"בולדוזר": הילד מעיראק שהפך לשר הביטחון
בנימין בן אליעזר שהלך לעולמו בגיל 80 ייטמן בקרבת הוריו בבית העלמין בחולון. יועצו בעבר מספר על "אדם שהחליט ויישם", פקודו בצבא מתאר את החודשים האחרונים: "הפגין עוצמה ואופטימיות". סנגורו תקף את כתב האישום נגדו: "פואד מת חף מפשע"
הוא עלה לארץ מעיראק, הפך לשר ביטחון וליו"ר מפלגת העבודה, אבל רגע לפני ההגעה לקצה הפירמידה - לנשיאות המדינה - הוא פרש על רקע החקירות נגדו. אתמול (א') בנימין בן אליעזר הלך לעולמו בגיל 80, וחבריו ומכריו סיפרו על "בולדוזר" מצד אחד, ועל "איש חם ואוהב" מצד שני. לבקשתו, ייטמן בן אליעזר בקרבת הוריו בבית העלמין בחולון. ההלוויה תתקיים ביום שלישי, בשעה 15:30.
בן אליעזר, שכיהן כיו"ר מפלגת העבודה וכיו"ר האופוזיציה, שימש חבר כנסת במשך יותר מ-30 שנה. בממשלה הוא כיהן כשר הביטחון, כשר התעשייה, המסחר והתעסוקה, כשר התשתיות, כשר הבינוי והשיכון וגם כשר התקשורת. בתקופה שבה היה שר התקשורת שימש מוטי שקלאר מנכ"ל רשות השידור והרשות השנייה. זו לא הפעם הראשונה שבה השניים נפגשו.
ארבע שנים לאחר עלייתו לארץ התגייס בן אליעזר לצה"ל, לחטיבת גולני. הוא התקדם בשרשרת הפיקוד עד שהשתחרר בדרגת תת-אלוף, ואחד התפקידים המזוהים ביותר עמו היה מפקד סיירת שקד, במהלך מלחמת ששת הימים. "אני זוכר שנתקלתי בו בפעם הראשונה ב-1974 כאשר הייתי מפקד צעיר בסיירת והוא מפקד אזור יהודה ושומרון", סיפר שקלאר.
"במוצאי שמחת תורה איישנו מחסום שאמור היה למנוע מתושבי קריית ארבע לצאת למבצע גדול של הקמת התנחלויות, ולמרות שהייתי בחור דתי ובוגר ישיבה היה עימות עם המתנחלים במחסום והחיילים היו נסערים מאוד", הוא שחזר. "כשפואד הגיע למחסום הוא ישר שאל אם אנחנו מסיירת שקד, וכמובן הגיעה הצ'פחה על הכתף, שאתה יכול ליפול ממנה. הוא ישב במשך שעה ארוכה עם החיילים, שוחח, הרגיע אותם ולמעשה הציג בפניהם את הצד של המתנחלים ותחושותיהם".
לימים, כאשר כבר עסק בעיתונות, הוא ראיין את בן אליעזר, אז שר הביטחון, לתוכנית ששודרה ביום הזיכרון. "ביקשתי ממנו לסכם את השירות הצבאי שלו, ומה היה התפקיד המשמעותי ביותר שמילא, והוא אמר שאין ספק שמדובר בתפקיד מפקד סיירת שקד. גם כאשר שאלתי על איזה מהתפקידים הצבאיים שמילא היה מוותר, הוא אמר שעל כולם - למעט מפקד הסיירת. בכל הזדמנות הוא העלה את זה. שזה היה המקום הכי אמיתי. נראה לי שזה המקום שבו עוצבה אישיותו".
בין האנקדוטות שמספר שקלאר על בן אליעזר גם מקרה שבו הגיע כשר ביטחון לריאיון באולפנים בנווה אילן, והשומר לא אִפשר לרכבו להיכנס, היות שלא הכיר אותו. "הוא הוציא את הראש מהחלון ואמר, במבטא הכבד שלו, 'היי חבוב, אני שר הביטחון', והשומר ענה לו 'אחלה ג'וב תפסת'".
