נמשכות חקירות פליליות מצוק איתן: טרם הוחלט לגבי אירועי "יום שישי השחור"
שנתיים אחרי סיום המבצע בעזה פרסם צה"ל תמונת מצב לגבי 360 תלונות על אירועים חריגים. נפתחו עשרות חקירות פליליות, חלקן עדיין מתנהלות. הירי למרפאה הסתיים ללא כתב אישום, וכך גם כמה אירועי ביזה ואלימות כלפי פלסטינים. נמשכים הדיונים אם לחקור את נוהל חניבעל אחרי חטיפת גולדין
שנתיים אחרי סיום צוק איתן, פרסם היום (ד') צה"ל דיווח על מצב בדיקות וחקירות פליליות סביב מה שהוא מגדיר "אירועים חריגים" שבהם היו מעורבים חיילים במהלך המבצע ברצועת עזה. על פי צה"ל, נחקרו ונסגרו ללא הגשת כתבי אישום שורת אירועים, בהם ירי פגז הטנק למרפאה בסג'עייה כנקמה על מותו של סגן דימיטרי לויטס, טענות לביזות בדיר אל-באלח ובחאן יונס, הכאת פלסטיני עצור בחירבת חזיעה והתעללות בילד פלסטיני עצור.
עוד נמסר בדיווח שצה"ל החליט לא לחקור פלילית אירועים שבהם נפגעה תחנת כוח ברצועה וכן כמה אירועים שעל פי התלונות נהרגו בהם 41 פלסטינים.
במקביל, עדיין לא הוחלט אם לחקור פלילית את אירועי יום שישי השחור ברפיח, בעקבות הריגתם של בניה שראל, ליאל גדעוני והדר גולדין, וחטיפת גופתו של האחרון. לאחר התקרית הפעיל צה"ל "נוהל חינבעל", ותקף את האזור במסגרת מרדף אחרי החוטפים. בשעות שלאחר מכן נהרגו במקום יותר ממאה פלסטינים.
בשולי "יום שישי השחור" נבדק אירוע שהתרחש יותר מחצי יממה לאחר מכן ברפיח. ב-23:00 בלילה של אותו יום נהרגו 15 בני משפחת זוע'רוב כתוצאה מתקיפת ביתם מהאוויר. על פי צה"ל, במבנה פעל חמ"ל של חמאס ובו פעיל הארגון ובן המשפחה, נזמי זוע'רוב. לאחר בחינת המקרה החליט הפרקליט הצבאי הראשי כי הליכי התקיפה עלו בקנה אחד עם הוראות הדין הישראלי וכללי המשפט הבינלאומי.
על פי צה"ל, בעקבות המבצע התקבלו דיווחים ותלונות הנוגעים לכ-360 אירועים חריגים בצוק איתן. "כל טענה המצביעה על התנהגות פסולה לכאורה, שנמצאה מהימנה על פניה וקונקרטית דיה, נבחנת בפרקליטות הצבאית לשם קבלת החלטה", נמסר.
על פי המספרים בדו"ח הצה"לי, ביחס ל-24 מקרים ניתנה הוראה על פתיחה מיידית בחקירה פלילית, כיוון שהטענות העלו חשד סביר לביצוע עבירה פלילית. בעקבות חקירה אחת הוחלט על הגשת כתבי אישום נגד שלושה חיילי צה"ל, בגין ביזה וסיוע לביזה. ההליכים במשפטם, נמסר, עדיין מתנהלים. 13 תיקי חקירה נוספים נסגרו ללא נקיטת צעדים פליליים או משמעתיים. באחד המקרים הללו הוחלט על נקיטת צעד פיקודי. יתר החקירות תלויות ועומדות.
דיווחים ותלונות ביחס לכ-220 מהאירועים הועברו לבחינת מנגנון הבירור המטכ"לי. עד כה, על פי צה"ל, הוחלט לפתוח בחקירות פליליות ביחס לשבעה מהם. חקירה אחת הושלמה והוחלט על סגירת תיק החקירה.
ביחס ל-80 אירועים נוספים הוחלט על סיום הטיפול ללא פתיחה בחקירה פלילית. ביחס לחלק מאירועים אלו, מצאה הפרקליטות הצבאית לנכון להמליץ על הפקת לקחים מבצעיים שונים.
במקביל, ובצל חשיפת ההאשמות הקשות בצמרת מצ"ח, התקיים אחר הצהריים טקס חילופי מפקדים במשטרה הצבאית החוקרת. המפקד היוצא, אלוף-משנה ארז רבן, לא הזכיר בדבריו את הפרשה או את מחליפו גיל ממון.
"לא נוותר על זכותנו להמשיך לבנות את הארץ הזו", אמר רבן. "נהיה בצבא שמכבד ערכי חוק, צדק ומוסר. נמשיך לנהל אלפי חקירות שכל תכליתן היה להשיב בנים ובנות תועים לדרך הישר. תודה למפקדים במצ"ח. אתם חבורה איכותית ומסורה שתשמור על צה"ל לדורי דורות. אל תוותרו על יושרה ומעשים טובים. הילחמו בתופעות 'עשה לביתך' והונאה, ונשאו את דגל שמירת החוק בצה"ל".
מנגד, ממון דווקא הזכיר את רבן, אף שתועד מכנה אותו "הזוי, חולה נפש". בדבריו אמר המפקד הנכנס: "לא נחשוש לתחקר עצמנו, נשמור על חוסנו המוסרי של צה"ל ללא מורא וללא משוא פנים. נפעל לייצר תרבות ארגונית המעודדת ענווה, דעה ונחישות. ארז, בשם היחידה אני מודה לך על עשייה רבת שנים והצלחה בדרכך החדשה. אני מתחייב לפקד על מצ"ח בנחישות ובתבונה, מתוך חרדת קודש". בסוף האירוע תועדו השניים לוחצים ידיים.