רופאי ילדים מייעצים: אלו הדברים החשובים ביותר לבריאות ילדיכם
ביקשנו מרופאי ילדים לציין מהם הדברים החשובים ביותר שאתם יכולים לעשות למען בריאות ילדיכם - מגיל אפס ועד 18. "זמנים בריאים" עם כל העצות החשובות
עד גיל 3 חודשים. התינוק עדין וחשוף, יש משמעות גדולה לתזונה שלו ולהתייחסות שלנו לעדינותו. ננסה להרחיק אותו כמה שיותר מההמון, כי אנשים מסתובבים עם חיידקים ווירוסים ולצידם הוא בהחלט לא מוגן. כידוע - חיידק שמגיע אל ילד קטן עלול להיות קטלני.
גם החודשים שלאחר מכן חשובים מאוד - התינוק משלש את משקל גופו בשנה הראשונה. כל יום ושבוע שלא תינתן בהם תזונה נכונה, זה כמו חודשים ושנים בגילים המבוגרים".
אז מהם הדברים החשובים ביותר שאנחנו יכולים לעשות למען בריאות ילדינו?
ביקשנו מד"ר ארנון שחר, מומחה ברפואת משפחה ב"מכבי שירותי בריאות"; ד"ר דורון דושניצקי, מומחה ברפואת ילדים בחטיבת הרפואה של קופת חולים לאומית שירותי בריאות; אירית פורז, מנהלת היחידה לתזונה ודיאטה במרכז שניידר לרפואת ילדים ופרופ' דודי גרינברג לעשות לנו סדר בדברים.
תזונה
הכלל בתזונה, מיום היוולדו של התינוק ועד התבגרותו, הוא פשוט - יש לספק מזון בכמות נכונה ובהרכב נכון. המידע לגבי מה לאכול וכמה עשוי להגיע מרופא המשפחה, מתזונאי/ת של קופת החולים וגם מהאינטרנט. הרשת מוצפת במידע, ויש להיזהר ולפנות לערוצים מהימנים. דוגמה טובה לכך היא האתר של משרד הבריאות - יש בו מידע והמלצות תזונה חשובות ויעילות.
בחודשים הראשונים לחיי התינוק תמיד תהיה עדיפות להנקה, אם מתאפשרת, ואם לא - כמובן לפורמולה. בהמשך, הפעוט נחשף לירקות, לפירות ולבשר טחונים.
אמנם, המשמעות הגדולה של התזונה היא בשנות החיים הראשונות, אולם יש משמעות קריטית גם להזנה בגיל בית הספר. אין לזלזל ולהקל ראש בעניין — זכרו כי הגדילה הגדולה השנייה מתרחשת בסביבות המעבר לגיל הבגרות (בגיל 10־12, בהתאם למין ולגנטיקה).
הרגילו את ילדיכם לצרוך הרבה מים במהלך היממה. אפשר לציידם בבקבוקים אישיים, בעיקר בגילים הצעירים, כדי לוודא שאכן ישתו את הכמות וכדי שמים יהיו נגישים במהלך כל היום. כמות המים הדרושה לפי גיל: משנה עד 3 - 4 כוסות; גיל 5־8 - 5 כוסות; גיל 9־13 - 8 כוסות, מגיל 14 ומעלה, כמו מבוגר - 12־10 כוסות.
יש לייחס חשיבות מיוחדת לכל התנהגות סביב האכילה - הפרעות אכילה וכדומה - ודווקא בגיל ההתבגרות, כשנראה שהילדים יוצאים משליטת ההורים, כן להיות שם בשבילם ולהקפיד על הרכב המזון שלהם ועל התנהלות נכונה סביב נושא האוכל. "למרות כל מה שחושבים על נערים בגיל הבגרות, ולמרות הנטייה לשמוע מהם הרבה את המילה 'לא', עדיין מחקרים מראים שהורים משפיעים במידה הרבה ביותר על ילדיהם גם בגיל ההתבגרות, וכדאי לנצל את העובדה הזו", מסבירה אירית פורז.
עוד המלצות לתזונה בריאה מגיל 0 ועד 18:
1. אל תכניסו הביתה משקאות מתוקים - זה משמין ומכיל סוכר מזיק ופחמימות ריקות.