"זה באמת אחד הסיפורים המדהימים של הקשר בין היהודים למדינה הזו, כששומעים על ילד בן 14 שעלה לבדו מעיראק והגיע הכי גבוה שאפשר. זה סיפור מדהים", מוסיף שקלאר, ואומר כי "המאפיין המרכזי שלו אכן היה האנושיות המדהימה שלו". לאחרונה ראה שקלאר את בן אליעזר ביום הולדתו ה-80, לפני כחצי שנה: "היינו אצלו כמה חברים. לא ראו עליו שהוא במצב קשה. הוא הפגין עוצמה אדירה, ואופטימיות. הרבה אופטימיות".
עו"ד עמית חדד, ממשרד ד"ר י' וינרוט ושות', ייצג את בן אליעזר במשפט, לאחר שהוגש כתב אישום נגדו על עבירות שוחד, הלבנת הון, מרמה והפרת אמונים: "מסע חייו של פואד הסתיים כשהוא חף מכל פשע. בתקופה האחרונה, בשל מצבו הבריאותי, פואד לא יכול היה לזעוק את כאבו על העוול הנורא אשר עשו לו, על הכתמת תרומתו רבת השנים בגיבוב של טענות חסרות בסיס ושחר. מיד עם קבלת תיק החקירה נגדו התברר כי הראיות כלל אינן תומכות בחשדות שייחסו לו. מדינת ישראל איבדה היום אדם שטובת המדינה היא שעמדה לנגד עיניו בכל שנות עשייתו הצבאית והציבורית, אדם שהיה הצבע של התרבות וההיסטוריה של כולנו".
ליאור רוטברט, לשעבר דובר מפלגת העבודה, היה יועצו של פואד בהיותו שר ביטחון: "פואד היה אולי הדוגמה המובהקת ביותר לפערים הגדולים שיש לעתים בין הדמות הציבורית של אדם, לבין האדם עצמו. הציבור הכיר את פואד הבולדוזר, איש הביצוע, מוביל מרכזי במפלגת העבודה. מי שעבד איתו מקרוב הכיר אולי את האיש הכי חם בפוליטיקה הישראלית".
רוטברט אמר כי בן אליעזר היה "מענטש אמיתי, שידע להתחבר לכולם, ממנהיגי מדינות ועד לאחרוני העוזרים, המאבטחים והמזכירות. כל מי שעבד עם פואד אהב אותו. אבל פואד היה גם באמת איש ביצוע, אדם שהחליט ויישם, בלי בירוקרטיות, בלי דיבורים. הביצועיזם הזה היה גם בעוכריו, כי אותו עניינה בעיקר התוצאה. למרות הדימוי הציבורי של איש פשוט, פואד היה איש אינטליגנטי, חריף, משכיל, עם אנגלית משובחת וערבית קולחת".
"החזות הקשוחה שלו הייתה מטעה כי הוא בסך הכול היה איש מאוד רגיש", אמר עמיר פרץ לאולפן ynet. "בתקופה האחרונה הקפדתי לבקר אותו אחת למספר שבועות, למרות שהיו חברים ויועצים למיניהם שאמרו לי 'למה אתה מתקרב'. חברות נבחנת לא כשאתה צריך מישהו אלא כשמישהו צריך אותך וצריך לעשות הפרדה בין העובדה שהוא היה במאבק על חפותו לבין התרומה הגדולה שלו למדינת ישראל".
אליעזר רם, חברו של פואד ומי שהיה פקודו בצבא אמר כי "פגשתי אותו בפעם האחרונה לפני כחודש. הוא אמר לי 'אני לא מאמין שהגוף שלי יחזיק הרבה זמן'. לצערי הרב אנשים חשבו שהוא עושה את זה בעצת עורכי הדין שלו. זו אבידה למדינה אבל בעיקר לחבריו הקרובים. הוא יכול עוד לתרום הרבה לעם ישראל. הוא היה חבר בלב ובנפש".
עירית בן אליעזר, שנשואה לבנו יריב, סיפרה ל-ynet: "הוא היה חולה הרבה זמן. היו לו שנים קשות. הוא היה לוחם גדול ופוליטיקאי אבל באמת מה שהגדיר אותו הכי היה אבא למופת למרות שאר העיסוקים שלו".