שתף קטע נבחר
 

כך מסייעים ליצוא ישראלי מהמגזר הערבי

"תוכנית תבל" לקידום היצוא של חברות במגזר הערבי, פועלת מזה מספר שנים על ידי מכון היצוא, מנהל סחר חוץ במשרד הכלכלה והרשות לפיתוח כלכלי של המגזר הערבי - ובינתיים רושמת הצלחות ומחמאות. אז מה בתכנית, למי היא מיועדת וכיצד היא פועלת? צפו

מכון היצוא, הרשות לפיתוח כלכלי של המגזר הערבי הדרוזי והצ'רקסי ומנהל סחר חוץ במשרד הכלכלה, מפעילים את תוכנית תבל, המיועדת לקידום הייצוא של חברות במגזר הערבי. מה בתוכנית? מסלול יזמות טכנולוגי לחברות סטארט-אפ, מסלול יצואנים מתחילים ומסלולים נוספים.

 

כדי לשמוע יותר על התכנית, התארחו באולפן ynet, שאולי כצנלסון, סמנכ"ל כלכלה במכון היצוא, עלי אסאלי, מנהל החטיבה הבינלאומית בחברת "פרי חן" ומייסד וסמנכ"ל חברת "סולידרן", עו"ד ורו"ח טארק בשיר.

 

צפו

צילום: אופיר גונן ואלי סגל

צילום: אופיר גונן ואלי סגל

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

"נוכחנו לדעת שבמגזר הערבי מספר היצואנים והיקף היצוא הוא נמוך ביותר, גם בהשוואה למשקלם בכלכלה, בוודאי ובוודאי בהשוואה למשקלם או משקלו של המגזר באוכלוסיה", מספר כצנלסון על הסיבות שהביאו את המכון לפתוח את התכנית. לדבריו, הפערים הם דרמטיים. "המגזר הערבי הוא 20% מהאוכלוסייה, אך לצערנו רק 8% בתוצר הכלכלי של מדינת ישראל - וביצוא הוא מהווה רק 0.1%. זה בעצם הגורם העיקרי שהביא אותנו למסקנה שחייבים מהר ודחוף להתחיל להפעיל תוכנית, שתעודד חברות מהמגזר הערבי - כאלה שעדיין לא בתחום הייצוא וכמובן גם כאלה שמייצאים אבל עדיין לא בכמויות גדולות".

 

מנהל החטיבה הבינלאומית בחברת "פרי חן", עלי אסאלי מציין, שבזכות תכנית "תבל", החברה מייצאת כיום שליש מהתוצרת לחו"ל, למרות שמדובר בסופו של דבר בקופסאות שימורים. "זה מוצר שמאוד קשה לשווק אותו ברחבי העולם", אומר. "אנחנו היום מוכרים בערך שליש מהמחזור שלנו לרחבי העולם, בזכות הסיוע של מכון היצוא".

 

מה השלבים שעברו אתכם בדרך לעליה המטאורית?

"ייעוץ עם המכון על מדינה רלוונטית, סקר מקיף על אותה מדינה ואז החברה עושה מתכון מיוחד שישמש לאותה מדינה לפי הטעמים שהאוכלוסייה רגילה אליה. כל זאת בעזרת המכון שמלווה אותנו לכל אורך הדרך"

 

חברת סולידרן לעומת זאת היא מסקטור אחר לחלוטין, מה שמעיד על תכנית רחבה מאוד. "סולידרן היא אחת החברות מהיחידות בעולם שמייצרות מחשבים קטנים לתעשייה", אומר עו"ד ורו"ח טארק בשיר. "זה גם שינוי כיוון שעשתה החברה, שפעם נוצרו מחשבים קטנים לצרכן הסופי. היום זה מחשבים קטנים לתעשייה שזה בעצם מתלבש על מערכות יותר גדולות - כמו ערים חכמות, או מערכת תאורה, שהמחשב שלה הוא זה שבעצם מפעיל אותה. זה בעצם מספק ליצרנים בעולם אפשרות לרכוש את המחשב עצמו ישירות מסולידרן ללא צורך לייצר בעצמה".

 

מה לגבי הייצוא, מתי בעצם תוכנית תבל מתחילה להשפיע עליכם?

"תוכנית תבל בעצם מאפשרת לסולידרן להיכנס כל פעם למדינה חדשה, לבדוק מה ההתאמות שהחברה צריכה לעשות באותה מדינה מבחינת גודל השוק, התאמת השפה, והתאמת המוצר לתקינה המקומית הנדרשת", אומר באשיר.

 

"תוכנית תבל נבנתה כך שהיא מסייעת באמת בביצוע של המהלכים הראשונים בייצוא", מוסיף כצנלסון. "במידה והחברה כבר מייצאת, התכנית מסייעת לעשות זאת בצורה נכונה מקצועית". לכצנלסון חשוב להבהיר כי התוכנית אינה הכלי היחידי שהיצואנים במגזר הערבי יכולים להשתמש, אלא יש כלים נוספים שהמדינה מעמידה. "חלק מהרעיון של התוכנית, הוא גם לקחת את החברות ולעזור להן בתהליך של ההכנה וההתאמה לתוכניות הנוספות".

 

כצנלסון מביא לדוגמה את התוכנית "כסף חכם" שהיא תוכנית שמסייעת לכל הפעילות השיווקית של יצואנים במדינת ישראל אבל היא דורשת היקף ייצוא מינימלי מסוים כדי שאפשר יהיה להיות זכאי לתוכנית.

 

"יש כאן מסלול מיוחד שנבנה בתוך אותה תוכנית של "כסף חכם", שמפעיל אותה משרד הכלכלה. המסלול קולט את החברות מתוכנית תבל ומכניס אותן ישר לתוך התוכנית - כמובן בהתאם לתוכנית שמגישים, בצורה מקצועית, כפי שצריך - גם אם הם לא עומדים בקריטריון של מינימום 250 אלף דולר.

 

לסיום אומר כצנלסון: "אני חושב שבאמת היופי כאן של העבודה הזאת זה היכולת להתחיל את התהליך ממש מהצעדים הראשונים. לתת את כל הסיוע לאורך הדרך, תוך מעבר בין התוכניות השונות ולעגן את כל התוכניות האלה לפעילות משותפת".

 

הכתבה בשיתוף מכון היצוא 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
תכנית תבל מסייעת לחברת לייצוא. חברת סולידרן
שאולי כצנלסון סמנכ"ל כלכלה במכון היצוא
חברת פרי חן
מומלצים