2. דאגו שילדיכם יצרכו מספיק מוצרי חלב - למרות הטענות שחלב מזיק, אין לשלול את צריכתו בשום אופן. מחקרים שנערכו בארץ בקרב ילדים האלרגיים לחלב ולמוצריו, ולפיכך לא צרכו ממנו, העלו כי ילדים אלה נשארו בעלי קומה נמוכה ולא מיצו את פוטנציאל הגדילה שלהם. יש לאכול ו/או לשתות לפחות 3 מנות יומיות של חלב ומוצריו ביום.
3. דאגו שילדיכם יצרכו בכל יום מארבע קבוצות מזון, כולל בשר, עופות ודגים, קטניות, פירות, מוצרי חלב, ירקות, וכדומה.
4. הקפידו שיאכלו פירות וירקות בחמישה צבעים ביום, מה שיחשוף את הילדים ליותר ויטמינים. זכרו שיש במזונות אלה תמורה תזונתית אדירה - אין להם הרבה קלוריות, ובוודאי שלא שומן, הם טעימים והם עתירים ברכיבי תזונה חיוניים שלא תמיד ניתן לקבלם ממקורות אחרים.
אם תאפשרו לילדיכם גישה למוצרים הללו - הם יצרכו אותם. הניחו על צלחת, חתכו, הכינו סלט, תנו להם ליצור פרצוף מירקות ליד החביתה. אפשר גם לעודד אותם לגדל ירק כלשהו בגינה או בעציץ, כדי שיחוו חוויה שתחבב עליהם את אכילת הפירות והירקות.
5. חשוב להרגיל את הילדים לאכול סביב שולחן, במסגרת משפחתית, מה שיתרום לא מעט לקשר הטוב בין בני הבית.
מניעת מחלות וחוסרים
יש להיות זהירים באשר למחלות זיהומיות ולהקפיד על כך ביתר שאת בימים הראשונים של חיי התינוק: דווקא בימים הללו כולם רוצים לראותו ומתקרבים אליו - נסו למנוע ככל האפשר מגע עם אנשים בימים הרגישים.
הקפידו על תוכנית החיסונים לפי הספר כדי להגן על ילדכם ועל מי שבקרבתו. במיוחד בשנה הראשונה לחייו, אבל גם לאחר מכן, הילד נחשף לילדים אחרים ולאנשים אחרים, ומערכת החיסון שלו לא בשלה. החיסונים הם האמצעי הבטוח ביותר כדי להגן עליו. הם נמצאים כבר עשרות שנים בשימוש, בטיחותם נבדקה על מאות מיליוני ילדים, ובארץ המערכת מפותחת ויעילה והדברים נעשים תוך מעקב מסודר ומדויק.
חשיבות גדולה יש גם לחיסון שהילדים מקבלים בכיתה ח' נגד נגיף הפפילומה - מדובר בנגיף שגורם לנזקים שונים, ולא רק לסרטן בצוואר הרחם. אם כן, גם בגילים האלה יש מחלות זיהומיות שצריך להיות ערים להן.
מגיל לידה ועד גיל שנה יש לתת לתינוק שתי טיפות ויטמין D ביום.
למניעת אנמיה נותנים תוסף ברזל מגיל 4 ועד 18 חודשים.
בגיל 6 שבועות התינוק צריך לעבור בדיקה לאיתור פריקה מוקדמת של מפרק הירך. ההמלצה הרפואית הגורפת היא, שכל תינוק ייבדק בדיקה גופנית ואם יש חשד - תתבצע בדיקת אולטרסאונד של פרקי הירכיים. "אישית, אני אוהב תמיד לגבות את הבדיקה הגופנית באולטרסאונד, משום שבמקרים בהם נמצא שיש צורך בטיפול, התועלת תהיה אדירה. לפעמים זה דורש רק מעקב, ועצם המעקב הוא חשוב", אומר ד"ר דורון דושניצקי.
התפתחות
חשוב לאורך כל הדרך, ובוודאי בשנים הראשונות, להיות ערניים ולעקוב אחר התפתחות ילדכם, וכמובן להשקיע בגירויים כך שיתפתח כראוי ובהתאם לגילו. זה מתחיל כבר בהנקה או בהזנה מהבקבוק - טיב הקשר עם מי שמאכיל אותו נקבע כבר ברגעים אלה ממש.
• מעקב אצל הרופא המטפל ו/או בתחנת טיפת חלב הכרחי, וכדאי שיהיה לכם תיק מסודר שבו מתועדת ההתפתחות של כל אחד מילדיכם.
באשר למשחקי התפתחות המיועדים לתינוקות ופעוטות - אל תיפלו ברשת ההבטחות הרשומות על המשחקים. הכלל החשוב הוא לחשוף את הילד לכמה שיותר גירויים ולגוון אותם - להיות איתו, לדבר איתו ולשחק איתו. יש להתעדכן דרך רופא הילדים ותחנות טיפת החלב מה באמת חשוב בגילו ולאפשר לו לעבור את אבני הדרך המצופות ממנו, לשחק איתו באופן אקטיבי, לעשות עיסויים, להפחית ככל האפשר זמן טלוויזיה ולהגדיל זמן בני אדם, לעורר ולעודד סקרנות והתלהבות. הגיוון הוא שקובע - ולא סכום הכסף שהשקעתם בחנויות הצעצועים.
בגיל שנה ועד 5 הילד בדרך כלל נחשף לחברים ומקבל הכנה לחיים הבוגרים יותר של גן טרום־חובה וחובה. זה הזמן שבו הוא ילמד לחיות במסגרות חברתיות ולפתח קשרים חברתיים. תפקידכם כהורים הוא לזהות את החולשות והחוזקות שלו גם ביחס לחברה וגם כהתנהגות (אם הוא אלים, אם הוא עדין מדי, אם הוא מרוכז לאורך זמן) ולטפל במה שצריך.
בגיל שנתיים עד שנתיים וחצי מתבצעת בטיפת חלב בדיקת תקשורת שמאתרת אוטיזם. על ההורים להתייחס לבדיקה הזו כהכרחית.
שינה
חשוב כבר מגיל הלידה להרגיל את ילדכם לישון בסביבה היגיינית - מקום רגוע, חשוך, שקט וללא מסכים - וכך גם כשיגדל. חנכו אותו בהמשך ללכת לישון בשעה סבירה וזכרו כי הורמון הגדילה מופרש בלילה ומאפשר גדילה תקינה. כמה שעות שינה צריכים ילדים? מלידה ועד 3 חודשים נצפה ל־17־14 שעות שינה בממוצע (יום ולילה ביחד); מגיל 3 חודשים ועד שנה 12־15שעות; מגיל שנה עד שנתיים 14־11 שעות ביממה. בגיל הילדות והנעורים נצפה ל־9־7 שעות שינה בלילה.
פעילות גופנית
כל אחד צריך לעסוק לפחות שעה ביום בפעילות גופנית, בהתאם לגילו וליכולותיו. בשנה הראשונה זו תהיה ההתהפכות, הזחילה, וכו', ובהמשך - ספורט מכל סוג שהוא. ד"ר ארנון שחר טוען כי במה שקשור לפעילות גופנית יש השפעה רבה לדוגמה האישית של ההורים: "הקפידו על שעת הליכה ביום, ריצה, רכיבה על אופניים, שחייה, משחק עם כדור, או כל פעילות ספורטיבית אחרת שאתם אוהבים, ואם תצליחו לעשות זאת עם הילדים ולעודד אותם להצטרף ו/או לחקות אתכם - מה טוב. במחקרים שנערכו בעולם עלה, כי כשהורה משחק עם ילדו הדבר גורם לא רק לשיפור הקשר ביניהם, אלא גם להתפתחות יכולות קוגניטיביות ממשיות אצל הילד, כך שהתועלות מהפעילות המשותפת רבות ומשמעותיות".
זהירות מהשמש
הגנו ככל האפשר על ילדיכם מפני נזקי השמש. השמש הישראלית נראית לפעמים לא מאיימת בזמן שהיא דווקא מזיקה. בכל חשיפה שהיא לשמש, גם אם מדובר בטיול ברחוב, תינוק מגיל אפס צריך להימרח במקדם הגנה. יש להימנע מחשיפה לשמש בשעות 10:00־16:00. אם נאלצים לצאת, יש לשמור על שהייה בצל ועם הגנה מרבית, גם בלבוש. אם הולכים לים - חשוב לחפש מיקום כמה שיותר מוצל, למרוח קרם הגנה כל שעה, להרבות בשתייה, ורצוי ללבוש בגד ים עם מסנן קרינה.
