שתף קטע נבחר

פריצת דרך: חולה בתרדמת התעורר לאחר טיפול בגלי אולטרסאונד

צעיר בן 25 שהיה שרוי בתרדמת התעורר לאחר טיפול ממוקד בגלי אולטרסאונד שכוונו למוחו. בקרוב יורחב הניסוי לחולים נוספים במצב דומה

תקווה חדשה לחולים השרויים בחוסר הכרה: מדענים אמריקנים מדווחים על הצלחה בטיפול בגלי אולטרסאונד שמוקדו ישירות למוח בחולה שהיה בתרדמת. החולה התעורר תוך 3 ימים והחל להגיב לסביבה ולהניע את ראשו ואת כף ידו. הממצאים החדשים דווחו בכתב העת Brain Stimulation.

 

חוקרים מאוניברסיטת קליפורניה בלוס אנג'לס ביצעו טיפול בצעיר בן 25 שהיה שרוי בתרדמת באמצעות מכשיר אולטרסאונד שמשחרר גלים באנרגיה נמוכה. את הגלים מהמכשיר מיקדו החוקרים בתלמוס - צביר נוירונים במוח שאחראי על קליטת ועיבוד מידע תחושתי ותנועתי ושפעילותו משובשת בזמן תרדמת.

 

3 ימים לאחר הטיפול החל הצעיר להראות סימני חיים מינימליים: הבין את הנאמר לו, הניד את ראשו וסגר את כף ידו לאגרוף.

 

החוקרים, בראשות ד"ר אלכסנדר ביסטריצקי, חלוץ הטכניקה הקרויה "פעימות אולטרסאונד ממוקדות", מתכוונים להרחיב את הניסוי לחולים נוספים הנמצאים בתרדמת. "ייתכן ומדובר בצירוף מקרים" הם אמרו, "או שזוהי קפיצת מדרגה בעירור מחדש של תאי עצב באיזור המוח שנפגע".

 

"השימוש באולטרסאונד לשינוי בתפקוד המוח הוא תחום חם מאוד היום שעושה הרבה 'באזז' בעולם", אומר ל-ynet ד"ר שגיא הרנוף, מנהל המחלקה לנוירוכירורגיה בבית החולים בילינסון, "יש מחקרים רבים בעולם וגם בישראל שבוחנים שימושים רבים של גלי האולטרסאונד. בעבר הייתה בעיה לגרום לגלי העל קול לחדור דרך הגולגולת, אולם הסתבר שבתדרים שונים ניתן לעבור את העצם, ומאז נפתחה הדרך לשלל טיפולים פוטנציאליים.

 

"חשוב לזכור שכל הנושא עדיין בחיתוליו, אבל כל התפתחות היא מרגשת. עדיין לא ברור כיצד בדיוק האולטרסאונד משפיע על רקמת המוח. ישנן תאוריות שהגלים משפיעים על מוליכות עצבית, על עיכוב תהליכים או עירור שלהם. כך או כך מדובר בנושא מלהיב שאין ספק שיתפתח דרמטית בשנים הקרובות ויוביל לדרכי טיפול חדשות".

 

מכשיר האולטרסאונד שבו השתמשו החוקרים. פריצת דרך משמעותית ()
מכשיר האולטרסאונד שבו השתמשו החוקרים. פריצת דרך משמעותית

 

אולטרסאונד במקום ניתוח מוח

אין זו הפעם הראשונה בה משמש מכשיר האולטרסאונד לטיפול בהפרעות מוחיות. בחודש מרץ האחרוןדיווח בית החולים רמב"ם בחיפה על הצלחה בטיפול פורץ דרך במחלת הפרקינסון באמצעות מכשיר אולטרסאונד שכוון למוח והפסיק את הרעידות האופייניות למחלה.

 

הניתוח המורכב והחדשני התאפשר הודות לפיתוח ישראלי של חברת אינסייטק. המערכת של אינסייטק ביצעה עד כה כ-500 טיפולים כאלה בכל העולם – בארה"ב, שוויץ, דרום קוריאה, ספרד, איטליה וישראל.

 

במהלך הטיפול חולה שסובל מרעד או פרקינסון נכנס למכשיר ה-MRI, על ראשו מניחים קסדה מיוחדת, והמנתח אוחז, במקום בסכין, בעכבר המחשב.

 

משדרי האולטרסאונד הזעירים שולחים במהלך הניתוח פרצים קצרים של גלי על-קול ממוקדים אל נקודה זעירה מאוד וממוקדת, שמשתקים את הגרעין שיוצר את הרעד. כבר לאחר כשעה, המטופל יכול לקום על רגליו ולצאת מבית החולים, ללא רעד, ולהחזיר לעצמו את איכות החיים שאבדה לו בגלל מחלת הפרקינסון.

 

המנותחת הייתה אישה בשנות השישים לחייה, קונדיטורית ובעלת קונדיטוריה ידועה וותיקה בקריות שסבלה מרעד קשה ובלתי נשלט ביד ימין שלה.

 

במהלך הניתוח, הנוירוכירורג הראשי, פרופ' מנשה זערור, הביט במסך והפעיל את המערכת. משדרי האולטרסאונד הזעירים שלחו לעומק המוח של המטופלת, אל נקודה זעירה מאוד וממוקדת, פרצים קצרים של גלי על-קול ממוקדים ואלה פגעו ושיתקו גרעין קטן שיצר את הרעד הקשה.

 

כל כמה דקות ניגשו המטפלים אל האישה ובדקו את התקדמות היציבות ביד. כאשר הגיעו למסקנה שהרעד נעלם, אחרי פחות משעה, הם הקימו אותה על רגליה, הושיבו אותה להתאוששות קצרה על כיסא וביצעו מספר מבחנים פשוטים: האישה התבקשה לצייר קו בתוך הדפס של ספירלה. הקווים צוירו ביד איתנה לעומת הציור הרועד שהיא הייתה מסוגלת לעשות רק שעה קודם לכן.

 

אחר כך היא הרימה בקלות וביציבות כוס מים אל פיה והשיא היה כאשר ביקשה לבצע פעולה שלא הצליחה לעשות כמעט עשור – להחזיק סכין ולחתוך עוגה.

 

צפו: טיפול האולטרסאונד המוחי שהפסיק את רעידות הפרקינסון

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
הצעד הבא: להרחיב את הטיפול לחולים נוספים
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים