שתף קטע נבחר
 

זמן ההמתנה לטסט מזנק לחמישה חודשים

משרד התחבורה הודיע לפני ימים אחדים על ביטול הקצאת מבחני הנהיגה המעשיים לחודש ספטמבר, עקב "טעות בחלוקה". מורי הנהיגה זועמים, מבקשי הרישיון מתוסכלים ומשרד התחבורה מבטיח: תהיה הקצאה חדשה

מצוקת תלמידי הנהיגה מחריפה: זמן ההמתנה למבחן מעשי (טסט) מגיע כעת לארבעה עד חמישה חודשים, וצפוי להתארך ליותר מכך בשבועות הקרובים, לאור מיעוט ימי העבודה ב"חודש החגים" אוקטובר. "יש תלמידים שפשוט מתייאשים מזמני ההמתנה ומוותרים על רישיון", אומר חגי צרפתי, מנהל בית הספר ללימוד רכיבה "חגי אופנועים". "בגלל הפקקים והעבודות על הרכבת הקלה, יש רוכבים רבים שגרים בגוש דן ומבקשים לשדרג את רישיון הרכיבה לכלי חזק יותר, שיאפשר להם להגיע לתל אביב בקטנוע, או נהגי מכוניות שפשוט התייאשו מהפקקים. אבל כאשר הם מבינים שייאלצו להמתין חודשים לטסט, הם מוותרים".

 

צילום: מתן טורקיה

צילום: מתן טורקיה

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

את המצב החמיר השבוע משרד התחבורה, אשר הכניס את הענף לכאוס כאשר הודיע ביום חמישי (25.8) לכל המורים לנהיגה ורכיבה, על ביטול הקצאות הטסטים לחודש ספטמבר, בנימוק שנעשתה טעות בחלוקה. "כבר הודענו לתלמידים על מועדי הטסט שלהם, תיכננו שיעורים בהתאם ואז הגיעה ההודעה. אני 30 שנה מורה לרכיבה, ומעולם לא קרה לי דבר כזה. בשיחות לא רשמיות הבהירו לנו שנקבל פחות טסטים, בגלל טעות בחישוב המקורי. מאז אני כל הזמן בטלפונים עם הורים ותלמידים, אומר שלומי מור, בעליו של בית הספר לרכיבה "שלומי אופנועים".

 

"אני מחכה כבר חודשיים לטסט שני לקטנוע 125 סמ"ק, אחרי שנכשלתי בראשון", אומר ג'ואי פרופס (16) מתל-אביב. "המורה שלי מנסה להשיג טסט נוסף, ובינתיים אני מוציא כסף על שיעורים שלא הייתי צריך לקחת אם היו יותר טסטים. למי שכבר לומד אני ממליץ לא לרוץ לטסט, אלא לגשת רק כשממש מוכנים, כדי לא להיתקע אחר-כך בהמתנה לטסט נוסף".

 

אלה, צעירה מהמרכז, אמורה לגשת לטסט מחר (שני). "העדפתי לעשות רישיון לקטנוע, כי אפשר להתנייד איתו יותר בקלות ולמרחקים ארוכים יותר מאשר באופניים. היה פשוט יותר אם לא היה צריך להמתין יותר כל-כך הרבה לטסט. במצב הזה אתה חושש ממחיר הכישלון ולוקח יותר שיעורים, ומשלם כך יותר על מה שהיה אמור להיות רישיון זול".

 

יש להזכיר כי ללימודי הרכיבה מגיעים כעת גם רבים שמבקשים לעשות רישיון בדרגה החדשה לקטנועים אוטומטיים חזקים (A1), בעקבות החלטת משרד הרישוי לאפשר זאת, שנחשפה ב-ynet. מנגד, ישנם עדיין מי שמבקשים ליהנות מאופנוע. "אני לומד כבר שלושה שבועות, והמורה הבהיר לי שגם אם אהיה מוכן עכשיו, אצטרך לחכות לטסט לפחות שלושה חודשים", אומר סתיו נמירובסקי (30) מתל-אביב. "אני רוצה לרכוב רק כתחביב, שכן אני מפחד ממפגש יומיומי עם הנהג הישראלי. למה זה כל-כך מסובך?".

 

וברקע הדברים המהלך שיזם שר התחבורה, ישראל כץ, להפרטת מערך הטסטים כתשובה לכשלים, והוקפא בעקבות עתירת בוחני הנהיגה לבית המשפט. למרות הבטחות משרד התחבורה לגייס במהירות 40 בוחנים זמניים לסגירת הפערים, גויסו רק 27, והם עובדים רק ב-80% משרה ובשכר של 7,000 שקלים לחודש, המקשה על גיוס בוחנים נוספים. במקביל עובדים רק חלק מהבוחנים שעות נוספות ובימי שישי. התוצאה: ביטולי טסטים בהתרעה של מספר שעות, והחמרת המצוקה.

 

בשבוע שעבר, כאשר התלונן יו"ר הארגון הארצי של מורי הנהיגה, אבי גולן, על כך שהבוחנים לא עומדים בהבטחותיהם לנשיא בית הדין לעבודה, השופט אייל אברהמי, לביצוע זוג טסטים נוסף מדי יום, תקף אותו יו"ר ועד הבוחנים ברנרד גרוסמן. "ישנן סיבות ראויות לכך שהבוחנים נמנעים ו-או מוגבלים מלבצע את שביקשו לבצע, והסיבות לכך הוצגו בפני בית הדין", כתב גרוסמן למורים. בינתיים חויב משרד התחבורה להעביר בתוך שבועיים לבית הדין לעבודה נימוקים לצורך בהפרטה ולביצוע התהליך ללא חקיקה בכנסת, לקראת דיון ב-14 בספטמבר. במקביל ידון בג"צ ב-4 לדצמבר בעתירה אחרת נגד המהלך.

 

אבנר עובדיה, דובר משרד התחבורה, טען בתגובה כי תוכנית הטסטים לספטמבר בוטלה משום ש"כאשר התברר כי המחוזות הותירו רזרבה גבוהה מהנדרש, דבר שפגע בנבחנים, החליט מנהל אגף הרישוי לבטל את ההקצאה ולצמצם באופן ניכר את הרזרבה, כך שנבחני הנהיגה יזכו למאות טסטים נוספים במהלך החודש. ההקצאה החדשה הכוללת תוספת של מאות מבחנים, תוחזר כבר ביום ראשון הקרוב.

 

עוד נמסר ממשרד התחבורה, כי "מצבת בוחני הנהיגה עומדת כיום על 150 בוחנים לאחר שמשרד התחבורה קלט לאחרונה 27 בוחנים נוספים. בשבועות הקרובים, ישלים המשרד את גיוסם של 13 הבוחנים הנותרים. שכר הבוחנים החדשים עומד כיום על 7,000 שקלים נטו ובהתחשב בכך כי מדובר ב-80% משרה, הרי שלא מדובר כלל בשכר נמוך. יש לזכור כי החודשיים הקרובים כוללים מספר מועט של ימי עבודה, בשל החגים הדרוזים (חג נבי שועב) והחגים היהודים (חודש תשרי) ולכן מספר הבחינות בהם מועט".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים