יו"ר ו' הכספים מתנגד למס על דירה שלישית
יו"ר ועדת הכספים של הכנסת, ח"כ משה גפני, יכנס אותה בימים הקרובים כדי לדון בחוק החדש של האוצר - כך נחשף הבוקר ב"ידיעות אחרונות". גפני: "החוק אינו טוב במתכונתו הנוכחית ודורש תיקונים. הוא פוגע בזכות הקניין ועלול להוביל לעליית מחירים של ממש בשוק הדירות להשכרה"
נמשכות ההתנגדויות למיסוי בעלי 3 דירות ומעלה. ח"כ משה גפני (יהדות התורה), יו"ר ועדת הכספים של הכנסת, אמר שיכנס אותה בימים הקרובים כדי לדון ביוזמה של שר האוצר משה כחלון. זאת עוד לפני שהחוק שאישרה הממשלה יובא לדיון בוועדה, כשאר סעיפי חוק ההסדרים.
בעקבות המס על דירה שלישית: שכר הדירה מזנק
שראל: "מיסוי דירה שלישית - החלטה מוטעית"
בעל דירה לשוכר: "לא אספוג שקל מהמס"
"החוק הזה, לדעתנו, אינו טוב במתכונתו הנוכחית", אמר גפני ל"ממון". "קודם כל הוא פוגע בזכות הקניין, ועלול גם להוביל לעליית מחירים של ממש בשוק הדירות להשכרה, ואת זה אנחנו חייבים למנוע".
לדבריו, מבדיקה ראשונית עולה כי רוב חברי הוועדה מתנגדים לחוק בניסוחו הנוכחי. "כבר נפגשתי עם כחלון ודיברנו על הצעת החוק", אמר גפני. "היא עלולה לגרום לייקור שכר הדירה, ואישורה בממשלה כבר גורם לכך. החוק הזה עלול להשיג תוצאה הפוכה מזו שמבקש השר. נצטרך להכניס בו תיקונים ושינויים של ממש, ואז אולי נוכל לתמוך בו. בנוסח הנוכחי זה חוק לא טוב".
גם ח"כ סתיו שפיר (המחנה הציוני) אמרה ל"ממון": "החוק הזה לבדו הוא לא חוק נכון. אם רוצים מס, יש לעשות זאת רק עם החוק לשכירות הוגנת. הצעתי להקים במסגרתו את 'רשם השכירויות', שירשום את כל הדירות בשוק ההשכרה, וכך נדע כמה מס צריך לגבות. מתוך המיסוי הקיים על השכרת דירה כיום נגבים רק 10%־15%. לצערי, רשות המסים לא רצתה לעשות זאת.
"אני מציעה שיוטל פיקוח מלא על שכר הדירה, ואז לא ניתן יהיה להעלותו בשיעורים מוגזמים. שוכרים פונים אליי בימים האחרונים ומספרים בזה אחר זה שהמשכיר כבר הודיע להם שיעלה את שכר הדירה בשיעור משמעותי. אני לא צריכה לקרוא על זה, או לשמוע מאחרים. פונים אליי ישירות, ואני מבינה שמחירי השכירות כבר עולים. לכן צריך חוק שיפקח על שכר הדירה, כמו שקיים במדינות רבות. רק כך ניתן להגן על השוכרים. בכל מקרה, החוק למיסוי דירה שלישית ומעלה יצטרך לעבור שינויים בוועדת הכספים".
יוזמת כחלון למיסוי בעלי דירה שלישית ויותר גרמה לסערה עם פרסומה בחודש שעבר ולמבול של תגובות והערכות. מומחים העריכו כי מחירי שכר הדירה יעלו בשיעור ניכר - משום שבעלי הדירות יבקשו לגלגל את המס על השוכרים - וכך אכן קורה כבר כעת.
מחכים למס על דירה שלישית - מה ההשלכות? מוזמנים לצפות באולפן ynet:
שווי הדירה ייקבע בידי השמאי הממשלתי על בסיס נתוני הלמ"ס, לפי מיקום הדירות כפול שטחן במ"ר.
בעל הדירות יהיה זה שיבחר על איזו דירה לשלם את המס. אם לא יעשה זאת, תבחר רשות המסים בדירה הזולה מביניהן. כבעלות תיחשב כל דירה שבה מוחזק שליש לפחות. למשל, אם דירה אחת רשומה על שם הבעל ושתיים על שם האישה - הם ייחשבו כבעלי 3 דירות.
שני בתים בארסוף? אין מס
החוק צפוי להכניס לקופת המדינה 800 מיליון שקל בשנה, אך יש בו לא מעט בעיות. כך, למשל, אדם שמחזיק 2 בתים בארסוף, בעומר, או בכפר שמריהו, כל אחד מהם בשווי 20־10 מיליון שקל - לא ישלם כל מס. מנגד, אדם שגר בדירה משלו, ובנוסף לה משכיר שתי דירות קטנות וזולות במצפה־רמון - יחויב בהחלט.
ועוד: כיוון שגם כך יש למס תקרה של 1,500 שקל לחודש, עדיף יהיה להחזיק בדירות יקרות יותר. גם הקבלנים מודעים לכך, ויעדיפו לבנות ולמכור דירות גדולות למשקיעים.
עוד בעיה היא במס המנוגד, כנראה, לזכות הקניין. בעל דירה כבר שילם מסים כשרכש אותה. כעת, גם אם הוא לא משכיר אותה - הוא ישלם מס, אף שאין לו כל רווחים ממנה. לטענת האוצר, היועמ"ש אישר את החוק למרות הנקודה הזו.
עוד בעיה היא שכדי לחמוק מהמס החדש, יש חשש שבעלי דירות רבים ירשמו חלק מהן על שם הסבתא, האח, או הילדים.
באוצר אומרים שהחוק דווקא יצמצם את הפערים ואת אי־השוויון. בדברי ההסבר לחוק נטען כי המס הוא מוצדק, כי בעלי הדירות זכו ב־8 השנים האחרונות בלבד לעליית מחירים של 104% בממוצע בשווי הנדל"ן; עושרו של הציבור בעל הדירות גבוה פי 15 מזה של ציבור השוכרים; וההכנסה הממוצעת של משפחה בעלת 3 דירות ויותר גבוהה פי 3 לפחות מזו של משפחה ללא בעלות על מספר דירות.
הידיעה פורסמה הבוקר במוסף "ממון" של "ידיעות אחרונות"