מחקר: השמנת יתר של האם משפיעה על השמנת ילדיה
לפי תוצאותיו, השמנת יתר של האם, עוד בטרם כניסתה להיריון, יכולה להיות בעלת השפעה על התפתחות מומים גנטיים שיכולים להימשך שלושה דורות. "זמנים בריאים" עם הפרטים
לדברי ד"ר אסנת רזיאל, כירורגית מומחית בניתוחי הרזיה ומנהלת מלב"י (מרכז לטיפול בהשמנת יתר, אסיא מדיקל, אסותא רמת החייל), המחקר החדש,
שנערך באוניברסיטת וושינגטון, הוא הראשון להצביע על הקשר בין מצבה המטבולי של האישה עוד בטרם כניסתה להיריון לבין השמנת צאצאיה.
השפעה על 3 דורות קדימה
לפי תוצאותיו, השמנת יתר של האישה הנושאת את העובר, עוד בטרם כניסתה להיריון, יכולה להיות בעלת השפעה על התפתחות מומים גנטיים שיכולים להימשך שלושה דורות ולהוביל, למשל, לסוכרת מסוג 2, למחלות לב ולמחלות נוספות הכרוכות בהשמנת יתר קיצונית.
המחקר מראה כי השמנה ובעיות מטבוליות של אישה המתעתדת להפוך לאמא יכולות לעבור בתורשה דרך הדי־אן־אי של הביציות שהיא מייצרת. הנתונים, חשוב לציין, נאספו מניסויים בעכברי מעבדה, והם מלמדים כי המידע הגנטי הלקוי יכול להימצא באמהות עצמן או בביציות שלהן וכי גורי נינים של עכברי המעבדה, שהוזנו בתזונה לקויה, פיתחו עמידות לאינסולין ובעיות מטבוליות אחרות.
ד"ר רזיאל: "תוצאות המחקר אינן מפתיעות, הגם שלא נבדקו על אנשים אלא על חיות מעבדה. הן מצביעות על מה שכולנו יודעים – אנחנו יורשים מהורינו, לטוב ולרע, מערך גנטי שלם. עלינו לדעת כי בעיות של השמנת יתר קשורות גם הן בסט הכלים והכישורים שאנו מקבלים לחיים, וייתכן שגם אותו ירשנו מדורות קודמים. הבשורה אינה שלילית בהכרח, שכן כשאנחנו מודעים לכך שאנו בקבוצת סיכון אנחנו יכולים לעשות מאמצים רבים וגדולים יותר להקפיד על התזונה, 'לתקוף' את הנושא מבעוד מועד ולהיערך מול ההשפעות האלו כמיטב יכולתנו".