זעם על המפכ"ל: 'המשטרה מסוכנת לשחורים'. אלשיך: "לא התכוונתי לפגוע ביוצאי אתיופיה"
סערה בעקבות דברי אלשיך, לפיהם "מחקרים הראו שמהגרים מעורבים יותר בפשיעה, טבעי שחושדים בהם". פעילים יוצאי אתיופיה: "מבחינת המפכ"ל, השחורים תמיד יהיו חשודים". השר ארדן נתן גיבוי לאלשיך. המשטרה: "המפכ"ל לא התכוון לפגוע"
בא לברך - ויצא מקלל. פעילים חברתיים יוצאי אתיופיה זועמים על אמירותיו של מפכ"ל המשטרה רוני אלשיך בכנס לשכת עורכי הדין, שם אמר כי "כל המחקרים הראו שמהגרים מעורבים יותר בפשיעה", ולכן "טבעי שחושדים בהם יותר". פעילים מובילים במחאת יוצאי אתיופיה דרשו אמש (יום ג') לפטר את המפכ"ל ואמרו כי דבריו "מוכיחים שהמשטרה מסוכנת לקהילה". המפכ"ל עצמו ניסה להבהיר לאחר מכן את דבריו, ובהודעה שהוציאה המשטרה נאמר כי "אין ולא הייתה לו כל כוונה לפגוע בישראלים יוצאי אתיופיה". השר גלעד ארדן גיבה לאחר מכן את אלשיך וציין כי "המפכ"ל אמר באומץ שיש בעיה".
רק בתחילת החודש אישרה ועדת השרים לקידום שילובם של יוצאי אתיופיה, בראשות ראש הממשלה נתניהו, 12 המלצות לחיזוק האמון של בני הקהילה במשטרה. זאת עקב טענות וממצאים שהצביעו על "שיטור יתר" נגד צעירים ממוצא אתיופי ובהם נתונים לפיהם יותר מ-30% מהאסירים בכלא הקטינים היחיד בישראל הם יוצאי אתיופיה.
אבל דבריו של רב-ניצב אלשיך בכנס של ועידת המשפט של לשכת עורכי הדין, שנערכה בשיתוף ynet, לא יסייעו לשיפור הקשר בין יוצאי אתיופיה למשטרה. גדי יברקן, מהפעילים הבולטים בקהילה, אמר כי מדובר ב"מפכ"ל לא חכם במיוחד שמצהיר בגלוי שישראל היא מדינה גזענית. אנחנו לא מהגרי עבודה, אנחנו יהודים ששבו למולדת מגלות של 2,500 שנה. עכשיו ברור למה שוטרים הרגו את יוסף סלמסה ולא הועמדו לדין כשיש מפכ"ל ש'מבין' שוטרים שנוהגים באלימות נגד שחורים וערבים".
הפעיל החברתי אבי יאלו, חבר הצוות הבינמשרדי למיגור הגזענות, אמר כי "אלו דברים שלא היו צריכים להיאמר ועליו להתנצל. השוטר בשטח מתרגם את הדברים האלו לפעולות גזעניות". לדבריו, "תפיסות עולם לא ניתן למחוק ביום אחד. מה שמקומם באמירה הזו של המפכ"ל זה שמבחינתו לעכב שחורים רק בגלל צבע עורם זה עניין לגיטימי. יש מאות פתיחות תיקים לצעירים רק בגלל פרופיילינג. זו תופעה שצריך לעקור ולא לעודד".
ח"כ לשעבר פנינה תמנו שטה אמרה כי "המפכ"ל באמירתו נותן אור ירוק לשוטרים להפוך את הילדים שלנו לחשודים מיידיים ומשם לשק אגרוף של שוטרים אלימים וסורחים. הילדים שלך, המפכ"ל אלשיך, אינם טובים יותר משלי. ילדים כהי עור לא נולדים עם גנים לעבריינות ולא בפוטנציה לעבריינות. תעשה בדק בית וחריש פנימי, ותגלה שישנם שוטרים שנטפלים יום-יום לילדים וצעירים יוצאי אתיופיה ומראים להם את הדרך אל מאחורי הסורגים".
