הביטו לשמיים: חגיגה של כוכבי לכת בסוף אוגוסט
בימים אלה של סוף חודש אוגוסט, מזדמנת לנו חגיגה שמיימית, כשכל כוכבי הלכת נראים בשמיים בשעות הערב המוקדמות. אז לאן ואיך צריך להסתכל?
נתחיל דווקא באלה המקדימים לשקוע. מיד לאחר השקיעה, נראים סמוך לאופק המערבי, שני כוכבים בהירים על רקע שמי הדמדומים. הגבוה מבינם הוא כוכב הלכת צדק, הגדול שבין כוכבי הלכת. בימים כתיקונם נראה צדק היטב על חגורות העננים שלו וארבעת ירחיו הגדולים גם בטלסקופים קטנים, אולם קרבתו לאופק בימים אלה מקשה על הצפייה בו.
מתחתיו, הולך ומתקרב אליו במהירות נראה כוכב לכת בהיר נוסף. זהו נוגה, כוכב הלכת השני במרחקו מהשמש, המתחיל בימים אלה את הופעותיו ככוכב ערב. מימין לצדק, הולך ונע במהירות בכוון מזרח, זהו כוכב חמה. כוכב הלכת הקרוב ביותר לשמש והמהיר ביותר בתנועתו על כיפת השמים. נוגה, הנע אף הוא במהירות גבוהה יחסית מזרחה, מדביק את צדק ולמעשה יתקבץ עמו בהתקבצות קרובה ונדירה ביותר ב-27 באוגוסט, עת המרחק הזוויתי בינם יהיה קטן מקוטרו הזוויתי של הירח.
התקבצות יפה נוספת של כוכבי לכת נראית בכיוון דרום מערב עם השקיעה. אלה הם כוכבי הלכת מאדים, שבתאי וכן כוכב השבת הענק - אנטרס בקבוצת עקרב.
קל מאוד לזהות את השלישייה, כיוון שאלה הכוכבים הבהירים ביותר בשמים בשעות שלאחר שקיעת החמה ורדת הערב. שבתאי הוא הגבוה מבין השלושה, מאדים האמצעי ואנטרס הוא הנמוך. שבתאי נראה היטב על טבעותיו גם בטלסקופים קטנים בהגדלות הגדולות מ-X50. גם ירחו הגדול, טיטאן, נראה היטב בטלסקופים קטנים, כאשר חדי העין יכולים להבחין בעוד כמה מירחיו הגדולים, תלוי בגודל הטלסקופ. מאדים, שהוא כוכב הלכת הקרוב ביותר לכדור הארץ בימים אלה, מרוחק מעמנו כמחצית ממרחקו של נוגה מעמנו, המצוי כרגע בצדו המרוחק של מסלולו. בשל גודלו הקטן ומרחקו ההולך וגדל, קשה להבחין בפרטים על פניו של מאדים, אם כי טלסקופים בגודל בינוני עשויים להראות כתמים כהים על פניו.
היום וגם מחר יגיע מאדים, הנע במהירות ביחס לכוכבי השבת על כיפת השמים ממערב למזרח, לקרבה מירבית אל אנטרס. אז, הוא ייצור עם שבתאי מעל ואנטרס מתחת - קו ישר. זוהי עובדה מעניינת כיוון ששמו של אנטרס, הכוכב הבהיר בקבוצת עקרב, המציין את לב העקרב, נובע מהשם אנטי-ארס – מול מאדים (ארס הוא שמו היווני של אל המלחמה, מרס הלטיני), בשל הדמיון בגוונים שבין השניים. אבל בצבע מסתכם כל הדמיון לאנטרס - אנטרס הוא אחד הכוכבים הגדולים ביותר שאנו רואים בעין. הוא על ענק אדום, כוכב בשלהי חייו. נפחו זהה לכמה מאות מיליוני שמשות ולו היינו מציבים אותו במערכת השמש, היו כוכבי הלכת כוכב חמה, נוגה, ארץ, מאדים וצדק חגים בקרבו.
להשלמת התמונה, מי שמצויד בטלסקופ קטן ובמפת כוכבים טובה (גם אפליקציה לסמארטפון יכולה לעזור למי שיודע לנווט לפיה בין הכוכבים), יכול להמשיך ולצפות בשני כוכבי הלכת האחרים - אורנוס ונפטון. אורנוס מצוי בימים אלה בקבוצת דגים והוא זורח בדיוק במזרח לקראת השעה 22:00 בערב. אפשר לראותו גם במשקפת שדה , ככוכב המצוי על סף הראייה האנושית ללא משקפת.
אורנוס ייראה בהגדלות של x100 ומעלה כדיסקה קטנטנה וירקרקה. בין אורנוס לשלישייה - מאדים, אנטרס ושבתאי, נחבא לו כוכב הלכת האחרון - נפטון. הוא מזדחל לו לאיטו בינות לכוכבי השבת בתחומי קבוצת דלי. למרות שאפשר להבחין בנפטון גם במשקפת שדה גדולה ובטלסקופ קטן, הרי שרק בהגדלות גדולות יחסית של x150 ומעלה, אפשר להבחין בכך שהוא אינו כוכב נקודתי אלא דיסקה זעירה, שגונה הכחלחל-ירקרק שובה את העין.
כוכב הלכת האחרון, פלוטו (המסווג היום, שלא באשמתו, ככוכב לכת ננסי) מצוי בקבוצת קשת, ומשתרך כ-35 מעלות מזרחה לשבתאי ומאדים. נדרש טלסקופ גדול רק כדי להבחין בפלוטו שלא לדבר על העובדה שרק בטלסקופים הגדולים ביותר עלי אדמות או בטלסקופ החלל אפשר להבחין בעובדה שהוא מהווה דיסקה.
מידע נוסף על אירועים בשמי ישראל וספר השנה האסטרונומי המפורט לשנת 2016, הכולל את כל האירועים האסטרונומיים לשנת 2016 אפשר למצוא בלוח השנה האסטרונומי לשמי ישראל.
ד"ר יגאל פת-אל, קוסמוס טלסקופים , מצפה הכוכבים בגבעתיים האגודה הישראלית לאסטרונומיה ומרצה באוניברסיטת בר-אילן.