לייזר חדשני מטפל בסרטן כליות בלי ניתוח
סרטן במערכת המאספת של הכליה הצריך עד היום את כריתתה המלאה וכן הסרה של חלק ניכר ממערכת השתן. "זמנים בריאים" מסביר איך לייזר חדשני שנכנס לשימוש במרכז הרפואי שיבא, אשר יורה קרניים בשני אורכי גל שונים, מסיר את הגידול ללא כריתה, חוסך סיכונים עתידיים ומקצר משמעותית את זמן ההתאוששות
יונס (72), נשוי, אב לחמישה וסב ל־18 נכדים, נהג מונית בעברו, חלה לפני כחצי שנה באחד מסוגי סרטן הכליות. "זה התחיל מזה שהיה לי קושי בהטלת השתן, ובהמשך גם הופיע דם", הוא משחזר. רופא המשפחה הערני שלו לא ביזבז זמן והפנה אותו מיד לסדרת בדיקות, בהן גם סי־טי של הכליות. "הגעתי לאורולוג של הקופה עם הדיסק של ההדמיה, והוא ישר אמר שצריך לכרות את כל הכליה", מספר יונס.
לשם כך הוא נשלח לבית החולים הלל יפה, שם אושפז למשך חמישה ימים. במקום בוצעו עוד בדיקות, אבל פסיקת הרופא הקהילתי רק אוששה: "אין מנוס", אמרו לו הרופאים, "חייבים לכרות את הכליה שנושאת גוש סרטני וכך להציל את חייך".
"חוות דעת שנייה"
"לקחתי את זה קשה", הוא מתאר, "אבל יחד עם זאת לא הזדרזתי לחתום על טופס הסכמה לניתוח. רציתי חוות דעת נוספת מבית חולים גדול יותר, וככה הגעתי לבילינסון".
שם, לדבריו, אמר לו הרופא הבודק שבכל מרכז רפואי בארץ הוא יקבל המלצה דומה, לכרות את הכליה, כי זהו הפרוטוקול למחלה שלו, למעט במרכז הרפואי שיבא, שבו נכנס לשימוש לאחרונה מכשיר לייזר המחליף את ניתוח כריתת הכליה.
"במארס אושפזתי בשיבא. עברתי בדיקות רוטיניות, ואחרי שהסבירו לי שהלייזר הזה יודע 'לגלח' את כל הגידול בשלמותו, הורידו אותי לחדר ניתוח", הוא מספר. אחרי שהתאושש, הוא נשלח למחלקה האורולוגית בניהולו של פרופ' יעקב רמון, ויומיים אחר כך שוחרר לביתו. מכיוון שהגידול היה גדול, נזקק יונס לפעולה חוזרת. "ביוני חזרתי לבית החולים, והפעם, שוב בחדר ניתוח עם אותו הלייזר, הצליחו להסיר אותו לגמרי. עכשיו אני נקי לחלוטין מסרטן, כבר לא מדמם בשתן, מרגיש מצוין וממשיך במעקב כל שלושה חודשים", הוא מתאר.
מכשיר הלייזר החדשני ורב העוצמה, המיועד לטיפול בגידולים במערכת השתן העליונה, עובד כיום רק בשיבא ובמספר מצומצם של מרכזים רפואיים מובילים בעולם. בארץ מתפעל אותו ד"ר ניר קליינמן, אורולוג בכיר, שאת מומחיותו בהפעלת המערכת החדשנית רכש במהלך השתלמותו במרכז רפואי מוביל בפילדלפיה.
"הכליה בנויה משתי רקמות. האחת – שמסננת את הדם, מייצרת את השתן. השנייה היא המערכת המאספת, זו שאחראית על איסוף השתן והובלתו לשלפוחית", מסביר ד"ר קליינמן. "בכל אחת מהרקמות הללו עלול להתפתח סוג אחר ושונה של סרטן. הלייזר החדשני מטפל בחולים שלקו בסרטן של המערכת המאספת".
עד לאחרונה, הוא מספר, סרטן זה לא היה נפוץ במיוחד, אבל בשנים האחרונות, מסיבה לא ידועה עדיין, חלה עלייה משמעותית בשיעור התחלואה. "רק אצלנו, בשיבא, כבר טיפלנו בעשרות חולים בשנה האחרונה", הוא אומר.
המחיר ששילמו עד היום המנותחים היה כבד. "גם בגידולים בדרגת ממאירות נמוכה כלל הטיפול את כריתת כלל הכליה ומערכת השתן בצד הזה", מספר ד"ר קליינמן, "וכשהממאירות גבוהה נכרת גם השופכן". כריתת כליה, לדבריו, היא טראומטית. מנותחים עלולים לפתח בעקבותיה אי־ספיקה כלייתית, שיכולה להוביל לצורך בדיאליזה, לתחלואה לבבית ואף לתמותה, "ועל כן נעשים כל הניסיונות לשמר את רקמת הכליה. נלחמים עליה ככל שניתן".
הלייזר החדשני מחליף את הניתוח ומשמר את הכליה. "למעשה, מדובר בשני לייזרים על מכונה אחת. המכשיר נושא שני אורכי גל שונים, שמשלימים זה את פעולתו של זה". זהו בעצם החידוש: עד היום היו מכשירי לייזר עם אורך גל אחד בלבד.
להרוג, ואז לחתוך
וכיצד זה מופעל? "המנותח מועבר לחדר ניתוח, מורדם ושוכב על גבו כשרגליו מורמות בתנוחת בדיקה גינקולוגית. המנתח עומד בין
רגלי החולה ודרך השופכה מחדיר סיב אופטי דק שנושא מצלמה בראשו. כשאותו סיב, האנדוסקופ, מגיע לגידול, תמונת המצלמה מתקבלת על מסך המותקן מול הרופא. ואז, כשהמיקום ידוע, דרך האנדוסקופ מושחל סיב לייזר שגודלו כ־0.2 מילימטר.
הסיב מתחבר לגנרטור, הרופא לוחץ על אחת משתי הדוושות, שכל אחת מהן אחראית על אורך גל שונה, ומפעיל את האנרגיה של הלייזר. עם אורך גל אחד אני יורה על הגידול ומשמיד אותו, ואז נכנס לפעולה הסיב הנוסף, שחותך את הגידול ומשלים את העבודה", מסביר ד"ר קליינמן.
לדבריו, "מכיוון שלסרטן זה שיעור חזרה גבוה, המנותחים בלייזר נמצאים במעקב כל שלושה חודשים, ובעת הצורך ניתן לחזור על הפעולה, בבטיחות מרבית לחולה".
הניתוח באמצעות לייזר מתבצע ללא תשלום, כנגד טופס 17.
כך מתפתח גידול סרטני. צפו: