קב"ט חברון: באירועי הטרור שבהם נכחתי - הלוחמים ירו כדור בראש
קב"ט היישוב היהודי בחברון אליהו ליבמן עלה לדוכן העדים מטעם ההגנה במשפט אלאור אזריה וטען כי היה עד למקרים נוספים של מחבלים שנורו בראשם. "הלוחמים האלה לא הגיעו לבית הדין", אמר על אותם חיילים שירו, לדבריו. בנוסף, תקף את המח"ט: "נרצחו לא מעט יהודים בגזרה". אמו של אלאור אזריה בכתה בדיון: "איפה הצדק?"
משפטו של סמל אלאור אזריה התחדש היום (א') בבית הדין הצבאי ביפו לאחר הפסקה של חודש. אזריה נאשם בהריגה אחרי שתועד במרס האחרון יורה למוות במחבל המנוטרל עבד אל-פתאח א-שריף בחברון. הסנגורים זימנו עדי הגנה בניסיון להוכיח את טענתו של אזריה, שלפיה חש מאוים ולכן ירה. עשרות מפגינים התאספו מחוץ לבית הדין וקראו קריאות תמיכה באזריה. מי שנעדר באופן חריג מהדיון הוא צ'רלי אזריה, אביו של אלאור, שלדברי מקורבים למשפחה מאושפז בבית החולים על רקע אירוע מוחי קל שעבר לפני כחודש. אמו של אלאור אזריה בכתה בדיון: "איפה הצדק, איפה הצדק?". השופטת ביקשה ממנה להתאפק.
העד הראשון מטעם ההגנה שעלה הבוקר הוא קב"ט היישוב היהודי בחברון אליהו ליבמן, שטען כי היה עד למקרים נוספים של מחבלים שנורו בראשם: "כקב"ט אני לא מנחה את לוחמי צה"ל בחברון על הוראות פתיחה באש, אבל באירועים הפח"עים שבהם נכחתי, ראיתי במו עייני שבכל פיגוע שהמחבל יצא להתקפה, הלוחמים ירו במחבל למרכז מסה עד שנוטרל את כל הכדורים, וכדור בראש כדי לוודא שהמחבל לא יצליח להפעיל חגורת נפץ או להמשיך את הפיגוע. הלוחמים האלה לא הגיעו לבית הדין".
"המחבל היה באופן חריג עם מעיל מנופח ביום חם, ומי שיש לו ניסיון יודע שמעיל לא מנופח בכיס אוויר - אלא אם יש חשש גדול שיש שם מטען", הדגיש ליבמן, איש מערכת הביטחון, שכפוף למח"ט חברון במסגרת תפקידו כקב"ט היישוב היהודי וכמפקד גדוד ההגנה המרחבית בגזרה. בשלב מאוחר יותר בדיון הוצג לליבמן סרטון שבו הוא נראה בתקרית, לובש מעיל פליז, וכך גם אנשי ביטחון אזרחיים נוספים שלבשו ביגוד חורפי. כזכור, לפי חוות דעת של התביעה ולפי עדויות נוספות, מזג האוויר באותו הבוקר בחברון היה קר.
בהמשך השמיע את דעתו לפיה "מחבל אכזרי שבא לשחוט חיילים, שפצע קשה אחד מהם, ושיש לו חזות מאיימת, צריך לחטוף כדור בראש בצורה מדויקת כדי לא לסכן כוחות בשטח".
בעדותו מתח ליבמן ביקורת על ההיערכות המודיעינית ועל התפקוד של כוחות הביטחון בשטח בזמן הפיגוע ולאחריו: "הייתה לאורך תקופה ארוכה התרעה חמה על חוליית חמאס שתנסה לעשות פיגוע משולב, כמו שימוש בסכין ומטען, או ירי ומטען. שני המחבלים הללו פוספסו מהרדאר ויצאו לפגע למרות מערך האיסוף והמצלמות. שניהם נצפו ע"י המצלמות, אבל המידע לא הגיע לכוח עצמו, מה שיכול היה לסגור אחרת את האירוע מבלי שהיינו פה היום".
"באותו אירוע היו שני לוחמים, שתפעלו את הפיגוע באופן לא מקצועי. המחבלים נבדקו על ידם מטווח קרוב", הוסיף ליבמן. "אם היו צוותי רפואה שמטפלים במחבל בזמן האירוע, אף אחד לא היה יורה בו". באשר לסוגיית החשש ממטען טען: "המחבל נלקח ללא בדיקה מקצועית של חבלנים, וזה סיכן את כל מי שסחב אותו. כשעברתי ליד המחבל לא הבנתי אם הוא עדיין בחיים. לא צעקתי 'מטען' כי ברור כשמש, גם למ"פ, שאני לא צריך להגיד לו להיזהר. הדברים ידועים וברורים".
