שתף קטע נבחר

 

המשטרה ממליצה על כתבי אישום בפרשת נתיבי ישראל: מרמה ושוחד במאות מיליונים

המשטרה סיימה את חקירתה בפרשת נתיבי ישראל: "התנהלות פלילית שיטתית ושחיתות עמוקה לכאורה במשך יותר מעשור". בין החשודים העיקריים: המנכ"ל לשעבר אלכס ויז'ניצר והח"כ לשעבר מיכאל גורלובסקי

 

ארכיון. אלכס ויז'ניצר (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
ארכיון. אלכס ויז'ניצר(צילום: ירון ברנר)

פרשה 618 - השחיתות בחברת נתיבי ישראל (לשעבר מע"צ): המשטרה ממליצה היום (ד') להעמיד לדין עשרות בכירים וחברות שונות בגין שורת עבירות הכוללת בין השאר סחיטה באיומים, מתן ולקיחת שוחד, קבלת דבר במרמה, רישום כוזב במסמכי תאגיד, מרמה ועבירות מס.

 

ארבעת הבכירים בין החשודים הם אלכס ויז'ניצר, שהיה מנכ"ל החברה בשנים 2010-2003; הח"כ לשעבר מהליכוד מיכאל גורלובסקי, בעל מניות מרכזי בחברת ד.נ; שי ברס שכיהן כמנכ"ל החברה בשנים 2013-2011, ומיכאל קופילובסקי, שהיה ממלא מקום המנכ"ל בשנים 2015-2014.

 

על פי המשטרה, הממצאים מצביעים על כך שהמנכ"ל ויזניצ'ר קידם את ענייניה של חברת "פרו-שיא ניהול פרויקטים" כספק חיצוני לנת"י, בתמורה לטובות הנאה שהעניק לו בעל החברה.

 

עוד נטען כי החברות "ד.נ. הנדסה תכנון וייעוץ בע"מ" ו"יורוברידג' הנדסה בע"מ", אשר נשלטו בפועל על ידי גורולובסקי, קיבלו עבודות במרמה מנתיבי ישראל בהיקפים של כ-55 מיליון שקל, בתמורה לכספי שוחד וטובות הנאה שנתנו בעלי המניות בחברות ובראשם הח"כ לשעבר, לבכירים ולבכירים לשעבר בחברת נתיבי ישראל ולמקורביהם.

 

על פי המשטרה גובשה תשתית ראיות לכאורה בעניינם של 11 חברות ויותר מ-40 חשודים, בהם מנהלים בכירים במע"צ/נת"י, חלקם בכירים כיום בחברות ממשלתיות נוספות, מנכ"לים, ראשי אגפים, בעלי מניות בחברות, יועצים, קבלנים ועוד.

ארכיון. מיכאל גורלובסקי בבית המשפט (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
ארכיון. מיכאל גורלובסקי בבית המשפט(צילום: מוטי קמחי)

 (צילום: אסף מגל) (צילום: אסף מגל)
(צילום: אסף מגל)

חברות אחרות שנחקרו במסגרת הפרשה "ב.ר.רבינוביץ'", "מתן", "למד שקד", "ביבי כבישים", "א.מ", "ס.א.מ.ד.ש.", "עינב החץ", "סגולה לישראל" ו"דן ויזניצ'ר".

 

על פי המשטרה מדובר ב"פרשה מסועפת ומורכבת בתחום השחיתות הציבורית, הכוללת מספר רב של תתי פרשיות... נחקר חשד למנגנון שיטתי ומאורגן של העברות כספי מדינה וגריפת רווחים מסוגים שונים בהיקפים הנאמדים במאות מיליוני שקלים. החקירה חשפה התנהלות פלילית שיטתית ושחיתות עמוקה לכאורה שהייתה נהוגה בחברת נתיבי ישראל, משך למעלה מעשור".

 

החקירה נוהלה על ידי מחלק חשיפה וחקירה ייעודי לתחום שחיתות ציבורית בחברות ממשלתיות, הפועל ביחידה הארצית של משטרת ישראל, ותוך שיתוף פעולה עם חקירות מכס ומע"מ.

 

חברת נתיבי ישראל (נת"י, לשעבר מע"צ) היא החברה הלאומית לתשתיות תחבורה המתוקצבת על ידי המדינה ואחראית על תכנון, פיתוח ואחזקת רשת הכבישים הבינעירונית ועל פיתוח מסילות רכבת במדינת ישראל. תקציבה נשען על תמיכה ממשלתית של כשבעה מיליארד שקל בשנה.

