הקשיים בפרידה ובגירושים בגיל מבוגר
בתקופה שאחרי החגים מבקשים בני זוג רבים לפרק את הנישואים. "בעוד שזוגות צעירים בוחרים לפרק ולהמשיך הלאה, מבוגרים רבים מתעקשים להישאר יחד גם בזוגיות לא מאושרת", אומרת עורכת הדין דנה דרזנין ומציגה אפשרויות לפרידה אחרת
בשיתוף "מגדלי הים התיכון"
קושי שונה בגיל מבוגר. בתקופה שאחרי החגים נרשם גידול במספר הזוגות שמחליטים לפנות להליך גירושים. למרות שבכל גיל מדובר בהחלטה קשה וכואבת, בגיל מבוגר מתעוררים קשיים ובעיות ייחודיות לפרידה מאוחרת.
יחד עם זאת, בשנים האחרונות אנו רואים כי חל גידול משמעותי במספר הזוגות מעל גיל שישים שבכל זאת מבקשים להתגרש. מה שמאחד את רובם הוא שרוב הזוגות המבוגרים שהחליטו דווקא עכשיו להתגרש הם זוגות שכבר בגיל צעיר יותר רצו לעשות את הצעד אך חששו.
עוד במדור 60 פלוס:
מרגש: מגייס כסף לאלצהיימר בקריוקי במכונית
כשליקוי השמיעה מגיע: מההכחשה ועד ההשלמה
הליכה נורדית: השיטה ששורפת יותר קלוריות
הרגל: משאיר ביחד
ברוב המקרים הסיבה לגירושים בגילאים מבוגרים היא סדקים שהיו קיימים בקשר אבל היו "רדומים" במשך שנים. ברגע שהילדים עזבו את הבית, אותו זוג מוצא את עצמו לבד והבעיות הישנות צפות ועולות.
במקרים רבים ההתלונות סובבות סביב אינטימיות שנעלמה. כבר לא מקיימים יחסי מין, בשל רצון אחד הצדדים לחדול מכך ואפילו מפסיקים לגעת זה בזו או עוברים לישון במיטות נפרדות.
אולם הקושי הגדול הוא הבדידות. שכן למרות שלא רוצים להיות ביחד האפשרות לייצר מערכת חברתית חדשה בגיל מבוגר נתפסת כבלתי אפשרית.
בתיה ועמוס: דוגמא לפרידה שהסתבכה
בתיה ועמוס (שמות בדויים) התחתנו בשנת 1975 והם היום הורים לשני בנים לשני ילדים וסבים לשישה נכדים. עמוס עבד כל השנים כמנכ"ל של חברה ציבורית גדולה ולכן בתיה ניהלה את משק הבית. יחד הם החליטו שעדיף שבתיה תגדל את הילדים ותדאג לבית.
בבעלותם של עמוס ובתיה בית מגורים נאה עם משכנתא בסכום שאינו משמעותי ביחס לשווי הבית, אך עדיין בסכום נכבד, שלא אפשר להם לסלק אותה עד כה.
בנוסף עמוס צבר זכויות פנסיה אך לא נותרו להם חסכונות, לאחר שסייעו לשני ילדיהם להינשא ולקנות דירות.
לפני שנה עזב עמוס את בית המגורים לדירה שכורה ואילו בתיה נשארה לגור בבית המגורים. עמוס לוחץ עליה לעזוב את בית המגורים כדי ששניהם יוכלו לחיות בית מגורים לעצמם, אך בתיה בינתיים מסרבת.
בתיה לא יודעת מה לעשות. כיום בגיל 56, לאחר שלמעלה משלושה עשורים לא עבדה, היא לא יודעת איך תתפרנס.
החוק: אישה שלא עבדה בנישואים זכאית למזונות
על פי הדין העברי אישה אינה זכאית למזונות לאחר הגירושים. על פי כלל זה עשוי להיות מצב שבו האישה נותרת ללא מקור פרנסה לאחר סיום הנישואין וזאת במידה ולא נקבעים לה מזונות במהלך הנישואין.
בחוק נקבע עוד כי על הבעל מוטלת חובה גדולה יותר. ובמצב של מזונות לאישה שלא עבדה נקבע כי מזונות אלה ימשכו גם אחרי הגירושים ועד לפנסיה.
חשוב לדעת, שמדובר בבעל שעבד ואישה שלא עבדה, יש חובת יצירתיות גדולה יותר בהסכמים והבנה של הצדדים. שניהם אחראים למצב הקשה שנוצר, ולא רק אחד מבני הזוג, ולכן במצב כזה הליך הגירושים בשיתוף פעולה נותן מענה ולא הליך הגישור.
3 פתרונות לפרידה בגיל מבוגר
1. הפחד מבדידות ומציאת בן/בת זוג חדשים: גירושים בגיל השלישי תופסים את האישה פעמים רבות במצב רגשי מורכב. רגשות האשם של הצד היוזם גדולים מאוד ואל רגשות האשם מצטרף קונפליקט הנאמנות של ילדי בני הזוג המעמיד את הצד היוזם, בדרך כלל, במקום בודד.
2. גם הרגל רע הוא הרגל שקשה לשנות: היות והצדדים התרגלו לחיות יחדיו, אפילו אם החיים יחד לא היו טובים, הפרידה הופכת לקשה מאוד. אולם יש גם יתרון יחסי לגירושים בגילאים מבוגרים והוא שהילדים פחות תלויים בבני הזוג. ברגע שהילדים עצמם מסודרים מבחינה משפחתית וכספית, התהליך הופך לקל יותר וזאת מפני שהאחריות היא על הזוג המתגרש בלבד.
3. הילדים והמשפחה המורחבת: כמובן שגם גירושים בגיל מאוחר משפיעים על המשפחה ולכן מומלץ לזכור את כל השנים שחיו בשיתוף ויחדיו ולנסות לסיים את הדברים ללא הליך משפטי אלא על ידי גישור או גירושים בשיתוף פעולה. לעשות את הדברים כמה שיותר ביחד, בהתחשבות, בצורה מאוזנת שאף אחד מהצדדים לא יפגע יתר על המידה.
צפו: הזוגות הכי מיוחדים בעולם
הכותבת הינה עורכת דין מגשרת ומתמחה בגירושין בשיתוף פעולה