שתף קטע נבחר

קיצוץ היסטורי בקטאר: "טוסו רק במחלקת תיירים"

על רקע צניחת מחירי הנפט מוצאת עצמה קטאר - המדינה העשירה ביותר בעולם יחסית למספר התושבים - בפני גירעון ראשון זה יותר מעשור. עכשיו גם אזרחיה שהתרגלו לחיים הטובים מתבקשים להדק חגורות: פחות טיסות לחו"ל, פחות משרדים אישיים ופחות מינויים לעיתון. ייתכן שזו רק ההתחלה

טוסו במחלקת תיירים, חלקו את המשרד שלכם עם עובד נוסף, בטלו מנויים על מגזינים: אלה רק כמה מהבקשות שקיבלו לאחרונה עובדי ציבור בקטאר על רקע הירידה במחירי האנרגיה שמאלצת אפילו את העשירים שבאזרחי העולם לנקוט צעדי צנע.

 

לקטאר יש מאגרי גז עצומים מול חופיה, אוכלוסייה קטנה ונכסים זרים בשווי מיליארדי דולרים, ומאז הצניחה במחירי הנפט באמצע 2014 היא הצליחה להתמודד עם משבר הנפט טוב יותר מאשר רבות משכנותיה במפרץ הערבי. אבל הירידה בהכנסות המדינה מתחום האנרגיה באה בזמן שדוחא נמצאת בעיצומו של פרויקט שדרוג תשתיות עצום, בשווי 200 מיליארד דולר, לקראת אירוח מונדיאל 2022, ובעודה בונה נמלים ובתי חולים. עובדה זו מקשה על הכלכלה המקומית וגוררת קיצוצים.

קו הרקיע של דוחא, בירת קטאר (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
קו הרקיע של דוחא, בירת קטאר(צילום: shutterstock)
 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

בקטאר חיים 2.3 מיליון בני אדם, ורובם הגדול הם עובדים זרים שבאו למדינה ממדינות אחרות. הם אלה שספגו את הקיצוצים יותר מכל אוכלוסייה אחרת: אלפים איבדו את משרתם על רקע ניסיונות הממשלה הקטארית למנוע מאזרחיה להרגיש את הקיצוצים הכואבים. אלא שיצואנית הגז הטבעי הנוזלי הגדולה ביותר בעולם מתמודדת עם גירעון תקציבי של 12.8 מיליארד דולר השנה – הגירעון הראשון שלה זה יותר מעשור, והיא הפחיתה בחצי את תחזית הצמיחה שלה.

 

כעת, אפילו 300 אלף אזרחיה של המדינה העשירה ביותר בעולם בחישוב של הון ביחס למספר אזרחים, מרגישים את הטלטלה שעוברת על מוסדות ציבור, המעסיקים כ-90% מהעובדים הקטארים. "האחריות שלכם לנוכח ירידת מחירי הנפט גדולה יותר", אמר בנובמבר שעבר האמיר שייח תמים, והזהיר מבזבוזים והפרזות. הוא אמר כי קטאר אינה יכולה עוד לספק הכול, כשברקע הניסיון שלה להפוך את כלכלתה למגוונת, כך שלא תהיה תלויה במידה רבה כל כך בגז ובנפט.

בונים את איצטדיוני מונדיאל 2022. הכסף לכדורגל גומר את התקציב (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
בונים את איצטדיוני מונדיאל 2022. הכסף לכדורגל גומר את התקציב(צילום: רויטרס)
 

מוותרים עליהם - כדי שהקטארים לא ייפגעו. עובדים זרים (צילום: AFP) (צילום: AFP)
מוותרים עליהם - כדי שהקטארים לא ייפגעו. עובדים זרים(צילום: AFP)

90% עובדים במגזר הציבורי

צעדי הצנע בקטאר עשויים להיחשב קלים בהשוואה לאלה שחשו על בשרם עובדים זרים שבאו למדינה או מדינות עניות יותר המתבססות על שוק האנרגיה, ובכל זאת הם מדאיגים חלק מהקטארים, שהתרגלו לחיי עושר ונוחות. איחודם של כמה משרדי ממשלה מוקדם יותר השנה לא פגע במשכורות או בהטבות של הקטארים, אבל גורמי ממשלה אומרים כי הוא כן גרר קיצוצים גדולים בהוצאות הכספים שעושים העובדים על דעת עצמם.

 (צילום: gettyimages) (צילום: gettyimages)
(צילום: gettyimages)

"הפסקנו לקבל עיתונים יומיים", סיפר אחד מהם, וציין כי עמיתיו התבקשו שלא לטוס במחלקת עסקים ולהפחית את נסיעותיהם לוועידות בחו"ל. "המינויים לעיתונים בוטלו וחלק מהעובדים שהיה להם משרד משלהם – הועברו למשרדים משותפים שאותם הם חולקים עם עובדים אחרים".

 

גורם רשמי במשרד העבודה הקטארי סיפר שכתוצאה מהאיחוד, מאות מעובדי ממשלת קטאר נותרו ללא עבודה מאז ינואר, כשהממשלה התקשתה למצוא להם תפקידים חדשים – אבל המשיכה לשלם להם שכר. עובדים במשרד העבודה קיבלו הודעה שנסיעה ללימודים בחו"ל – הטבה שמושכת רבים מהקטארים לעבודות במגזר הציבורי – תהיה מוגבלת יותר מעתה.

"המשכורות לא יוכלו להמשיך לטפס כמו בעבר". דוחא, קטאר (צלום: רויטרס) (צלום: רויטרס)
"המשכורות לא יוכלו להמשיך לטפס כמו בעבר". דוחא, קטאר(צלום: רויטרס)

שלטונות קטאר אומרים בינתיים כי צניחת מחירי הנפט היא הזדמנות להפחית את הבזבוזים במגזר הציבורי, שסובל מחוסר יעילות זה שנים. יועץ של ממשלת קטאר, שביקש להישאר בעילום שם, אמר כי בכמה משרדי ממשלה הוקפא הגיוס של עובדים חדשים והונהגה בדיקה דקדקנית יותר בכל הנוגע להוצאות כספים. לדבריו בטווח הארוך הדבר יסייע לקטאר, אפילו כשמחירי הנפט ישובו לשיעורם הרגיל.

 

קטארים רבים מעדיפים למצוא עבודה במגזר הציבורי משום שבדרך כלל שעות העבודה בו נוחות יותר והמשכורות וההטבות בו משמעותיות יותר מאשר בחברות פרטיות.

 

על כל פנים, סייד בשאר, כלכלן לשעבר בבנק המרכזי של קטאר, אומר כי העובדים הקטארים עלולים להרגיש יותר ויותר את כובד משקלם של צעדי הצנע על רקע הקיצוצים במוסדות הציבור שנועדו להפחית את

הגירעון. "הממשלה לא תוכל לספק מקומות עבודה לרוב הגדול של הקטארים לזמן בלתי מוגבל", הסביר, "והיא גם לא תוכל להבטיח שהמשכורות ימשיכו לעלות כמו בעבר. לחלק מהקטארים זה עשוי להיות קשה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
יצואנית הגז הטבעי הנוזלי הגדול בעולם. קטאר
צילום: shutterstock
מומלצים