 

השיטה: פרויקטים תמורת שוחד

במסגרת החקירה תפסה המשטרה רכוש ונכסים בשווי המוערך בכ-100 מיליון שקל לצורכי בקשות חילוט. עיקרי השיטה, טוענת המשטרה, התבססו על מנגנון שוחד שבמסגרתו קידמו בכירים ועובדים בנת"י את ענייניהם של גורמים בחברה ומחוצה לה, בדגש על מתן פרויקטים במרמה לספקים, קבלנים, יועצים ונותני שירותים, תוך הצגת מצגי שווא, מסמכים כוזבים ועקיפה של נהלים.

 

הממצאים הצביעו על כך כי החברות "ד.נ הנדסה תכנון וייעוץ בע"מ" ו"יורוברידג' הנדסה בע"מ", שנשלטו בפועל על ידי חבר הכנסת לשעבר מיכאל גורלובסקי, קיבלו לפי החשד עבודות במרמה מנתיבי ישראל בהיקפים של כ-55 מיליון שקלים בתמורה לכספי שוחד וטובות הנאה. עוד עלה כי בסמוך לעזיבתו את נתיבי ישראל, רכש בכיר בחברה את מניותיה של חברת "ב.ר רבינוביץ'" וקיבל לפי החשד עבודות במרמה מנתיבי ישראל בהיקפים של כמיליון שקלים.

 

עוד עלה כי החברות "מתן" ו"למד שקד" קיבלו לפי החשד במרמה עבודות בנתיבי ישראל בהיקפים של עשרות מיליוני שקלים. בין בעלים ומנהלים בחברה לבניית כבישים לגורמים במע"צ ולימים בנתיבי ישראל נוהלה מערכת יחסים "שוחדית" באופן שיטתי וממושך.

 

בנוסף עלה כי בעלי חברת "א.מ ניהול פרויקטים ומדידות בע"מ" נתן לפי החשד שוחד וטובות הנאה לבכיר בנתיבי ישראל בתמורה לקידום ענייניהן של החברה בבעלותו ושל חברת "ס.א.מ.ד.ש. הנדסה וניהול בע"מ" אשר בבעלות בנו. מחומר החקירה עולה כי החברות קיבלו היקף נרחב של עבודות והתקשרויות חוזיות מנתיבי ישראל, תוך יצירת מצג שווא ודיווחים כוזבים בנוגע לקשר בין החברות.

 

עורכי הדין נתי שמחוני ואילנה זיבנברג ממשרד הרצוג פוקס נאמן, המייצגים את אלכס ויז'ניצר, מסרו בתגובה כי "המלצת משטרת ישראל בעניינו, כמו גם הדברים המיוחסים לו, אין להם על מה לסמוך. כל מי שמכיר אותו ואת פועלו רב השנים - בשלל התפקידים הציבוריים המשמעותיים שאותם מילא - מבין ויודע כי הטענות המועלות נגדו זרות לאורחות חייו ואין בהן ולא כלום". עוד מסרו כי ויז'ניצר "סמוך ובטוח כי הפרקליטות תבחן את הדברים כהווייתם ותגיע להחלטה שלא נפל כל רבב בהתנהלותו - ותורה על סגירתו של התיק".

 

עורכי הדין עפר ברטל ושגיא בלומנפלד ממשרד "ברטל כהן" מסרו בשם מיכאל קופילובסקי כי "אין סעיף כלשהו בחוק שמסמיך את המשטרה להמליץ המלצות כלשהן. תפקידה לחקור בלבד. תפקיד הפרקליטות להחליט מה ייעשה בתיק החקירה. לכן המלצות המשטרה ריקות מתוכן ואין בהן דבר מלבד הרצון ביחסי ציבור ובפרסום. לעצם העניין: המשטרה לא המליצה להאשים את קופילובסקי בשוחד, בסחיטה באיומים, או בעבירות מס כלשהן. ההמלצה לגביו מצומצמת הרבה יותר. כפי שצומצמו החשדות נגדו בשלב החקירה, כך הם ייעלמו לחלוטין לאחר שהפרקליטות תיכנס לעובי הקורה בתיק".

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ירון ברנר
אלכס ויז'ניצר
צילום: ירון ברנר
מומלצים