שתף קטע נבחר

 

קורע לב: כלבו של ההרוג ברעש מסרב להיפרד

עשרות מ-291 הרוגי הרעש באיטליה נקברו. כלבו של תושב אקומולי נשכב ליד ארונו ולא זז. הנזירה ששרדה בקושי ותמונתה פורסמה בכל העולם: "מלאך הציל אותי". מסעדות מוסיפות "ספגטי אמטריצ'נה" לתפריט ועל כל מנה תורמות 2 אירו לנפגעי האסון. וגם: האם איטליה זייפה את עוצמת הרעידה?

איטליה מתעוררת הבוקר (יום א') לעוד יום של חיפושים בהריסות הכפרים שחרבו ברעידת האדמה במרכז המדינה בשבוע שעבר. 291 גופות כבר חולצו מההריסות, והיקף ההרג משתווה כבר לזה של הרעש הקטלני בלאקווילה לפני שבע שנים שטלטל בשעתו גם את המערכת הפוליטית באיטליה. אתמול, במהלך יום אבל לאומי במדינה, נערכו הלוויות ממלכתיות ל-35 מההרוגים. ברגע שובר לב תועד כלבו של אחד ההרוגים, שנספה בכפר אקומולי שספג הרס כבד, מתיישב אבל ליד ארונו של בעליו.

 

איטליה: כלבו של ההרוג מתקשה להיפרד

איטליה: כלבו של ההרוג מתקשה להיפרד

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

מתקשה להיפרד. כלבו של ההרוג מאקומולי ()
מתקשה להיפרד. כלבו של ההרוג מאקומולי

מלווים למנוחות עשרות הרוגים מהרעש, אתמול (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
מלווים למנוחות עשרות הרוגים מהרעש, אתמול(צילום: רויטרס)

גם שפים מהעולם משתתפים בפרויקט האמטריצ'נה. ההרס במרכז איטליה (צילום: AP) (צילום: AP)
גם שפים מהעולם משתתפים בפרויקט האמטריצ'נה. ההרס במרכז איטליה(צילום: AP)

לאיטלקים ברור שההתמודדות עם תוצאות הרעש תימשך שנים ושהשיקום יהיה ארוך. לכן יש מי שכבר משיקים קמפיינים יצירתיים לגיוס כספים: יותר מ-700 מסעדות ברחבי איטליה הוסיפו בימים האחרונים לתפריט שלהן ספגטי אלאמטריצ'נה, מנת פסטה שמוצאה באמטריצ'ה, העיירה שנחרבה כמעט לגמרי ברעידת האדמה. גם שפים ברחבי העולם נקראו להצטרף ליוזמה לאות הזדהות. לקמפיין אחראי פאולו קמפנה, אמן גרפי מרומא, שהמנה הזו נפוצה מאוד בה וברחבי מרכז איטליה. במסגרת היוזמה שהוא השיק בפייסבוק נקראות מסעדות להוסיף את הספגטי הזה לתפריט שלהן ולתרום שני אירו מהעלות של כל מנה לקרן סיוע לקורבנות הרעש.

 

"אני קשור מאוד לאמטריצ'ה", סיפר קמפנה. "בערב השנה החדשה אשתקד אכלתי ב'מלון רומא', שמכין את האמטריצ'נה הכי טובה בעיירה. עכשיו לא נשאר ממנו דבר". המלון הזה קרס לגמרי ברעש, ימים אחדים לפני המועד שבו אמור היה לעמוד במרכזו של פסטיבל בעיירה המוקדש לרוטב שנוצר באזור. "בהתחלה הרעיון של מבצע התרומות היה סתם רעיון כללי שהעליתי בפייסבוק, אבל הוא הלך וצבר תאוצה והכנתי כרזה קטנה שמסעדות יכולות לתלות על החלונות שלהן כדי להראות שהן משתתפות ביוזמה. קיבלתי בקשות מכל רחבי איטליה, מפוליה עד לטוסקנה, וגם מחו"ל. ביקשו ממני לתרגם את השלט לכמה שפות כדי לקיים את התוכנית גם במדינות אחרות. אפילו מסעדות שמעולם לא בישלו אמטריצ'נה מתכוונות לנסות".

ספגטי אלאמטרצ'ינה. מנת הדגל האזורית (צילום: AP) (צילום: AP)
ספגטי אלאמטרצ'ינה. מנת הדגל האזורית(צילום: AP)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

כרזה לקראת פסטיבל שהספגטי אלמטריצ'נה במרכזו (צילום: AFP) (צילום: AFP)
כרזה לקראת פסטיבל שהספגטי אלמטריצ'נה במרכזו(צילום: AFP)

קרלו פטריני, נשיא תנועת "מזון איטי", קרא למסעדות ברחבי העולם להכניס גם הן את המנה לתפריט שלהן ולכלול אותה בו במשך שנה לפחות. "אנחנו מקווים שזה יעזור להסב את תשומת הלב הציבורית לקורבנות הרעש במשך זמן רב יותר – אנחנו צריכים להסתכל מעבר לצורך הדחוף והמיידי ולהתחיל לעבוד כבר מהיום על השיקום".

 

האמטריצ'נה היא אחת מאותן מנות שהאיטלקים אוהבים להתווכח עליהן. המתכון הבסיסי של הספגטי הזה כולל שילוב של בשר חזיר, בצל, עגבניות וגבינת עזים מתובלת במעט צ'ילי, אבל יש הבדלים משמעותיים בין גרסאות שונות של המנה, במיוחד מאז שהיא נפוצה ברחבי העולם.

 

תמונת האסון: הנזירה הפצועה מודה ל"מלאך"

בסוף השבוע דיברה לראשונה האחות מריאנה ליאשי – הנזירה שתמונתה שוכבת פצועה ושולחת הודעות טקסט בטלפון למשפחתה ולחבריה בארץ מוצאה, אלבניה, ומודיעה להם שהיא חיה, פורסמה בכל העולם בשעות שלאחר הרעש. הנזירה בת ה-35 סיפרה כי בזמן הרעש ואחריו חשבה שתמות, וכי קירות המנזר שלה קרסו. היא שלחה הודעות לחבריה בבקשה שיתפללו עבור נשמתה, אבל אז בחור צעיר – שאותו היא מכנה "מלאך" – הציל אותה.

האחות מריאנה. הספיקה כבר להיפרד (צילום: AP) (צילום: AP)
האחות מריאנה. הספיקה כבר להיפרד(צילום: AP)

ליאשי ישנה במנזר דון מינוצי, ליד כנסייה באמטריצ'ה, כשהרעש היכה ב-3:36 לפנות בוקר. היא הייתה שם יחד עם שש נזירות נוספות כדי לטפל בחמש נשים מבוגרות. המסדר שלה מפעיל בתי אבות. כשהתעוררה מכוסה אבק ומדממת והבינה מה קרה, היא מיהרה לקרוא לעזרה – אבל לא קיבלה תגובה ולא הצליחה לצאת החוצה. "כשהתחלתי לאבד תקווה שיצילו אותי התחלתי לשלוח הודעות לחברים ולבקש שיתפללו עבורי ועבור נשמתי ונפרדתי מהם לנצח", סיפרה ליד המנזר. "לא יכולתי לשלוח הודעה כזו למשפחה שלי כי פחדתי שאבא שלי יתמוטט וימות".

 

אלא שאז הגיע בחור צעיר שטיפל באחת הנשים הזקנות במקום: "ברגע הזה שמעתי קול קורא לי – 'האחות מריאנה, האחות מריאנה'". הוא משך אותה החוצה מההריסות. עדיין רועדת, היא התיישבה על המדרכה והחלה לשלוח הודעות לחבריה ולקרוביה ולהודיע להם ששרדה. הרגע הזה הונצח על-ידי צלם של סוכנות הידיעות האיטלקית אנס"א, והתמונה פורסמה ברחבי העולם כולו. "אמרתי 'שלום', ובסוף זה לא היה שלום, זה לא נגמר", אמרה בסוף השבוע.

רחובות אמטריצ'ה. שמועות מכוערות על זיוף עוצמת הרעש (צילום: AP) (צילום: AP)
רחובות אמטריצ'ה. שמועות מכוערות על זיוף עוצמת הרעש(צילום: AP)

ליאשי עברה בדיקות רפואיות, בעיקר משום ששאפה אבק ובגלל פציעת הראש שלה, ונעשו לה כמה תפרים. בשובה הביתה בכתה מהמחשבה על משפחתה. לכמה מחברותיה היה הרבה פחות מזל: המסדר

שלה איבד שלוש אחיות, וגם ארבע מהנשים הזקנות שבהן הן טיפלו נהרגו.

 

בינתיים באיטליה נאבקים גם בשמועות מכוערות: בכלי התקשורת קראו בסוף השבוע לאיטלקים להתעלם משמועות שהופצו ושלפיהן הרשויות באיטליה זייפו את עוצמת הרעש כדי לצמצם את תשלום הפיצויים לנפגעים, והוא לא היה באמת 6.0 כפי שטען המכון הגיאולוגי באיטליה. גורמים רשמיים אמרו כי לדברים אין שחר כמובן, וכי תיאוריות קונספירציה כאלה רק מוסיפות סבל לנפגעים ולקרוביהם.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מבט אחרון ליד הארון. הכלב האבל
מומלצים