כך תכינו לילדים כריכים מזינים
שנת הלימודים החלה והחזרה לשגרה בעיצומה: ארוחת העשר של הילדים בבית הספר היא, לעיתים, הדבר הראשון שהם אוכלים באותו יום, לכן חשוב להעניק להם את הכריכים מהמרכיבים הטובים ביותר שיעזרו להם להתרכז בשיעורים וגם ליהנות מהאוכל עצמו. הדיאטנית רותי אבירי מסבירה כיצד
בשיתוף מאפיית אנג'ל
השמחה הגדולה על הגעתו של החופש הגדול מעולם לא הייתה שמורה לילדים בלבד. גם ההורים סוף סוף יכלו לנוח מעט ולהוריד מטלה אחת מורכבת במיוחד מרשימת המטלות - הכנת הסנדוויצ'ים בבקרים.
למי מאתנו שכבר יש לו ילד אחד או שניים, יודע היטב שהקושי האמיתי לא טמון בהכנת הסנדוויצ'ים עצמם, אלא דווקא סב סביב מרכיביהם - אנחנו רוצים שהלחמים יהיו מקמח מלא והילדים רוצים פיתה, אנחנו רוצים למרוח להם גבינה לבנה, קוטג', טונה או אבוקדו והם בכלל רוצים ממרח שוקולד. ולפעמים, כשמדובר במתבגרים, הם פשוט לא רוצים לקחת כלום.
חשוב לציין, שמחקרים מצאו שילדים שלא אכלו ארוחת בוקר היו עייפים יותר, עצבניים יותר, פחות מרוכזים, ובאופן כללי הפגינו יכולות לימודיות וחברתיות פחותות מאלו של הילדים שכן הקפידו לאכול ארוחת בוקר מדי יום. כמו כן, נמצא כי דווקא ילדים שדילגו על ארוחת הבוקר, נמצאו ככאלה אשר עשויים לסבול מהשמנה.
אפילו אם הספקנו להכין לילדים ארוחת בוקר, האם ההתעקשות על לקיחת כריך לבית הספר עדיין מוצדקת?
כן. חשוב מאוד לאכול ארוחת עשר בבית הספר.
עבור אלו שדילגו על ארוחת הבוקר מדובר בארוחה הראשונה שהילדים אוכלים במהלך היום ולכן, חשיבותה מוכפלת. הארוחה הראשונה ביום היא למעשה הארוחה ששוברת את ה"צום" של הלילה ומספקת אנרגיה ראשונית לגוף ולמוח, ואם היא לא התקיימה לפני היציאה לבית הספר, חשוב ביותר שהיא תתקיים בהזדמנות הראשונה.
גם עבור אלו שהספיקו לחטוף משהו בבוקר, חשיבות ארוחת העשר להמשך הריכוז וכושר הלמידה של הילדים ברורה ואם עד היום מצאתם את עצמכם "חופרים" לילדים לאכול ארוחת בוקר או ניסיתם נמרצות לשכנע אותם לקחת סנדוויץ' כדי שלא יהיו רעבים עד ארוחת הצהריים, בהחלט יש סיבה טובה שעומדת מאחורי זה.
בסופו של דבר, אם הצלחתם לשלוח את הילדים לבית הספר עם ארוחה בריאה ומזינה, הרי שהגדלתם באותו היום את הסטטוס התזונתי הכולל שלהם ואת הסיכוי שישיגו את הדרישות התזונתיות המומלצות להם, ויש בזה חשיבות רבה כשמדובר בניסיון לשמור על תהליך גדילה והתפתחות תקינים.
מה יותר נוח מאשר לשלוח את ילדינו לבית הספר עם כריך טוב, שיהווה עבורם ארוחה מזינה במהלך היום ועד ארוחת הצהריים?
אז בואו נעשה קצת סדר - ממה בעצם צריך להיות מורכב כריך כדי שיחשב "בריא"?
- הכריך מורכב מה"בסיס" – פרוסות לחם, לחמנייה, או פיתה.
- "תוכן"- הממרח שבחרנו לשים.
- ומה"תוספות" – הירקות ושאר תוספות אחרות.
- ועכשיו, כל שנותר הוא לעקוב אחר ההמלצות הבאות:
בסיס הסנדוויץ' - בין אם בחרנו בלחם, לחמנייה או פיתה, חשוב שהם יהיו מקמח מלא, אשר מספק שפע של רכיבי תזונה כגון פחמימות מלאות, ויטמינים, מינרלים וסיבים החיוניים למתן אנרגיה למשך היום ולגדילה והתפתחות תקינים.
חוששים שהילדים לא יאהבו את הלחם המלא? יש כיום בשוק לחמים שהם מ-100% קמח מלא, ללא תוספות של דגנים וגרעינים, במרקם רך וחלק – כמו שילדים אוהבים. הכינו מהם כריכים ותתפלאו לגלות שילדים אוהבים לחם מלא, צריך רק לתת להם את האפשרות הקרובה ביותר ללחם אליו הם רגילים.
המילוי - תפקידו להשלים את אבות המזון ולצרף לפחמימות המלאות חלבונים או שומנים איכותיים: גבינות לבנות רזות, טונה, ביצים, אבוקדו או טחינה למשל, יעשו את העבודה מצוין. אפשר כמובן גם לשלב ביניהם לפי טעמו האישי והעדפותיו של הילד.
התוספות - לרוב ייתרמו ויטמינים ומינרלים ויוסיפו אסתטיות וצבעוניות לכריך באופן שיגביר את החשק לאכול אותו. חשוב לשים לב שלא להוסיף ירקות שירטיבו את הכריך ויגרמו לו להתפרק או להיראות לא אסטטי (עגבניות בשלות למשל).
וחשוב חשוב, תמיד אפשר ורצוי להוסיף גם ירקות ופרי לצד הכריך.
קופסה קטנה שמכילה פרי חתוך וירקות מיני כגון עגבניות שרי, מלפפונים ופלפלים קטנים, גזר גמדי וכו' הניתנים לאכילה בביס, היא כיף גדול, תשדרג את תחושת השובע, וכמובן תהווה תוספת בריאה ונהדרת.
בסופו של דבר, המטרה שלנו כהורים היא ליצור עבור ילדינו תפריט מאוזן ומגוון לאורך כל היום. וחשוב שנזכור שרמת תחושת השובע לאורך חלקו הראשון של היום מושפעת מאכילת ארוחת עשר והיא שיקול חשוב שיש לקחת בחשבון במהלך הכנה.
עוד טיפ קטן - כשאנחנו משקיעים בהכנת כריך בריא, חשוב שנעשה את זה בשיתוף עם הילדים כדי שגם נהיה בטוחים שלא רק שלחנו כריך בריא לבי"ס, אלא שהם גם באמת אכלו אותו ולא זרקו לפח או החליפו עם חבר.
רותי אבירי היא דיאטנית מוסמכת, מומחית לתזונת ילדים ויועצת למאפיית אנג'ל
הכתבה מוגשת בשיתוף מאפיית אנג'ל