שתף קטע נבחר

 

פינלנד מתחילה לשלם כסף לאזרחים על כלום

הממשלה בהלסינקי מתחילה בניסוי שבמסגרתו תשלם שכר חודשי של 600 דולר ל-2,000 אזרחים - גם אם הם עובדים וגם אם לא. אם הניסוי יוכיח את עצמו - הצעד עשוי להתרחב לכל האזרחים. בשווייץ הצביעו נגד הרעיון הזה במשאל עם

אזרחי שווייץ הצביעו מוקדם יותר השנה נגד הרעיון שהמדינה תשלם להם שכר מינימום בלי קשר לשאלה אם הם עובדים או לא, אבל פינלנד עשתה בימים האחרונים צעד משמעותי בדרך לנסות צעד כזה. ממשלת פינלנד הודיעה כי היא מתכוונת להתחיל בניסוי שבמסגרתו תשלם לאזרחים 560 אירו (600 דולר) בחודש כהכנסה בסיסית בהתאם למצע של ראש הממשלה, יוהא סיפילה, שנכנס לתפקיד לפני שנה ושלושה חודשים.

 

סיפילה, איש עסקים לשעבר, רוצה לראות אם הצעד יכול להגביר את התעסוקה ולפשט את מערכת הרווחה של פינלנד, והוא מתכוון לבדוק את התוכנית הזו על מדגם של 2,000 פינים בגיל העבודה שייבחרו באופן אקראי. "המטרה הראשית של הניסוי לתשלום הכנסה בסיסית היא קידום העבודה", הסביר משרד הבריאות והרווחה. המשרד הוסיף כי המטרה היא גם לפשט את מערכת ההטבות המסובכת.

פינלנד. הראשונה לערוך ניסוי ארצי (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
פינלנד. הראשונה לערוך ניסוי ארצי(צילום: shutterstock)

סביב הצעד מתנהל בפינלנד דיון ציבורי ער, והיא מתכוונת להיות המדינה הראשונה באירופה שתבחן את הרעיון ברמה ארצית. בפינלנד זוכה ההצעה לתמיכה הן בשמאל והן בימין, שם רוצים לספק לאזרחים רשת ביטחון, אבל יש גם קולות ליברליים המביעים חשש שתשלום כסף בעבור שום דבר יעודד מובטלים שלא לחפש עבודה.

 

ביוני האחרון הצביעו השווייצרים במשאל עם נגד הצעה נדיבה עוד יותר שבמסגרתה הוצע שהמדינה תשלם בכל חודש 2,500 דולר לכל שווייצרי בוגר ו-625 דולר לכל ילד שווייצרי. מתנגדי ההצעה הזהירו אז שהמדיניות תפגע בתקציב המדינה וממשלת שווייץ עצמה המליצה למצביעים לדחות את ההצעה.

 

מנגד, תומכי הרעיון התעקשו שהגיע הזמן להעמיד שכר מינימום חודשי שישולם ללא תנאי, בשל העובדה שהשינויים הכלכליים החדים של המאה ה-21, כמו רובוטים המחליפים עובדים במפעלים, מקשים יותר

למצוא עבודה בעידן הדיגיטלי. הרעיון של ההצעה בשווייץ היה שכמעט כל אחד יוכל לקבל את שכר המינימום ללא תנאים, אבל עובדים העובדים בשכר ומרוויחים יותר מ-2,500 פרנק שווייצרי בחודש לא יקבלו כסף נוסף.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
פינלנד. מה שלא טוב לשווייץ, טוב לה?
צילום: shutterstock
מומלצים