סביבה בריאה
הימנעו מעישון בקרבת תינוקות וילדים. העישון בסביבתם מגביר זיהומים של דרכי הנשימה ואת הסיכון לדלקות אוזניים ולאסתמה. מובן שיש להימנע מעישון גם לצד מתבגרים, דבר שמגביר - פרט לסכנות האחרות - את הסיכון שגם הם יעשנו. כך גם לגבי צריכת אלכוהול. בעידן שבו לעיתים גם בני 12־11 מתחילים לעשן או לשתות, הדבר דורש הסברה ומתן כלים כיצד להתמודד עם השפעות כאלו ברחוב, ובגיל מאוחר יותר - אם צורכים אלכוהול מה יש לעשות ומדוע אסור לנהוג לאחר שתייה.
בדיקות תקופתיות
בתינוקות - יש לעקוב אחר ההתפתחות ולבצע ספירת דם בגיל 9 חודשים. מעבר לכך, אצל ילד שבריא בדרך כלל אין צורך לבצע בדיקות שגרתיות, אלא אם כן יש סיבה שיכולה להעיד על בעיה מסוימת, כמו חשד לסוכרת או לאלרגיה.
שיניים
יש להיבדק אצל רופא השיניים אחת לשנה. רוב בעיות השיניים נגרמות כתוצאה מצריכת מאכלים מתוקים, ובנוסף לכך יש גם נטייה גנטית. הצורך בצחצוח שיניים מתחיל כבר עם בקיעת השן הראשונה של התינוק. גם צחצוח לא נכון ולא יסודי עלול לגרום לבעיות שיניים, ולכן חשוב לחנך את הילד לצחצח בעצמו, אולם לפקח ולהקפיד שיעשה זאת נכון. כל ילד מגיע לשלב העצמאות בגיל אחר, אבל באופן כללי בגיל שנתיים הצחצוח נעשה בעזרת ההורים, בגיל 4 - בעצמו, אבל עם פיקוח צמוד, ובגיל 6 כבר נסמוך על הילד שיעשה את זה כמו שצריך רק בכוחות עצמו.
עיניים
לבדיקת עיניים אצל רופא מומחה יש להגיע בגיל חצי שנה ולפני בית הספר. יש רופאי עיניים הטוענים כי יש להיבדק גם בגיל 3 - זה לא הכרחי, אולם אם שני ההורים מרכיבים משקפיים במספרים גבוהים, או שהם בעלי היסטוריה הנוגעת לבריאות העין, זה נחוץ.
בדיקות משקל, גובה ולחץ דם
בגלל מגפת ההשמנה העולמית, והנטייה למחלות מטבוליות וסוכרת כבר בגיל צעיר, מומלץ לעקוב אחר המשקל, הגובה ולחץ הדם בגילים 6־18. אם בני הנוער הולכים לרופא לקבל אישור עבודה, לקראת לימודי נהיגה, או לקראת צו ראשון - כדאי לנצל את ההזדמנות ולבצע פעולות רפואה מונעת בנושאי מין, עישון ואלכוהול.
צמצום זמן מסך
יש לצמצם את שעות המסך בבית לעד שעתיים ביום. לא מדובר בהגבלת זמן שיעורי בית במחשב, כי אם בשימוש סתמי בסמארטפון, בטאבלט ובצפייה בטלוויזיה. ידוע שאלה פולטי קרינה, ועדיין מוקדם לדעת מה המשמעות הבריאותית של עובדה זו, אולם מומלץ להפחית את השימוש במכשירי המסך גם כדי לשפר את התקשורת החברתית והבין־אישית וכדי לפנות זמן לפעילות גופנית ולדברים חיוניים אחרים.
תקשורת
דברו עם התינוק, דברו עם ילדכם ושקפו לו את המתרחש, וחשוב במיוחד - דברו עם הנער/ה שלכם. חשוב להציף סוגיות חשובות כמו עישון, פעילות מינית, התנהגות מסכנת בנהיגה וברכיבה וכדומה. זה גם תפקידו של הרופא המטפל, וטוב יהיה אם תצליחו לאתר רופא משפחה שישוחח על הדברים החשובים עם הנער/ה שלכם מעבר לענייני בריאות הגוף ויתעניין גם בנושאי הנפש - כיצד הנער/ה מסתדרים ואיך הם מרגישים חברתית.
ובאיזה גיל צריך למדוד לילדים לחץ דם?