לדבריה, "הניסיון של המפכ"ל למרק את מצפון המשטרה ולתרץ אלימות משטרתית בתירוצי 'מהגרים יותר עבריינים' מוכיחה שהמשטרה בהנהגתו מסוכנת לשחורים בישראל ולכל מי שחזותו הופכת לסכנה עבורו". היא פנתה למפכ"ל ואמרה לו: "שילמנו ואנחנו משלמים מחיר כבד בגלל הגזענות שאתה אלשיך לא למדת להכיר בה. אז איך תלמד משהו על שוויון ותיקון עוול כשאתה לא מפנים את העובדה שסימון על פי צבע עור זה רדיפה גזענית?"
לדברי זיוה מקונן דגו, מנכ"לית האגודה הישראלית למען יוצאי אתיופיה, המפכ"ל נתן בדבריו אישור רשמי ופומבי לפקודיו לעצור כל צעיר יוצא אתיופיה: "השיקול הוא צבע ולא הגירה. כי במדינת הגירה כמו ישראל כולם היו צריכים להיות 'חשודים', אך מה לעשות שהצבע של האתיופים הוא נצחי, לכן לא משנה אם הם עולים, 'מהגרים' או צברים. מבחינת אלשיך, 'השחורים' יוצאי אתיופיה בישראל יהיו החשודים לנצח. אני קוראת לשר לביטחון פנים ולראש הממשלה לפטר את המפכ"ל הגזען שקובע כי טבעי לחשוד בקבוצה מסוימת ולהפליל אותה באופן גורף".
"לא מדובר באנשים בעלי DNA עברייני"
מנגד, השר לביטחון פנים גלעד ארדן יצא להגנת המפכ"ל ואמר כי לא הצדיק את תופעת "שיטור היתר" נגד יוצאי אתיופיה ולא גיבה אותה: "הוא עשה בדיוק להיפך. הוא אמר באומץ שיש בעיה כזו ושהמשטרה מטפלת בה. הסברו של המפכ"ל לא נועד בשום אופן להצדיק את שיטור היתר, אלא לתאר את הלכי הרוח של השוטרים שגרמו להם בעבר לפעול באופן שגוי. כל תיאור אחר של דברי המפכ"ל אינו נכון ויוצר עיוות ותחושות קשות ללא כל הצדקה. כמי שמכיר היטב את עמדת המפכ"ל ואת מעשי המשטרה בתחום שיטור היתר מול אוכלוסיות מסוימות - אני מגבה אותו ואת התוכנית שמיישמת המשטרה תחת פיקודו ובהתאם למדיניותי".
אמי פלמור, מנכ"לית משרד המשפטים שעמדה בראש הצוות הבינמשרדי למיגור הגזענות נגד יוצאי אתיופיה, מתחה ביקורת מרומזת על דברי אלשיך ואמרה כי "דו"ח הצוות למיגור הגזענות משקף את המציאות העגומה של גזענות ממסדית כלפי יוצאי אתיופיה. מהנתונים עולה באופן חד-משמעי כי לא מדובר באנשים בעלי DNA עברייני".
לדבריה, "המלצות הדו"ח נמצאות בשלבי יישום בכל משרדי הממשלה, ואין ספק כי גם המשטרה תיישם ומיישמת את ההמלצות שראש הממשלה עצמו אימץ, ומרביתן אף עוגנו בהחלטת ממשלה כבר בשלב זה. יחידת התיאום הממשלתית למאבק בגזענות כבר נמצאת בתהליכי הקמה, ואנו נמשיך לקדם את הנושא בכל העוצמה".
הרצוג למפכ"ל: "תקן את דבריך"
גם באופוזיציה מתחו ביקורת חריפה על דברי המפכ"ל. ראש האופוזיציה, ח"כ יצחק הרצוג, קרא למפכ"ל לתקן ולהבהיר את דבריו, "כי אסור שמישהו יבין מהם שזה לגיטימי לחשוד יותר באזרח אתיופי או ערבי. כל בעל עמדה משפיעה חייב להתגייס למיגור שיח גזעני או פרופיילינג מכל סוג שהוא".
