקוראת את הספר תלמד את החוקיות הגברית של עולם העסקים ובכך תוכל לשחק את המשחק ולנצח.
"לאוונס הייתה השפעה עצומה על מי שאני כמנהלת, וכמנהלת אשה. בכל מקום אליו אני מגיעה אני מנסה להבין את הכללים הלא כתובים של המשחק. חשוב להבין שלעתים זה יכול להיות מתסכל וחמקמק, מפני שמעבר לכך שהכללים לא כתובים, הם גם יכולים להשתנות בין ארגונים ותרבויות. מה שאולי מתסכל יותר מהכל הוא שהכללים האלו גם יכולים להיות שונים בין גברים לנשים".
דוגמה טובה לשוני הזה הם פערי השכר. שלזינגר אומרת כי לפי נתונים של הלמ"ס, נשים מרוויחות 45% פחות מהגברים בהייטק בישראל. "הטענה הרווחת היא שנשים מלכתחילה מבקשות פחות ביחס לגברים, אבל המצב מורכב יותר מזה", היא מסבירה. "חנה באולס, חוקרת מהרווארד, הראתה שיש סטנדרטים שונים לנשים ולגברים במו"מ על שכר. כאשר גבר מביע אסרטיביות זה לרוב מתורגם כדבר חיובי. כאשר אשה מנהלת את אותו משא ומתן, היא מצטיירת כאגרסיבית וזה נתפס כתכונה שלילית. מצד אחד זה מאוד מתסכל, אך מצד שני, המודעות הזו גם מאפשרת לנו לשחק את המשחק בצורה טובה יותר. למעשה, באולס הראתה שכאשר נשים מנהלות את המו"מ בצורה שונה, הן יכולות להגיע במו"מ לשכר גבוה יותר ב-14% מעמיתיהן הגברים".
איזה קהל מגיע להרצאה?
"הקהל הוא מאוד מגוון. העברתי את ההרצאה לסטודנטיות, לאמהות, לקהל מעורב, בארץ וגם בחו"ל. אני אוהבת להכיר את הקהל שלי, ולהתאים את ההרצאה אליו. אחת השאלות שהכי ריגשו אותי הייתה בהרצאה שהעברתי בסטנפורד - אחד הגברים בקהל שאל 'את מביאה המון דוגמאות על מה נשים יכולות לעשות, אבל מה אנחנו הגברים יכולים לעשות כדי לעזור?'. והשאלה הזו בעיניי מעידה על רצון אמיתי לשינוי.
"כשמסתכלים על הפערים האלו יש תחושה של מלחמה בין נשים לגברים, אבל חשוב להבין שזה ממש לא המצב. כל הגברים שנתקלתי בהם מאוד רצו להביא לשינוי, לא פחות מהנשים, והמפתח בעיניי הוא העלאת המודעות אצל כולנו, גברים ונשים".
איך מביאים לשינוי הזה?
"אני מאמינה שהמודעות וההיכרות עם הכללים יכולים להביא ליצירה של תרבות ארגונית שונה, תרבות יותר מודעת, תרבות יותר מאפשרת. למשל, שריל סנדברג, סמנכ"לית התפעול של פייסבוק, מדברת בספרה 'לפרוץ קדימה' על הכלל של 'sit at the table'. עיקרון זה מדבר על כך שנשים חייבות לשבת ליד השולחן, ומעבר לכך נשים צריכות להיות מעורבות, ולקחת חלק פעיל בדיונים.
"זהו עיקרון שקידמתי גם בעבודתי בקוויקסי. אמרתי לעובדות אצלנו שאיני מוכנה שיקחו חלק בישיבה מבלי שיביעו בה את דעתן לפחות פעם אחת. אנשים היו מודעים למצב, וכאשר מישהי שבדרך כלל לא מדברת, העזה ויצאה מאזור הנוחות שלה, הם נתנו לה את המרחב והקשיבו".
מקום בשולחן
שלזינגר, נשואה באושר ואם לשני ילדים, מספרת שהחלה "לשחק את המשחק" לראשונה לאחר שהפכה להורה. "התובנה הראשונה שלי היתה כאשר הייתי מנהלת צעירה בת 28, באותו זמן הייתי אם צעירה, עם תינוק קטן בבית. קיבלתי לנהל של קבוצה של 25 איש, וזה הרגיש 'גדול עליי'. ניסיתי למצוא דרך להצליח, וכאשר התחלתי לחשוב על זה בתור משחק, התהליך הפך להיות מעט יותר קל".
"אני זוכרת שבאותה תקופה נסענו לבוסטון מטעם העבודה, לשלושה ימים מרוכזים של דיונים עם שותפים אסטרטגיים. הייתי האשה היחידה בחדר, ישבתי ליד השולחן, אבל לא דיברתי. והיה לי מה להגיד, היה לי מה לתרום לדיון, אבל איך שהוא, לא הרגשתי מספיק בטוחה כדי לפתוח את הפה. זה אף פעם לא היה מושלם מספיק. החוויה היתה מתסכלת כל כך, ומכאן גם החל השינוי אצלי. זה היה המקום שבו החלטתי לעבוד על עצמי לצאת מאזור הנוחות. הייתי נכנסת לישיבות עם בכירים ואנשים שלא מכירים אותי, וממש הכרחתי את עצמי לומר משהו, גם אם הוא לא מושלם, וגם אם לא הייתי בטוחה ב-100%. הדבר החשוב בעייני הוא מודעות והתמדה. לא חייבים לעשות צעדים גדולים, אפשר להגיע לאותו מקום בדיוק עם הרבה צעדים קטנים".
מאיפה צמח העיסוק במנטורינג?
