עכשיו זה מוכח: כלבים מסוגלים להבחין בין אינטונציה למשמעות מילולית
מחקר חדש מגלה כי כלבים, בדומה לבני אדם, נסמכים על אותם אזורים במוח שמסייעים להבנה מורכבת של מילים, והטון שבו הן נאמרות. 13 כלבים אומנו לשכב בשקט במכונת MRI לצורך המחקר
אם חשבתם לעצמכם שהכלב שלכם מבין ללבכם ברמה עמוקה, כנה ומרגשת, אז אתם כנראה צודקים. צוות חוקרים מהונגריה פרסם לאחרונה מחקר שלפיו כלבים מבינים הן את משמעותן של מילים והן את הטון שניתן להן. כדי לפשט את הרעיון: גם אם תשתמשו בטון נלהב במיוחד כדי לבשר לכלבכם שאתם לוקחים לווטרינר, הוא כנראה יקלוט מה אתם מנסים לעשות ויתבאס לצאת מהבית.
חוקרים כבר מצאו בעבר שכלבים מגיבים יותר לקולות אנושיים מאשר לקולות של אחיהם הזאבים, יכולים להתאים בין מאות חפצים למילים, ויכולים לציית לבקשות של בני אדם על ידי שפה. אך הממצאים החדשים שנחשפו כעת מצביעים על כך שכלבים אף יותר דומים לבני אדם ממה שהיה ידוע עד כה. על פי המחקר, שפורסם במגזין Science, כלבים מעבדים שפה באותם אזורים במוח כמו בני אדם.
החוקר ההונגרי אטילה אנדיקס ועמיתיו גייסו למען המחקר 13 כלבי משפחה - מרביתם גולדן רטריוור ובורדר קולי – ואימנו אותם לשבת ללא כל תנועה במשך שבע דקות בסורק MRI שמודד את הפעילות המוחית שלהם. אל חשש, עורכי המחקר ציינו כי הכלבים לא נקשרו בשום צורה ויכלו "לעזוב את הסורק בכל רגע שרצו".
לאחר שהוכנסו הכלבים למכשיר, מאמנת שהייתה מוכרת להם החלה להשתמש במילות שבח שבעליהם של הכלבים משתמשים בהם, כמו "יפה מאוד", "חכם", ו"כל הכבוד", וכן מילים ניטרליות כמו "עדיין" ו"אם" - שהחוקרים קבעו כי הן מילים חסרות משמעות לחיות. כל כלב שמע כל אחת מהמילים גם בטון ניטרלי וגם בטון שמח ומשלהב.
בעזרת שימוש בתמונות של פעילות המוח, החוקרים הצליחו לזהות כי הכלבים עיבדו את המילים המוכרות ללא קשר לטון שבהן הן נאמרו, ועשו זאת בעזרת האונה השמאלית של המוח - כמו בני אדם. הטון, עם זאת, נותח באזורי השמיעה של האונה הימנית - גם כן כמו בני אדם.
נוסף על כך, החוקרים מצאו כי "מרכז התגמולים" של הכלבים - שמגורה על ידי דברים נעימים כמו ליטוף, אוכל ומין - השפיע על המוח באופן דומה לקפיצה ונביחה כאשר מילים חיוביות גם נאמרו בטון חיובי. "זה מראה שעבור כלבים, מילה טובה בהחלט יכולה לשמש כתגמול, אך זה עובד הכי טוב אם המילים והטון תואמים", הסביר החוקר אנדיקס במחקר. "אז לא רק שכלבים יכולים להבחין בין מה שאנחנו אומרים ואיך שאנחנו אומרים, אלא שהם יכולים גם לשלב את הדברים למען פרשנות נכונה של משמעות המילים".