שתף קטע נבחר

 

מ"מ העיד לטובת אלאור אזריה: "היה חשש למטען, הנחיתי לירות במחבל אם יזוז"

במוקד הדיון היום במשפטו של החייל שירה למוות במחבל פצוע: מפקד מחלקה שהעיד למען אלאור אזריה וסיפר על הדרמה שלפני הירי: "הנחיתי את הלוחם שאבטח את המחבל החי שאם הוא עושה תנועות חדות הוא רשאי לפתוח באש". הוא מתח ביקורת על תפקוד המ"פ באירוע וציין כי קב"ט חברון עשה לחיילים תדריך באישור המח"ט

  

 

אזריה בבית הדין הצבאי    (צילום: מתן טורקיה)

אזריה בבית הדין הצבאי    (צילום: מתן טורקיה)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

בבית הדין הצבאי ביפו נמשך היום (ב') משפטו של סמל אלאור אזריה, שמואשם בהריגת מחבל פלסטיני מנוטרל. במרכז הדיון העיד מפקד מחלקה מהפלוגה של החייל היורה, הגורם הצבאי הראשון שמעיד מטעמו של אזריה. סגן מ' סיפר שהציב חייל שישמור על המחבל הפצוע: "הנחיתי את הלוחם שאבטח את המחבל החי שאם המחבל עושה תנועות חדות או מכניס את ידיו לבגדים הוא רשאי לפתוח באש".

 

לדבריו, "אנו פועלים בצורה מקצועית ולא מתוך דאגה איך זה יצטייר. יש אחריות מבצעית ורק לאחר מכן אחריות איך זה ייראה כלפי חוץ. המחבל החי היווה סכנה ולכן שמתי עליו חייל לאבטחה". הוא הוסיף כי "אי אפשר לומר שהסכנה של המטענים חלפה" וגם סתר עדויות קצינים בכירים בגזרה: "לא חשבתי שאנשי הישוב מנסים לעשות מניפולציות בעניין טיפול במחבלים".

 

המ"מ שהעיד (צילום: יאיר שגיא) (צילום: יאיר שגיא)
המ"מ שהעיד(צילום: יאיר שגיא)

 

הוא סיפר כי לא טיפל במחבל כי "לא היה זיכוי חבלני" (חבלן טרם בדק שהמחבל אינו נושא מטען), "כך גם הנחיתי את חייליי - לא להתקרב למחבל כדי למנוע סיכון חיים ממשי".

 

"הסתכלתי על המחבל השני שלא נהרג, גלגלתי אותו וראיתי שיש סכין בידו. הרחקתי את כולם משם והצבתי חייל שישמור עליו. זה היה נראה משהו לא פרופורציונלי - שני מחבלים רזים, ואחד מהם נראה 'גדול'. ראיתי גוף גדול על המחבל הרזה ואזרח צעק שיש מטען. החשש הפך ליותר מסביר. זה יצר תמונה אחרת – תמונה מפחידה. החלקים התחברו. צעקתי 'תתרחקו - חשש ממטען'". עם זאת, בהמשך עדותו סיפר כי לא ראה "חשש ממשי להפעלת המטען ולכן לא יריתי בו בעצמי. להגיד שטענת המטען היא פיקציה - זה לא נכון. תמיד עדיף לחשוש יותר מאשר לגרום לתקלות שאי אפשר לחזור מהן".

 

מפקד המחלקה שהשתחרר כאמור מצה"ל מתח ביקורת על תפקוד מפקד הפלוגה באירוע: "הסברתי למ"פ תום על החשש הקיים ממטען כאשר הוא הגיע לזירה. הוא לא מדבר הרבה והתעסק בטלפון שלו. תום מסביר לי היכן לפרוס את כוחות הבידוד ולא מעבר. אין תורת לחימה ברורה וסדר פעולות ברור מה מפקד צריך לעשות בזירה כזו. ניהול הזירה על-ידי תום התעלם מהחשש שלי למטען. כל מה שהוא אמר לי זה 'תשים כאן את החיילים'. לא הרגשתי שתום לקח את האחריות כמו שצריך. בתחושה שלי הרגשתי שאני עדיין המפקד ולכן המשכתי לחלק פקודות כי אלה היו החיילים שלנו. הזירה לא נוהלה מספיק טוב. לא תרגלנו בחודש שלפני התקרית על תרחיש מטען".

 

הוא סיפר בעדותו כי קב"ט חברון אליהו ליבמן, שהעיד אתמול במשפט אזריה, הוא זה שעשה לחיילים את תדריך הכניסה לשטח: "בתחילת התעסוקה, מח"ט חברון אמר לנו: 'קב"ט חברון אליהו ליבמן בעל הבית פה. הוא יודע פה יותר טוב מכולם. היה בהרבה אירועים. אם יש שאלות תשאלו את ליבמן'".

 

"היה לחץ מטורף"

עוד סיפר: "היה לחץ מטורף אחרי האירוע. מפקדים וחיילים מקבלים שיחות מכתבים וחשים שמשהו לא קורה כמו שצריך. המ"פ קיבל הוראה מהמג"ד שכל מ"מ ישוחח עם חייליו, להסביר כמה המקרה חמור ולהרגיע את הרוחות. דיברו איתנו המ"פ, המג"ד והמח"ט בזמן שחיילים נחקרו במצ"ח. ניתנה הוראה שהרמטכ"ל רוצה תחקיר עד שש בבוקר ומכך הכול נגזר".

 

על עדות המח"ט לפיה לא הייתה סכנת חיים בזמן הירי של אלאור: "כל עוד אירוע לא נגמר אי אפשר להגיד שאין סכנת חיים. כשיש מחבלים חיים הסכנה קיימת. כשהמחבל על הקרקע זה מנמיך את החששות, אבל הסכנה קיימת. היו לנו כבר אירועים מתגלגלים. באחד מהם מפקד לא בודד את האיזור והייתה דריסה אחרי ירי". הוא הוסיף כי "מה שחוויתי בשטח שונה ממה שהמח"ט והמג"ד אמרו בעדותם".

 

"תדרוכים בקשר לחגורות נפץ לא קיימים, אבל תמיד מתעסקים בכך שסכינים זו לא הסכנה היחידה. התרגולים בשטח רחבים ומגוונים, בין אם פיגועי ירי או התאבדות - מה שתורגל שבוע לאחר מכן אך לא לפני המקרה", ציין.

 

מפקד המחלקה אמר כי "נציגת דובר צה"ל שהייתה צמודה למח"ט אמרה שזה עושה רעש תקשורתי ושאסור להתבטא בתקשורת. כששומעים מהמפקד שלך שמשהו לא בסדר אתה חושב שזה המפקד שלי אבל בסדר, יש חילוקי דעות. אבל כששומעים זאת ממפקדים בכירים ומנוסים יותר מבינים שיש דברים בגו. הושפעתי מהשיחות שעשה לי בנושא המפקד שלי. האירוע תואר כחמור וחולק לשניים: על הפיגוע עצמו ועל המקרה של אלאור".

 

חבלן מג"ב בבית הדין הצבאי (צילום: יאיר שגיא) (צילום: יאיר שגיא)
חבלן מג"ב בבית הדין הצבאי(צילום: יאיר שגיא)

מוקדם יותר העיד מטעם ההגנה חבלן של משמר הגבול שנכח בזירת התקרית. בעדותו ציין החבלן כי "כתבתי בדו"ח שלי שהמחבל לבש ביגוד שהלם את מזג האוויר באותו היום". דבריו אלה של החבלן סותרים טענות שנשמעו במהלך המשפט, כולל של החייל אזריה, ולפיהן מעילו של המחבל היה חשוד לנוכח מזג האוויר החם.

 

החבלן, שבדק את גופת המחבל בבסיס חרסינה, ציין עוד בעדותו כי "בפרספקטיבה שלי לא צריך להזיז את הגופות עד לבדיקה שלנו. זה הנוהל ואני עובד לפי הנוהל. פיצוץ מטען על מחבל בתוך בסיס מהווה סכנה לכל הסובבים".

