סובלים מבעיות במערכת העיכול? 6 סיבות אפשריות
אם גם אתם מרגישים שהבטן מנהלת אתכם, ועוסקים המון במה אכלתם, מה תאכלו ומה יגרום להשקטת או החרפת כאבי הבטן והגזים, ייתכן מאוד שאתם סובלים מרגישות למזון. הנה 6 רכיבי תזונה שייתכן ומפריעים לאיכות החיים שלכם ועלולים אף לגרום לסכנה בריאותית של ממש
רגישות למזונות ניתן לפתח בכל גיל. האבחנה בין אלרגיה ורגישות למזון לא תמיד ברורה, יש למשל מצבים בהם אלרגיה קלה או אלרגיה מושהית (שהתסמינים בה מופיעים מספר שעות לאחר החשיפה למזון) מבלבלים ומקשים על האבחנה.
הערכות אומרות שרק כ-2% מאוכלוסיית המבוגרים סובלים מאלרגיה אמיתית למזון, בעוד שכ-25% סובלים מתגובות שליליות שונות שנכנסות תחת הכותרת של רגישות למזון או אי-סבילות למזון.
להבדיל ממצבים של אלרגיה למזון, רגישות למזון תלויה לעיתים קרובות בכמויות. אכילת כמות קטנה ממזון שרגישים אליו, תעבור לעתים קרובות בשלום בעוד אכילה של כמות משמעותית מאותו מזון תגרור אי נוחות רבה.
קראו עוד
סיבים, חלב ותפוח: מזונות שמעוררים רגישויות
לא יורדים במשקל? אולי אתם רגישים למזון שאתם אוכלים
רגישים ללקטוז? איך לזהות ולהתגבר
רגישות ללקטוז
הרגישות למזון המוכרת ביותר היא לחלב. ליתר דיוק הלקטוז שבחלב. הלקטוז (סוכר החלב) אינו מתפרק ביעילות בחלק מהאוכלוסיה ועלול לגרום לכאבי בטן, שלשולים וגזים. על פי הערכות, לכ-20% מהאוכלוסייה הבוגרת יש רגישות ללקטוז. ניתן לבדוק את הרגישות בבדיקת נשיפה ללקטוז. במידה ומתגלה רגישות ללקטוז, ניתן להשתמש במוצרים דלי או נטולי לקטוז ובעיקר להשתמש בתחליפים שמקורם בסויה או מרכיבי חלבון אחרים.
רגישות לפרוקטוז (סוכר פירות)
רגישות פחות נפוצה ופחות נבדקת. לא ברורה מידת ההארעות שלה. הפרוקטוז קיים בפירות ובירקות רבים וחוסר הספיגה שלו עלול לגרום לכאב בטן, גזים רבים ויציאות לא תקינות. ניתן לבדוק בבדיקת נשיפה לפרוקטוז. במצב של רגישות לפרוקטוז יש להפחית משמעותית את כמות הפירות והירקות בתפריט היומי.
רגישות לגלוטן
רגישות מדוברת מאוד בשנים האחרונות. אין דרך חד משמעית לברר את קיומה, אך יש אפשרות להעריך אותו באמצעות התסמינים מהם המטופל סובל ובדיקות IgG , שיכולות להדגים את הקשר לרגישות. הרגישות לגלוטן באה לידי ביטוי בכאבי בטן, נפיחות, גזים, עייפות, ירידת מצב רוח ועוד. הדרך המדויקת ביותר לבחון את הרגישות היא ע"י הימנעות למשך שבועיים ובדיקת השינוי הגופני.
רגישות לממתיקים מלאכותיים
תחליפי סוכר רבים שנמצאים במזון דל סוכר המיועד גם לחולי סוכרת, מכילים כוהלים בעלי טעם מתוק שמתקשים להיספג בחלק מהאוכלוסייה. הערכות לגבי רגישות זו לא נמצאות מאחר וחלק ניכר מהאוכלוסייה כלל לא מזהה את תסמיניה כרגישות. תחליפי הסוכר נקראים סורביטול / מלטיטול / קסיליטול. התגובות לרגישות לכוהלים אלה הן בעיקר גזים רבים, נפיחות וכאבי בטן.
רגישות לסיבים תזונתיים
רגישות פחות מוכרת שאין ממש מידע לגביה הארעותה. חלק מהמזון הבריא שאנחנו אוכלים מועשר בסיבים תזונתיים שחשובים לבריאותנו. סוגי סיבים כמו סובין חיטה או שיבולת שועל, אינולין, גור גאם, פסיליום ועוד, אינם מתעכלים במערכת העיכול שלנו, ועלולים לגרום לחלק מהאוכלוסייה גזים קשים, נפיחות וכאבי בטן חזקים.
רגישות לקפאין
מוכרת פחות ולא ברורה ההארעות שלה. חלק מהאוכלוסייה נוטה לפרק ולספוג את הקפאין בצורה איטית והשפעות הקפאין (החיוביות והשליליות) נמשכות זמן ממושך. הקפאין משפיע על המוח יותר מאשר על הגוף. ריכוז גבוה של קפאין יכול לגרום בחלק מהאוכלוסייה ליתר לחץ דם, אך גם לאי שקט, התקפי חרדה, דופק מהיר, שינויים חדים במצבי רוח, חוסר ריכוז ועוד.
להפסיק לתת לבטן לנהל אתכם
חשוב להבין שמעבר לאי נעימות הגופנית, יש לרגישות למזון תופעות מרחיקות לכת וארוכות טווח שישפיעו על בריאות האדם. שלשולים תכופים יגרמו להרס רירית המעי העדינה, וישפיעו על ספיגה של אבות מזון רבים (בעיקר ויטמינים ומינרלים). השלשולים גורמים לאיבוד נוזלים לא רצוני ואיבוד מלחים ואנזימים חיוניים ביותר.
אכילה של מזון שאנו רגישים אליו גורמת התפתחות חיידקים סלקטיבית ובלתי מתאימה שתגרור שינויים רבים בגוף החל מירידה במערכת החיסון ועד קושי בנטרול רעלים והתמודדות עם מחלות.
מטופלים רבים לומדים לחיות עם התופעות הקשות והיומיומיות מהם הם סובלים מאחר והם מתייאשים מלמצוא מענה לבעייתם. מטופלים רבים מבטאים זאת במשפט "הבטן מנהלת אותי" הם עסוקים רוב שעות היום במה אכלו או מה יאכלו, ומה גרם או יגרום להחרפת מצבם.
מאחר והאבחון בבדיקות מעבדה שגרתיות לרוב לא פותר את הבעיה, יש קושי באיבחון מדוייק, והדרך המתקדמת ביותר בה אפשר לנקוט כיום היא ניתוח הנתונים האישיים של האכילה והתסמינים של האדם, בשילוב עם בדיקות דם לרגישות למזון.
הכותבת היא דיאטנית קלינית, מומחית ברגישות למזון .
ומה קורה לכם בתוך הבטן כשהיא כואבת? צפו בהדגמה: