בעקבות תרומת קרניות פואד: כך מתבצעת השתלת קרנית
היא מרכזת את קרני האור וממקדת אותם במרכז הראייה שלנו. מאות השתלות קרנית מתבצעות בשנה בישראל, איך מתבצעת ההשתלה וכיצד היא מחזירה את הראייה לעיוורים?
פואד בן אליעזר שהלך לעולמו אתמול (א'), מאיר דגן, אסי דיין ועוד מאות ישראלים תרמו את קרניות עיניהם למען אלה שאיבדו את ראייתם. מה עושה הקרנית, כיצד מתבצעת ההשתלה ואיך היא משיבה את הראייה לעיוורים?
"הקרנית היא החלק המעוגל והשקוף בקדמת העין", מסבירה פרופ' אירית בכר, סגנית מנהלת מחלקת עיניים ומנהלת שירות הקרנית בבית החולים בילינסון, "היא מעין חלון שקוף שמרכז את קרני האור וממקדת אותן ברשתית במרכז הראייה".
לחתימה על כרטיס אדי מקוון - לחצו כאן
נזק לקרנית - טשטוש ראייה
פרופ' בכר מדגישה כי פגיעה בקרנית עלולה להתאפיין בהפיכתה משקופה לעכורה. כתוצאה מכך, הראייה הופכת למטושטשת במדרג שנע בין קל לבין חמור. במקרים רבים הפתרון הוא השתלת קרנית חדשה".ישנן פגיעות ומחלות רבות שעלולים לפגוע בקרנית, כמו ניתוחי עיניים קודמים, מחלות עיניים שונות, דלקות וזיהומים בקרנית, דחיית השתל לאחר השתלת קרנית קודמת, או חבלות לעיניים שגרמו לצלקות בקרנית.
כדי להשתיל קרנית, נלקחת קרנית בריאה שנתרמה מאדם שהלך לעולמו. ניתן להשתיל קרניות מטווח רחב של גילאים, מתורם בן שנתיים ועד בן 85, כל עוד הקרנית שלמה, והאדם לא סבל ממחלות ממאירות של העיניים, או ממחלות עיניים שפגעו בקרנית.
סוגים שונים של השתלת קרנית
הניתוח נעשה בהרדמה מקומית או כללית ונמשך כשעה וחצי. כיום ישנם מספר סוגי השתלות קרנית, כשהשתלה מלאה דורשת את תפירת הקרנית למקומה בעזרת 16 עד 32 תפרים עדינים.
כאשר רק חלק מהקרנית מושתלת, ניתן לדחוס אותה בין שכבות הקרנית הקיימת ו"להדביק" אותה למקומה באמצעות הזרקת אוויר נקודתית. את התפרים אם התבצעו, מסירים בהדרגה בחודשים שלאחר הניתוח.
פרופ' בכר מציינת כי בשנים האחרונות חלה התקדמות בתחום השתלות הקרנית, כך שכאמור ניתן להחליף רק שכבה מסוימת בלבד בקרנית החולה במקום להשתיל קרנית שלמה, וכך ניתוח כזה המתבצע בהרדמה מקומית בלבד, מביא להחלמה מהירה יותר והחתך המשמש לניתוח הוא מזערי.
חלק מניתוחי השתלת הקרנית מתבצעים באמצעות לייזר במקום בסכין הניתוחים הרגיל. באופן זה, החיתוך של הקרנית מדויק יותר, והחתך הנעשה בלייזר מאפשר שימוש במספר קטן יותר של תפרים, ולכן ניתן להוציא אותם מוקדם יותר. התוצאה היא שחזור מהיר יותר של הראייה לאחר הניתוח.
כדי לוודא שהקרנית תקינה, נבדקת לפני הניתוח האיכות של הקרנית, ומהתורם נלקחת בדיקת דם השוללת אפשרות שהתורם לקה במחלות זיהומיות קשות כמו איידס או דלקת כבד נגיפית.
עם זאת, בשונה מניתוחי השתלת איברים אחרים, הדורשים תרומת איברים מאדם בעל סוג דם מתאים ולאחר סיווג רקמות, אין צורך בהתאמות כאלה כאשר מדובר בניתוח להשתלת קרנית.
צפו: כך מתבצעת השתלת קרנית
ניתוח כלול בסל הבריאות
חולים הזקוקים להשתלת קרנית נכנסים לרשימת הממתינים של המרכז הלאומי להשתלות. הניתוח עצמו כלול בסל הבריאות הממלכתי וממומן על ידי קופות החולים. שיעור הצלחת הניתוח מגיע ל-80 עד 90%. ומידי שנה מתבצעים בישראל כ-500 ניתוחי השתלות קרנית, כ-150 מהם בבילינסון.ההחלמה מהניתוח יחסית קלה ונמשכת חודשים ספורים. החלמת הקרנית לאחר ההשתלה נמשכת בדרך כלל יותר משנה. תחילה הראייה צפויה להיות מוגבלת ומטושטשת, ובחודשים הראשונים ניתן להיעזר במשקפיים או עדשות מגע. ראייה טובה נצפית רק כשנה לאחר הניתוח.
כמו בכל ניתוח, קיימים גם בניתוח להשתלת קרנית סיכונים לדימום, לזיהום ולתגובה דלקתית מוגברת. במקרים נדירים מאוד ייתכן אובדן הראייה. הסיבוך השכיח ביותר לאחר ניתוח כזה הוא דחייה של השתל. זו מתרחשת לרוב במהלך השנה הראשונה לאחר ההשתלה. הסיכון לדחייה הולך ופוחת ככל שחולף הזמן. עם זאת, דחייה עלולה להתרחש בכל זמן לאחר הניתוח, גם כעבור שנים רבות.
השתלת קרנית מלאכותית
בשנת 2011 החלו השתלות גם של קרנית מלאכותית. השתלה מהסוג הזה נעשית בחולים שעברו השתלה מן החי, אך גופם דחה את השתל או כאשר החולה אינו מתאים להשתלה מן החי מסיבות רפואיות. מהלך הניתוח דומה להשתלה של קרנית מתורם. השתלת קרנית מלאכותית היא פתרון בעבור אנשים שאיבדו את ראייתם בעקבות פגיעה בקרנית בשל פציעה או מחלה.במהלך הניתוח הזה נעשית השתלה משולבת של קרנית תורם (המשמשת בסיס לחיבור הפרוטזה לעין) וקרנית מלאכותית. הקרנית המלאכותית עשויה מחומר אקרילי שהגוף אינו פועל לדחייתה.
הניתוח נמשך כשעה וחצי בהרדמה כללית ומיועד לעיוורים בשתי העיניים כדי להחזיר את מאור עיניהם ולאפשר להם תפקוד ואיכות חיים.
השתלת קרנית תמיד עדיפה מתורם, משום שהיא כרוכה בפחות סיכונים מהשתלת הפרוטזה. הקרנית המלאכותית מיועדת לאנשים שפרוטזת הקרנית היא הסיכוי היחיד שלהם לראות.
הסיכון העיקרי בהשתלת קרנית מלאכותית הוא התפתחות של זיהום בעין. כדי למנוע את האפשרות הזאת משתמשים בטיפול אנטיביוטי מניעתי במשך תקופה ארוכה.
ייעוץ: פרופ' אירית בכר, מנתחת עיניים ומנהלת שירות הקרנית בבית החולים בילינסון וד"ר ענת רובינסון, מנתחת עיניים ומנהלת מרפאות העיניים בבית החולים בילינסון.