"529 נעדרים, 923 גופות אלמונים - ולאיש לא אכפת"
משפחות נעדרים אזרחיים הפגינו מול המכון לרפואה משפטית באבו כביר בדרישה להצליב DNA עם גופות אלמונים כדי למצוא את יקיריהן: "מאות משפחות חיות בחוסר ודאות יומיומי"
בהפגנה משתתפים נציגי עמותת "בלעדיהם", שתומכת במשפחות נעדרים אזרחיים. דו"ח של מרכז המחקר והמידע של הכנסת שבדק לעומק את טיפול משטרת ישראל והמרכז הלאומי לרפואה משפטית באיתור נעדרים אזרחיים מצא כי יש 923 גופות אלמונים שטרם זוהו.
למרות זאת, באופן שיטתי, לא מתקיימת הצלבה בין נתונים של בדיקות רקמות שמסרו המשפחות לבין גופות אלמונים. משפחות נעדרים פנו למכון במטרה לבנות מאגר מידע שאותו ניתן יהיה להצליב עם גופות אלמונים. לטענתן הן לא מקבלות התייחסות ונדרשות להתמודד מול סבך בירוקרטי.
בישראל 2016 יש 529 נעדרים. מאות משפחות בישראל חיות בחוסר ודאות יומיומי לגבי גורל יקיריהן. לטענת המשפחות כל ניסיון לסגור את מעגל אי-הוודאות ולקבל תשובות נחסם על ידי המדינה. בתחילת השנה התאגדו המשפחות, בראשות ורדה ויהושע (שוקי) מיניביצקי, הוריו של דניאל מיניביצקי, הנעדר מזה כשנתיים, והקימו את עמותת "בלעדיהם" לתמיכה במשפחות נעדרים.
"מדובר בכשל חמור ומתמשך אשר מותיר אותנו, מאות משפחות הנעדרים והאלמונים, בחוסר ודאות יומיומי לגבי גורל יקירינו", אמר יהושע מניביצקי. "ברור לכל כי ייתכן וחלק מ-923 גופות האלמונים שלא זוהו הם חלק מ-529 הנעדרים, ועל ידי זיהוי שלהן ניתן יהיה לתת מנוח למשפחות הנעדרים. שרי הממשלה ביניהם
השר לביטחון פנים ושר הבריאות האמונים על עבודת המכון לרפואה משפטית ואף הוצאה מהקבר לצורך זיהוי חייבים לתת את דעת על כך ולהקים גוף ממלכתי מקצועי שירכז את כל פעילות איתור הנעדרים. הגיע הזמן שהמדינה תיקח תחת חסותה את הטיפול באזרחיה".
ח"כ אלוף (במיל') איל בן ראובן, לשעבר מנכ"ל עמותת "לחופש נולד" אמר: "סוגיית הנעדרים שאינם חיילים במדינת ישראל אינה מטופלת בצורה הראויה. כמי שמכיר את סבלן של משפחות נעדרים זוהי כמעט התעללות בהם. באין כתובת אמינה שניתן לפנות אליה, לקבל תשובות ראויות ולדעת שאכן נעשים כל המאמצים על מנת לאתר את הנעדרים". בן ראובן אמר שהמפכ"ל רוני אלשיך הבטיח להיפגש בקרוב עם נציגי המשפחות.
מהמכון לרפואה משפטית נמסר: "במהלך 15 השנים האחרונות המכון לרפואה משפטית טיפל ב-5,289 גופות אלמונים, מתוכן 4,341 זוהו. כל הגופות שלא זוהו נבדקו בכל האמצעים המדעיים ונתוני ה-DNA שלהן הושוו לנתוני מאגר משפחות הנעדרים. במהלך השנים נמצאו 64 התאמות כאלה. כל מקרי האלמונים ללא יוצא מן הכלל נבדקו והושוו. אנו משקיעים מאמצים רבים בניסיון לאתר את יקירי המשפחות הנעדרים וקוראים למשפחות הנעדרים שנתוניהם אינם נמצאים במאגר להגיע ולמסור דגימת DNA במכון. אנו מקווים שהדבר יגדיל את הסיכוי לזהות את יקיריהן".