"זה הגיע מאותה נקודה שנשים מוותרות על קריירה ופורשות. רציתי להיות חלק מהשינוי שנשים עוברות. הרגשתי שלהעביר הרצאה אחת לכמה זמן זה לא מספיק, ושהדרך שלי לחולל שינוי משמעותי יותר לאורך זמן היא באמצעות מנטורינג. אני מקדישה לכך שעה בשבוע, בה אני יושבת מול אשה, שחושבת ומעלה בפניי תהיות ובעיות. רוב הפגישה אני מקשיבה, ועוזרת לה לעבד את הנושא באמצעות כלים כמו שיקוף, ובאמצעות פרספקטיבה חיצונית. אחד הנושאים שעולים המון בפגישות הוא השילוב של קריירה ואמהות. זכורה לי פגישת מנטורינג בה האשה שמולי שאלה לגבי הזמן הנכון להביא ילדים. נפקחו לה העיניים כאשר אמרתי שהזמן הנכון הוא ברגע ששני בני הזוג רוצים בכך. בעיניי, קריירה היא משהו שנבנה לאורך זמן. כאשר חושבים על אמהות בתור אירוע שמשתלב לתוך מסלול הקריירה, ניתן לשלב אותו למעשה מתי שרוצים ומרגישים מוכנים.
"למעשה, הקפיצות הגדולות בקריירה שלי היו אחרי שהפכתי לאמא, ולמדתי להיות מנהלת טובה יותר. יש משהו באימהות שמצד אחד מכניס את הדברים לפרספקטיבה, ונותן פוקוס ותעדוף, ומצד שני הוא מחדד יכולות של תקשורת בלתי-מילולית ואמפתיה. אלה הם מאפיינים שקריטיים למנהל טוב. עם כל הקושי שבדבר, התוצאה הסופית עבורי הייתה שהאמהות עזרה וקידמה אותי גם בקריירה".
מהי חשיבות בן הזוג בעינייך?
"שריל סנדברג אמרה: 'הבחירה הכי חשובה שאשה יכולה לעשות בקשר לקריירה שלה זה הבחירה של בן הזוג'. מהבחינה הזו זכיתי, אחד הדברים שמאוד עזרו לי במהלך הדרך היה העובדה שההורות הייתה שוויונית לחלוטין ביני ובין בעלי, ובחלק מהימים הוא יצא מוקדם מהעבודה לילדים ממש כמוני. בהתחלה ראיתי את זה כמובן מאליו, אבל הבנתי שבמקרים רבים זה לא קורה. לגברים קשה לעזוב את העבודה מוקדם, ולנשים צעירות קשה לעזוב את הילד שלהן. כשאני מסתכלת בפרספקטיבה לאחור, אחת המתנות הכי יפות שיכלתי לתת לילדיי זה הקשר המיוחד שלהם עם אבא, שנוצר מזה שמתחילת הדרך הוא היה מגיע ונמצא איתם. הרבה פעמים אני אומרת לאמהות צעירות: 'כאשר בעלך יוצא מוקדם לילד במקומך, הילד שלך לא מפסיד אותך, הוא מרוויח אבא'.
"אין דבר ששובר לי את הלב יותר מהילדים שמציירים ציור משפחה עם אמא, האחים והאחיות והכלב. כולם מלבד אבא, שנמצא בעבודה. כשמדברים על סביבת עבודה שמאפשרת לנשים, המינוח היותר נכון הוא סביבת עבודה שמאפשרת למשפחה. סביבה שבה גברים יכולים לצאת מהעבודה מוקדם לילדים בדיוק כמו הנשים".
אז מה הלאה?
"האתגר הבא שלי הוא להצטרף לגוגל, זו הזדמנות מדהימה שאני שמחה שנפלה בחיקי, ואני מצפה בקוצר רוח להתחיל. כל פעם שאני חושבת על זה אני מתרגשת, ממש כמו ילדה ביום הראשון בבי"ס. אחד הדברים שהיו לי מאוד חשובים זה למצוא מקום שבו אוכל לא רק לעבוד על הטכנולוגיה ולפתח משהו משמעותי, אלא גם שאמצא שותפים לאג'נדה של קידום הנשים בהייטק. כבר בשיחה הראשונה שלי עם גוגל דיברנו על נשים, על she codes; ועל הפרויקט 'mind the gap' לעידוד נשים ללמוד הנדסה ומדעים שנולד בגוגל ישראל".
מסר שחשוב לך להעביר לנשים בהייטק?
"את לא לבד, זה אפשרי וזה שווה את זה. במיוחד אחרי שמביאים ילדים יכולה להיות הרגשה שזה 'נורא קשה'. את מנסה להתקדם קדימה והאוטו נוסע ברוורס. הרגשה שאת לבד בהתמודדות הזו. בתור 'אני הבוגרת', אם הייתי יכולה לחזור בזמן ל'עצמי הצעירה יותר' שמנסה להחזיק בשיניים כנגד כל הקשיים, הייתי אומרת לה 'תזכרי שזה זמני, תזכרי שזה חולף. תחזיקי את הראש מעל המים. תקחי כל פעם צעד אחד, כל יום בפני עצמו. התקופה הקשה הזו תעבור, וזה שווה את זה'".
בשבוע שעבר העבירה שלזינגר את ההרצאה שלה "משחק של גברים", במסגרת סדרת ההרצאות Inspirational Women של she codes; ובשיתוף עם התוכנית החברתית של עמותת בוגרי 8200.
הגישו מועמדות או המליצו על חברה ישראלית שלדעתכם שינתה את העולם>>
הכותבת היא מנהלת אזור מרכז ב-she codes;
הכתבה מוגשת בשיתוף פרי-טק