 

סמל אזריה ואמו אושרה (צילום: יאיר שגיא) (צילום: יאיר שגיא)
סמל אזריה ואמו אושרה(צילום: יאיר שגיא)

 

שר הביטחון אביגדור ליברמן התייחס בסיור בכפרים בדואים בדרום למשפט אלאור אזריה: "כדאי שתזכרו שבמדינת ישראל, בכל מדינה דמוקרטית, אך ורק בית המשפט ובמקרה הזה בית הדין מרשיע. כל עוד בנאדם לא הורשע, הוא זכאי. וזה כולל את אלאור אזריה וכולל את החייל מנצח יהודה. כדאי לזכור שאנשחם שנלחמים יום יום וחודשים בטרור ובמחבלים לא יכולים לצאת למשימה עם עורך דין צמוד ולכן לפעמים השיקול נכון ולפעמים לא. אבל להביא למצב שכל חייל יבקש עורך דין לפני שהוא יוצא למשימה זה דבר בלתי אפשרי".

 

הדיונים במשפט התחדשו כבר אתמול אחרי הפסקה של חודש. קצין הביטחון בחברון, סגן-אלוף במיל' אליהו ליבמן, אמר בעדותו אתמול כי התובע הצבאי, סגן-אלוף במיל' נדב וייסמן, לא עושה עמו צדק. "התובע הוא גנב", אמר ליבמן. "הוא מנסה לקדם את האג'נדה שלו ולהרשיע חייל מצטיין. אני הייתי בשטח, הרגשתי סכנה".

 

ליבמן אמר עוד כי "לא יכול להיות שאדם שיושב במגדל שן ולא היה בשטח ישאל שאלות כאלה. הייתי ממליץ לך כוס קולה ופופקורן להמשיך לחיות בסרט. בכל אירוע יש סכנה. זו הפקרות ששואל זאת אדם ללא ניסיון באירועים וללא אחריות על חיי אדם. הסתירה היא רק בראש שלך".

 

בהפסקה בדיון אמר ליבמן לתקשורת: "באתי לומר את האמת על התחושה בתור מי שנכח בשטח והרגיש סכנה ביטחונית מוחשית לכלל הכוחות בזירה. ראיתי תובע אובססיבי להרשיע לוחם מצטיין בצה"ל. כואב הלב". התובע וייסמן אמר למ"מ: "הדברים שאתה העלית היום, כמו זה שאמרת למ"פ על החשש ממטען - לא אמרת בעדותך במצ"ח". סגן מ' אישר: "נכון, אין זכר לכך בחקירה שלי. גם לא אמרתי על התדורך שנתתי לחייל שאבטח את המחבל על החשש ממטען".

המשך המשפט של אזריה    (צילום: ליאור פז)

המשך המשפט של אזריה    (צילום: ליאור פז)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

 

אושרה, אמו של החייל היורה, מיררה בבכי במהלך הדיון וקראה: "איפה הצדק? איפה הצדק?". נשיאת בית הדין, השופטת אלוף-משנה הלר, אמרה לה: "תירגעי". האם הבוכייה יצאה מהאולם, ומתמחה בצוות ההגנה יצאה עמה מחוץ לאולם והרגיעה אותה.

 

בסך הכול צפויים להעיד בחודש הקרוב כ-25 עדי הגנה, בהם שלושה קצינים בכירים לשעבר: תת-אלוף במיל' שמואל זכאי והאלופים במיל' דני ביטון ועוזי דיין. השלושה, בעיקר ביטון ודיין, התבטאו בשבועות האחרונים רבות לטובת אזריה, וזכאי אף פרסם פוסט בפייסבוק שבו יצא נגד הדלפת התצהיר שמסר בעניין: "הניסיון לסתום פיות הוא פתטי ואותי הוא מצחיק, בטח לא מפחיד. כל אדם רשאי להחזיק בעמדתו, להתווכח עליה, לנסות לשכנע בדרך לגיטימית. הקרדיט שאני נותן לצה"ל ומפקדיו כי ישכילו ללמוד מהטעויות שנעשו הוא הרבה יותר גדול מאלו שכביכול יוצאים להגן עליו אבל הם במעשיהם ובדבריהם מערבבים אותו במחלוקת פוליטית".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: יאיר שגיא
סמל אזריה בבית הדין הצבאי
צילום: יאיר שגיא
מומלצים