שתף קטע נבחר
 

גם בבנק אגוד נערכים להנפקת אג"ח קוקו

הבנקים מזרחי טפחות, לאומי, ירושלים והבינלאומי כבר הנפיקו במהלך 2016 אג"ח קוקו, שמשמעותן תספורת מובנית בעת משבר. האג"ח יונפקו ל־10 שנים, עם אופציה של פירעון מוקדם לאחר 5 שנים

ישראל טראו, מנכ"ל בנק אגוד (צילום: שאול גולן) (צילום: שאול גולן)
ישראל טראו, מנכ"ל בנק אגוד(צילום: שאול גולן)

 

אחרי לאומי, בנק ירושלים והבינלאומי, גם בנק אגוד נערך להנפקת אג"ח קוקו. האג"ח מונפקות לתקופה של 10 שנים, עם אופציה של פירעון מוקדם לבנק לאחר 5 שנים. החתמים בהנפקה יהיו אפסילון חיתום ולאומי פרטנרס, ועל פי הערכות הריבית בהנפקה תעמוד על 3%-3.5%, צמודת מדד.

 

עוד בערוץ הכלכלה

 

לאג"ח מסוג זה (Contingent convertible) יש מנגנון לספיגת הפסדים - תספורת מובנית בעת משבר. כלומר, בזמנים טובים הקוקו מתנהגת כמו אג"ח רגילה, אך כשהבנק המנפיק נקלע לצרות, קרן ההשקעה של הקוקו עלולה להימחק לחלוטין.

 

האג"ח שמתעתד בנק אגוד להנפיק יקנו קרן וקופון כל עוד היחס בין ההון העצמי רובד ראשון של הבנק לנכסי סיכון יעמוד על יותר מ־5%. אם יחס זה יירד מ־5%, קרן ההשקעה תימחק. אולם, הבנק יכול, על פי שיקול דעתו, להשיב סכומי קרן שנמחקו בתוך 15 שנה. בנוסף עלולה הקרן להימחק אם הפיקוח על הבנקים יקבע כי אגוד הגיע ל"אירוע מכונן לאי קיימות".

 

בשנה האחרונה הנפיקו ארבעה בנקים אג"ח דומות הנסחרות בבורסה. הדירוג הגבוה ביותר לכתבי התחייבות אלה היה לאג"ח קוקו של בנק לאומי, עם דירוג של AA. הבינלאומי קיבל דירוג A+ ובנק ירושלים קיבל BBB+, כולם מסוכנות הדירוג מעלות. בנק אגוד שבניהול ישראל טראו קיבל דירוג A3 ממידרוג, המקביל לדירוג A- של מעלות.

 

מהנתונים עולה כי הדירוגים הגבוהים ניתנו למכשירי התחייבות של הבנקים הגדולים, ואילו הבנקים הקטנים נאלצו להסתפק בדירוגים נמוכים יותר.

 

שאלה של שליטה

בסביבת הריבית הנוכחית, השואפת לאפס, אג"ח נושאות ריבית הפכו לסחורה מבוקשת. לפיכך גם הנפקות הקוקו הפכו לסחורה חמה, מכיוון שהן מעניקות פיצוי גבוה יותר למשקיעים לעומת אג"ח רגילות.

 

מאז הנפקתה בתחילת 2016 עלתה הקוקו של לאומי ב־3.08%, מאז הנפקתה ביוני עלתה הקוקו של הבינלאומי ב־2.93% והקוקו של בנק ירושלים, שתומחרה במרווח גבוה בשל הסיכון היחסי של הבנק, עלתה מאז יוני ב־5.59%.

 

כשבנק מנפיק אג"ח מסוג קוקו עליו להחליט מה יעשה אם היחס בין ההון העצמי שלו לנכסי סיכון (רובד ראשון) יירד מ־5%. מרבית הבנקים העדיפו מנגנון מחיקה, כפי שמתכננים באגוד. זאת להוציא את לאומי, שבחר במנגנון המרה למניות יתר הבנקים שהנפיקו. הסיבה לכך היא גרעיני השליטה בבנקים.

 

הנפקת קוקו עם מנגנון המרה פירושה דילול בעלי המניות הקיימים - ולפיכך דילול בעל השליטה. גרעיני השליטה בבנקים עשויים לאבד את שליטתם בבנק אם שיעור אחזקתם יירד מתחת לרף שקבע בנק ישראל, ולכן הם נרתעים ממנגנון זה.

 

לדלג על משוכת התשקיף

בינואר 2016 בנק מזרחי טפחות שבניהול אלדד פרשר הנפיק סדרה המיועדת למשקיעים מוסדיים בלבד, שאינה נסחרת בבורסה. ההערכות במערכת הבנקאית הן שהבנק העדיף לבצע הנפקה פרטית כדי להימנע מפרסום תשקיף. הסיבה נעוצה בחקירה שמנהל הממשל האמריקאי בחשד כי הבנק סייע בשנים עברו ללקוחותיו האמריקאיים להתחמק מתשלומי מס.

 

הפועלים ובנק דיסקונט הם היחידים שעוד לא הנפיקו מכשיר חוב מסוג זה או שלא הודיעו על כוונה כזאת.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים