בזמן שהייתה מזכירת המדינה: רוב הפגישות האזרחיות של קלינטון היו עם תורמים
תחקיר AP חושף כי המועמדת הדמוקרטית בילתה יותר ממחצית מהפגישות הלא ממשלתיות שלה עם גורמים שנתנו מיליוני דולרים לקרן הצדקה של בעלה
יותר ממחצית מהאזרחים שערכו פגישה עם הילרי קלינטון בזמן שכיהנה כמזכירת המדינה העבירו כסף - באופן אישי או באמצעות חברה או קרן - ל"קרן קלינטון". כך חושפת סוכנות הידיעות AP. זו לא הפעם הראשונה שקרן הצדקה, שהוקמה בשנת 2000 על ידי הנשיא לשעבר ביל קלינטון, עולה לכותרות ומהווה בעיה אתית עבור המועמדת הדמוקרטית לנשיאות.
סוכנות הידיעות שקיבלה השבוע גישה למיילים ויומנים של קלינטון, פרסמה כי לפחות 85 מתוך 154 מהגורמים הלא ממשלתיים שפגשו או שוחחו בטלפון עמה בזמן שהובילה את מחלקת המדינה תרמו לקרן המשפחתית או התחייבו לתוכניות בינלאומיות של הקרן. מדובר במספר גבוה, שמעלה תהיות בנוגע לאתגרים האתיים שקלינטון תעמוד בפניהם אם תיבחר לנשיאות.
על פי התחקיר, 85 הגורמים תרמו יחד 156 מיליון דולרים לקרן. לפחות 40 מתוך אותם 85 גורמים תרמו יותר ממאה אלף דולר כל אחד, ו-20 מהם תרמו יותר ממיליון דולר. בין התורמים שזכו לפגישה עם קלינטון - כלכלן בכיר שביקש את עזרתה בזמן שממשלת בנגלדש לחצה עליו להתפטר מתפקידו כמנהל בנק ללא מטרות רווח, ובכיר בוול סטריט שביקש את עזרתה עם בעיה בוויזה.
המפגשים בין המועמדת הדמוקרטית לתורמים לא סותרים את המסמכים החוקיים שעליהם חתמה יחד עם בעלה, הנשיא לשעבר ביל קלינטון, בטרם כניסתה למחלקת המדינה ב-2009. עם זאת, תדירות הפגישות מצביעה על קשר בין הזמן שלה לבין תרומות, תדירות שמחזקת את הרושם שהכספים היוו "דמי כניסה" לפגישה עם קלינטון.
154 הגורמים שתועדו ביומנים אינם כוללים עובדי ממשל אמריקנים או נציגי ממשלות זרות. בזמן הכהונה נפגשה קלינטון עם לפחות נציגי 16 ממשלות זרות, שתרמו 170 מיליון דולרים לקרן. תרומות אלו לא נכללו בתחקיר, משום שהפגישות ככל הנראה התקיימו במסגרת תפקידה.
לאור בעיית האתיקה שעולה, בשבוע שעבר ביל קלינטון הודיע כי אם אשתו תיבחר – יפרוש מהנהלת הקרן ויפסיק לגייס עבורה כסף. באפריל שעבר, לאחר שהודיעה כי היא רצה לנשיאות, התפטרה קלינטון מחברותה בדירקטוריון בשל הביקורת על קבלת כספים ממדינות זרות בזמן שכיהנה כמזכירת המדינה.
מהקרן נמסר כי אם תיבחר, יתקבלו תרומות מאזרחים אמריקנים בלבד ופילנתרופים עצמאים – ולא יתקבלו יותר מתנות מקבוצות זרות, חברות אמריקניות או ארגוני צדקה. קלינטון אמר כי הקרן לא תוסיף לקיים את הכנס השנתי של תוכנית הסיוע הבינלאומית שלה, היוזמה הגלובלית של קלינטון, וכי תוכניות החוץ יועברו לקרנות צדקה אחרות. שינויים אלה לא ישפיעו על 6,000 התורמים שכבר סיפקו לקרן יותר מ-2 מיליארד דולרים, מאז שהוקמה בשנת 2000.
עדיין מובילה בסקרים
בתוך כך, הסקרים ממשיכים להצביע על יתרון ברור לקלינטון מול יריבה הרפובליקני. לפי סקר שפרסמה אתמול רשת NBC, קלינטון מובילה על טראמפ ב-8%, לאחר שבשבוע שעבר הובילה ב-9%. על פי הסקר, השבוע קלינטון זוכה ל-50% מהקולות וטראמפ ל-42%, ובחישוב משולב עם שני המועמדים העצמאיים מובילה קלינטון בפער של 5% על טראמפ.
על רקע מצבו העגום בסקרים, צוות הקמפיין של טראמפ עבר שינויי כוח אדם גדולים. טראמפ הודיע בשבוע שעבר על שורה של שינויים, ובראשם מינוי סטיבן באנון מ-Breitbart News למנכ"ל הקמפיין וקידום הסוקרת קליאן קונוויי למנהלת הקמפיין. זו הפעם השנייה בתוך חודשיים שטראמפ עורך מינויים וחילופי תפקידים במטהו.
השינויים נעשו יחד עם הודאתו של טראמפ כי הוא מתחרט על חלק מהערותיו במהלך הקמפיין. בעצרות הבחירות האחרונות אמר כי הרפובליקנים חייבים "להתנהג בצורה טובה יותר" עם בוחרים אפרו-אמריקנים. לפי NBC, טראמפ צפוי לעלות בצורה חדה בסקרים אם יזכה בקולותיהם של בוחרים שאינם לבנים.
בנוסף לקמפיין הרעוע, גם תדמית איש העסקים המצליח שבה מחזיק טראמפ נפגעה השבוע בעקבות תחקיר שפרסם ה"ניו יורק טיימס". על פי הפרסום, החברות שבבעלותו נמצאות בחובות של יותר מ-650 מיליון דולר - יותר מפי שניים מהסכום שעליו הצהיר בעבר. בתחקיר עוד נטען כי נכסיו של טראמפ נשענים על קשת רחבה של מממנים, כולל כאלה שתקף פומבית לאורך הקמפיין שלו.