ח"כ שלי יחימוביץ' אמרה כי "עצוב שבמקום להילחם בתופעת הפרופיילינג של אזרחים רק בשל צבע עורם, מחפש המפכ"ל הנמקות פסיכולוגיות לתופעה הקשה. בניכוי מזרחים, אתיופים, ערבים ועוד, נשארו על פי הגדרות המפכ"ל רק מעטים, לבני עור ממש, שאין לחשוד בהם. אין דרך אחרת לנסח זאת, אבל על פי המפכ"ל, גם הוא עצמו עשוי להיעצר מעצר שווא אם יסתובב בלי מדים".
ח"כ חיים ילין מיש עתיד אמר: "אני קורא למפכ"ל המשטרה להבהיר את דבריו ולשים סוף לדעות קדומות וגזענות. כולם אזרחים, כולם שווים בפני החוק. כבוד הוא ערך בסיסי בקליטת עלייה ואמירות כפי שנשמעו היום אסור שייאמרו, בוודאי לא על ידי הממונה על אכיפת החוק, שמירת הסדר הציבורי וביטחון הפנים במדינה".
יו"ר הרשימה המשותפת, ח"כ איימן עודה, אמר: "לא מפתיע ואפילו מתבקש לשמוע שמפכ"ל המשטרה חושב שיחס גזעני ומפלה כלפי האוכלוסייה יוצאת אתיופיה הוא טבעי. יש להזכיר למפכ"ל כי תפקידו הוא לשרת ולדאוג לביטחונם של כל אזרחי המדינה ולא רק של הציבור היהודי הלבן. המשטרה הפקירה לחלוטין את הביטחון האישי של האזרחים הערבים בכך שסימנה אותנו כאויבים ולא כאזרחים, אך המשטרה גם פוגעת באופן שיטתי בכל האוכלוסיות המוחלשות במדינה".
סמטוריץ': "סוף סוף מפכ"ל אמיץ"
מנגד, ח"כ בצלאל סמוטריץ' אמר דברים שונים לחלוטין: "סוף סוף מפכ"ל אמיץ שלא מתעלם מהמציאות גם כשהיא לא נעימה, מכיר בה ומשם פועל לתיקון לטובת כולם, ועדת הצבועים צועקת. תתעלם, אדוני המפכ"ל".
בכנס ניסה המפכ"ל לנתח את סוגיית האלימות המשטרתית כלפי יוצאי אתיופיה ואמר: "בכל המחקרים הקרימינולוגיים בעולם מוכח שמהגרים מעורבים יותר בפשיעה מאשר אחרים. בנוסף, בכל המחקרים מוכח שצעירים מעורבים יותר בפשיעה. כאשר שני הדברים האלה מתלכדים ביחד, נוצר מצב שקהילה מסוימת מעורבת בפשיעה. זה היה בכל העליות".
המפכ"ל אלשיך קשר בין יוצאי אתיופיה לערביי ישראל ולתושבי מזרח ירושלים ואמר: "כשישנה קהילה שמעורבת יותר בפשיעה, גם לגבי ערבים או תושבי מזרח ירושלים, והסטטיסטיקות מפורסמות, אז כאשר שוטר פוגש חשוד מטבע הדברים המוח שלו חושד בו יותר מאשר היה חושד בו אילו היה מישהו אחר. זה טבעי. אנחנו לדעתי הבנו והתחלנו לטפל בזה קצת באיחור, אבל כשנה יש תוכנית מאוד-מאוד אדוקה יחד עם מנהיגים בתוך הקהילה, שתפקידה לצמצם בין השאר את שיטור היתר".
בהודעה שפרסמה המשטרה, שעות לאחר מכן, נאמר כי "המפכ"ל הודה בגילוי לב כי לאחר בדיקה עצמית מעמיקה גילינו שאכן ישנו שיטור יתר בכל הנוגע לממשק שבין שוטרים ליוצאי קהילת אתיופיה בישראל. למען הסר ספק, הדברים שנאמרו על ידי המפכ"ל אין ולא הייתה בהם כל כוונה לפגוע בישראלים יוצאי אתיופיה, אלא נאמרו מתוך גילוי לב שנועד לאפשר תיקון ושיפור הממשקים בין המשטרה והשוטרים ביניהם".
ועידת המשפט של לשכת עורכי הדין נערכה ושודרה בשיתוף ynet.