אזריה לדבריו "פעל בצורה יוצאת מן הכלל, מנע סיכון של הכוחות בשטח ואם היה מתברר שעל המחבל הייתה חגורת נפץ, היינו מעלים אותו על נס. עצוב שאנשים לוקחים הסרטון להלקאה עצמית ואני מקווה שהעוול יתוקן".
"ניסו להכניס לי דברים לפה, ליישר קו עם המערכת"
"הייתה אווירה שניסו להכניס לי דברים לפה, ליישר קו עם המערכת", הוסיף ליבמן, סגן-אלוף במילואים שמשמש בתפקיד בחברון ב-22 השנים האחרונות. "כמה ימים אחרי האירוע קיבלתי טלפון מאחד מאנשיו של יעלון (עובד משרד הביטחון - י"ז), שדיבר איתי על מה שהיה. בסוף השיחה יעלון אמר לו: 'אפילו קב"ט חברון חושב שהירי לא תקין'. הבהרתי לאותו עובד: שקר וכזב. בדיוק ההיפך. יעלון יכול לפנות אליי אישית ולברר את העניין. יעלון לא פנה אליי עד היום".
על האירוע עצמו אמר: "הגעתי לשם (לזירת הירי - י"ז) תוך מספר דקות. הייתה אווירה לא נוחה של כלל המערכות להגיד מה שאתה חושב אם זה אחרת מהקו שניסו לייצר במערכת הביטחונית ובתקשורת. הרגשה לא נעימה להגיע לחקר האמת. הייתה אווירת עליהום על מי שחושב שונה בניגוד לאג'נדה. סימנו מטרה".
על דבריו של שר הביטחון לשעבר משה (בוגי) יעלון, לפיהם אזריה "סרח", אמר ליבמן: "ברגע ששר הביטחון מתנהג ומדבר כך, אוטומטית כולם בצבא מיישרים קו. אף אחד לא יעז לדבר אחרת. ב-27 שנותיי בסדיר ובמילואים לא ראיתי שום מ"פ או מח"ט שיעז לחלוק על שר הביטחון, ברגע שהוא קובע עמדה כה ברורה בתקשורת. זה יצר הרגשה לא פשוטה בקרב חיילים ומפקדים בעקבות התנהלות האירוע".
ליבמן מתח ביקורת גם על התנהלותו של מח"ט חברון בזמן הפיגוע, אל"מ יריב בן עזרא, שהעיד כי מי שחולל את בדיקת האירוע בגלל חריגותו היה גורם בטחוני אזרחי שכפוף לקב"ט ליבמן, הרבש"ץ יוני בלייכר, שפנה למח"ט ביוזמתו וסיפר לו שבוצע ירי שיש לבדוק. "המח"ט בן עזרא הוא איש עתיר זכויות ורב פעלים, עם הצלחות רבות של סיכולי פיגועים, אבל גם לא מעט כישלונות בהגנה על הגזרה: נרצחו לא מעט יהודים בגזרה. איני יכול לשתוק כשאותם מפקדים, עם כל מסירות הנפש שלהם, גם מפקירים חייל צה"ל בסיטואציה שנוצרה. מה שנאמר בעדות המח"ט לא מתחבר למציאות שחוויתי בשטח. זו שערורייה שכדי להרשיע את החייל מעלימים דברים שידועים לכל הכוחות בשטח", אמר.
על עדותו של מג"ד שמשון, סא"ל דוד שפירא, אמר ליבמן: "למרות הערכתי הגדולה אליו, קשה לי להתייחס לדברים שאמר בעדותו כי הוא לא נכח בזירה ולא תחקר את כלל האנשים שנכחו בה. בצורה גורפת, חשנו בסכנה ולא תמוה בעיני האם אמירתו של המג"ד מבוססת, או שמדובר ביישור קו עם רוח המפקד שהייתה חזקה באותה תקופה. המח"ט הסתמך על סרטון של ארגון בצלם ולא תחקר את כולם בזירה".
בנוגע לדבריו של רס"ן תום נעמן, מפקד הפלוגה של אזריה, על תפקוד כוחות החירום האזרחיים בזירת הפיגוע, אמר ליבמן: "אנו חייבים רבות למ"פ תום נעמן לביטחון הגזרה. הוא נעים ואיש יקר, אבל אמירתו מקוממת וכפויית טובה. לומר כאלה אמירות על צוותי הרפואה והחירום של חברון, שמסכנים את חייהם, זה סוג של כפיות טובה"
"המ"פ כשל באירוע", הוסיף ליבמן. "הזירה לא בודדה, והייתה בעיה חמורה נוספת שלא טופלה, למרות שהתרעתי בפניו על כך: המחבלים היו צריכים להיות מנוטרלים עוד קודם. לצערי, בכלל בעיות כוח אדם, במשך תקופה ארוכה לא היה סיור רגלי שהיה אמור לנטרל את המחבלים עוד קודם".
ליבמן לתובע: "קח כוס קולה ופופקורן - ותמשיך לחיות בסרט"
גם על התובע בפרשה, סא"ל במיל' נדב וייסמן, היו לליבמן דברי ביקורת: "מזעזע ברמות גבוהות שאדם שלא היה בזירה ולא היה באירוע עם הרוגים ופצועים מדבר על אירוע עם איום ממשי וקורא לזה פיקציה. סא"ל במיל' שעזב את האזרחות כדי להרשיע לוחם". בנקודה זו השופטים עצרו את ליבמן ואמרו לו: "גם אתה סא"ל במיל'. דברייך לא נכונים".
ליבמן המשיך להשתלח בתובע וייסמן ואמר לו לאחר מכן: "הייתי ממליץ לך לקחת כוס קולה ופופקורן, ולהמשיך לחיות בסרט. בכל אירוע יש סכנה. זו הפקרות ששואל זאת אדם ללא ניסיון באירועים וללא אחריות על חיי אדם. הסתירה היא רק בראש שלך".
"התובע מנסה לעשות הטעיה משפטית מכוונת שלא תואמת לשטח", טען ליבמן. "כשאני מרגיש סכנה זה לא אומר שאני צריך להרים שלט. כבר היינו באירועים שבהם יש גל שני של מחבלים שיבואו, מטענים שפזורים באירוע, וסכנה של ירי מרחוק. מעולם לא היית באירוע ולא חשת איום ממשי על חייך, ולא היה לך אירוע מורכב על חיי בני אדם. מבחינתך זו אקסיומה שצריך לצעוק לאנשים - וזה לא נכון. יש סכנה בפוטנציאל מעצם הנוכחות באירוע והנסיבות הקיימות בזירה, ומעצם זה שיש מחבלים שכבר לא נחשבים לחשודים, אלא כבר ביצעו פיגוע. לכן אני חש סכנה מבלי לעשות דבר - וזה עם ניסיון של 25 שנה".
קבט חברון המשיך להשתלח בתובע: "הוא מנסה לחזור כל הזמן על השאלה האם התרעתי על מטען מספר פעמים. הוא מנסה לקדם את האג'נדה שלו ולהרשיע חייל מצטיין".
השופטת אל"מ מאיה הלר השיבה: "לא כל הזמן צריך לתת ציונים לתובע".
כאן נכנס לדברים סניגורו של אזריה, עו"ד אייל בסרגליק: "הדברים האישיים שהעד אומר על התובע הם לא על דעתנו".
ליבמן: "התובע לא הוגן. הוא לא ראה אותי באירועים ולא יודע מה היה צריך לעשות. אני לא מחליף את צה"ל בשטח ואין צורך לדעת מה עשיתי. זה מקומם, זה עוול וזו להטוטנות משפטית".
שני אלופים ותא"ל במיל' לטובת אזריה
בשבוע שעבר פורסם ב-ynet ששני קצינים זוטרים מהכוח שהיו בזירת האירוע יעידו מטעמו של אזריה, במה שעשויה להיות תוספת כוח משמעותית להגנה. לא מן הנמנע שהשניים ישמיעו קול שונה לטובת החייל הנאשם, מהקצינים שהעידו עד כה מטעם התביעה, בהם המ"פ, המג"ד והמח"ט. בצוות ההגנה, הכולל את עורכי הדין אילן כץ ואייל בסרגליק, חוששים מלחצים שיופעלו על שני הקצינים, שהיו אמורים להעיד תחילה מטעם התביעה, אך היא החליטה לוותר עליהם.
בסך הכול צפויים להעיד בחודש הקרוב כ-25 עדי הגנה, בהם שלושה קצינים בכירים לשעבר: תא"ל (מיל') שמואל זכאי והאלופים במילואים דני ביטון ועוזי דיין. השלושה, בעיקר ביטון ודיין, התבטאו בשבועות האחרונים רבות לטובת אזריה, וזכאי אף פרסם פוסט בפייסבוק שבו יצא נגד הדלפת התצהיר שמסר בעניין: "הניסיון לסתום פיות הוא פתטי ואותי הוא מצחיק, בטח לא מפחיד. כל אדם רשאי להחזיק בעמדתו, להתווכח עליה, לנסות לשכנע בדרך לגיטימית. הקרדיט שאני נותן לצה"ל ומפקדיו כי ישכילו ללמוד מהטעויות שנעשו הוא הרבה יותר גדול מאלו שכביכול יוצאים להגן עליו אבל הם במעשיהם ובדבריהם מערבבים אותו במחלוקת פוליטית".
המשפט צפוי להסתיים בנובמבר או בדצמבר בהכרעת הרכב השופטים, בראשות נשיאת בית הדין אל"מ מאיה הלר. עד אז ימשיך אזריה לשהות במעצר פתוח בבסיס אוגדת עידן ליד העיר אלעד.